OraNoua.ro
Publicat în 14 martie 2012, 14:10 / 78 elite & idei

VIDEO: Vizita oficială a ministrului afacerilor externe, Cristian Diaconescu, în Republica Moldova

VIDEO: Vizita oficială a ministrului afacerilor externe, Cristian Diaconescu, în Republica Moldova

Cristian Diaconescu, ministrul afacerilor externe, a avut la începului lui 2012, o întâlnire de lucru cu Iurie Leancă, viceprim-ministru şi ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, în cadrul vizitei oficiale pe care o efectuează în Republica Moldova. Totodată, şeful diplomaţiei române a avut întrevederi cu Vlad Filat, Prim ministru, Eugen Carpov, viceprim-ministru pentru reintegrare, şi Dorin Chirtoacă, primarul general al Municipiului Chişinău.

În cadrul întâlnirii cu omologul său, ministrul Diaconescu a trecut în revistă evoluţiile din relaţiile bilaterale în plan politic, economic, precum şi în concretizarea proiectelor stabilite la nivel înalt. În acest context, a fost reiterat interesul pentru organizarea, în perioada următoare, a primei şedinţe comune de guvern, un proiect prioritar pentru agenda bilaterală, care va permite abordarea tuturor temelor comune de interes.

Ministrul român al Afacerilor Externe a menţionat ca prioritate pentru agenda Summit-ului interguvernamental semnarea Planului de Acţiune pentru implementarea Declaraţiei privind instituirea unui parteneriat strategic între România şi Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, semnată la nivel de preşedinte, în aprilie 2010. Documentul asigură cadrul cooperării bilaterale în toate domeniile şi susţine consolidarea parcursului European al Republicii Moldova.

O altă prioritate identificată de cei doi demnitari o reprezintă dinamizarea cooperării în domeniul economic, în special în ceea ce priveşte proiectele strategice de interconectare energetică şi infrastructură. În acest sens, ministrul Cristian Diaconescu a ţinut să menţioneze „Această şedinţă va fi anticipată de o întâlnire pregătitoare, tocmai pentru a da substanţa tehnică necesară, în legătură cu proiectele pe care le-am convenit la nivel politic şi pe care dorim să le implementăm cât se poate de rapid la nivel tehnic. Mă refer la acele proiecte de interconectare în sistemele energetice, la construcţia fizică a unor poduri şi căi de acces, modernizarea infrastructurii între cele două ţări, dar mă refer şi la aspectul unei cooperări practice la nivelul asistenţei pe care partea română o poate furniza colegilor şi prietenilor noştri din R. Moldova, în procesul şi parcursul de integrare europeană pe care îl urmează cu toată consecvenţa.”

Totodată, ministrul Afacerilor Externe a accentuat importanţa continuării, în acelaşi ritm susţinut, a procesului intern de reformă în vederea apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană, susţinerea aspiraţiilor europene ale Chişinăului reprezentând o prioritate a politicii externe a României: „Vreau să îi felicit pe prietenii noştri din R. Moldova pentru determinarea politică de a merge mai departe pe acest drum. Şi, din acest punct de vedere vom stabili, cum vă spuneam, aspecte practice. Dincolo de dialogul politic absolut clar, transparent şi cert favorabil dintre cele două ţări, avem şi elemente concrete pe care trebuie să le punem cât mai rapid în aplicare. Sprijin întru totul abordarea domnului ministrul Leancă. Din acest punct de vedere este momentul faptelor şi cred că solidaritatea şi unitatea noastră în procesul de integrare europeană poate reprezenta cel mai serios argument în legătură cu modul în care ne raportăm la valorile şi standardele pe care cetăţenii din cele două ţări ni le solicită”.

„Dorim în acest moment să transmitem un semnal în legătură cu seriozitatea şi substanţa pe care urmează să le punem în această relaţie specială dintre România şi Republica Moldova…Este un moment în egală măsură, cum vă spuneam, special, pentru că ambele ţări încearcă să găsească astăzi soluţii cât se poate de adecvate la criza economică, la efectele acesteia asupra nivelului de trai şi la aşteptările de cooperare dintre cele două state. Atât România, cât şi R. Moldova promovează constant stabilitatea şi securitatea regională, dar implicit şi o politică adecvată la nivel guvernamental”, a declarat şeful diplomaţiei române cu acest prilej.

Cristian Diaconescu a salutat progresele înregistrate în relaţia UE – Republica Moldova şi decizia recentă de lansare a negocierilor privind Crearea Zonei de Comerţ Liber, Aprofundat şi Cuprinzător. În vederea unei coordonări mai strânse pe tema parcursului european al Republicii Moldova, s-a agreat continuarea consultărilor între cele două ministere de externe.

Iurie Leancă a adresat mulţumiri României pentru sprijinul acordat Republicii Moldova, atât în plan strict bilateral, cât şi în susţinerea aspiraţiilor europene ale Chişinăului. Viceprim-ministrul Iurie Leancă a realizat o prezentare succintă a priorităţilor Republicii Moldova în perioada următoare, în contextul măsurilor destinate apropierii de UE.

Pe parcursul întrevederii cu premierul Vlad Filat, Cristian Diaconescu a exprimat satisfacţia pentru dinamica relaţiei bilaterale. Cei doi oficiali au convenit consolidarea cooperării sectoriale, valorificarea oportunităţilor de investiţii din Republica Moldova, precum şi pregătirea adecvată a agendei viitoarei şedinţe comune de guvern.

Ministrul Cristian Diaconescu şi-a exprimat încrederea că forţele pro-europene de la Chişinău vor asigura ireversibilitatea parcursului european al Republica Moldova, prin continuarea reformelor interne şi soluţionarea crizei constituţionale. De asemenea, au fost abordate evoluţiile recente în dosarul transnistrean, context în care ministrul român şi-a manifestat interesul pentru obţinerea de progrese de substanţă în cadrul reuniunii „5+2” de la Dublin (sfârşitul lunii februarie), care să conducă la identificarea unei soluţii durabile şi funcţionale. Subiectul a fost abordat pe larg în cadrul întrevederii cu vice-prim ministrul pentru integrare Eugen Carpov, prilej cu care ministrul Cristian Diaconescu a exprimat disponibilitatea României de a sprijini demararea discuţiilor privind transformarea actualei forţe de menţinere a păcii într-o misiune civilă, sub mandat internaţional.

Ultima ora:

ObservatorKlaus Iohannis: Sunt aproape hotărât să convoc referendum pentru 26 mai, odată cu europarlamentarele

PoliticCristian Socol: Nu cred că obiectivele programului de guvernare vor mai putea fi atinse în calendarul stabilit

EconomieRemus Borza: C’est fini la comedie. Avem buget!

ExternIulian Chifu: Brexit la deznodământ: săptămâna căderii capetelor şi a ultimei şanse

EvenimenteMarius Stoian: Caietele Documentare Club România, în dezbatere la Oradea, Iași și București

CulturaRadu Preda: Autismul ortodox. Varianta ucrainiană

SocialCristian Unteanu: Tortură, tratamente inumane şi degradante, România 2018. Raportul Consiliului Europei. În atenţia miniştrilor Carmen Dan şi Tudorel Toader

MoldovaCristian Unteanu: Republica Moldova, din nou terenul de încercare pentru marea strategie rusească de constituire a „cordonului sanitar“Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe