OraNoua.ro
Publicat în 26 aprilie 2012, 15:34 / 244 elite & idei

Viorel Badea a efectuat vizite de lucru în Serbia și Italia

Viorel Badea a efectuat vizite de lucru în Serbia și Italia

În perioada 21 – 23 aprilie 2012, preşedintele Comisiei românilor de pretutindeni, senatorul Viorel Badea, a efectuat o vizită de lucru în Italia.

Sâmbătă, 21 aprilie a.c., la invitaţia domnului Mihai Fiu, candidat la funcţia de consilier local în L’Aquila, senatorul Badea a participat la o întrevedere cu reprezentanţii comunităţii de români din regiunea Abruzzo, precum şi cu domnul Giorgio De Matteis, candidat la funcţia de primar al oraşului L’Aquila. Cu acest prilej, au fost discutate o serie de teme de interes pentru comunitatea românilor din L’Aquila, iar preşedintele Comisiei românilor de pretutindeni a îndemnat românii din regiune să participe mai activ la viaţa socială şi politică locală, fapt ce va determina o reconsiderare a rolului pe care românii îl au în evoluţia oraşului.

În duminica Sfântului Apostol Toma, pe 22 aprilie 2012, senatorul Viorel Badea a participat, la sediul Episcopiei Ortodoxe Române din Roma, la Sfânta Liturghie oficiată de peste 20 de preoţi, în frunte cu Preasfinţitului Părinte Episcop Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei. La acest eveniment au participat mii de români din Roma şi din împrejurimi, iar la sfârșitul Sfintei Liturghii, au fost hirotesiți întru protoiereu Preacucernicii Preoți Ion Florea (Tivoli) şi Iosif Ciontu (Valmontone), pe seama protopopiatelor Lazio 2 şi, respectiv, 3.

Duminică seara, la invitaţia domnului Dorin Briciu, candidat la funcţia de consilier local, senatorul Viorel Badea a avut o întrevedere cu membrii comunităţilor de români din Sezze, provincia Latina, precum şi cu actualul primar al oraşului, domnul Andrea Campoli. În cadrul acestei întrevederi, domnul Badea şi-a exprimat sprijinul în vederea susţinerii unor acţiunilor care au drept scop dezvoltarea relaţiilor de prietenie dintre români şi italieni, şi i-a îndemnat pe românii rezidenţi în Sezze, ca şi pe cei din L’Aquila, la o participare mai activă la viaţa politică şi socială locală şi la un dialog mai intens cu autorităţile locale.

Participarea senatorului Viorel Badea la slujba de hirotonire a părintelui Ştefan, al doilea preot al Parohiei Ortodoxe Române din Malainita, Valea Timocului

Marți 17 aprilie a.c., președintele Comisiei românilor de pretutindeni, senatorul Viorel Badea, a participat la Sfânta Liturghie arhierească oficiată în biserica ortodoxă română din Malainița, de către Preasfințitul Părinte Dr. Daniil, Episcop al românilor-vlahilor din Serbia. Cu acest prilej, Cucernicul diacon Ștefan Șarampoi a fost hirotonit preot și a fost numit al doilea paroh din Negotin.

În cadrul acestui eveniment, senatorul Viorel Badea a reiterat importanța prezenței bisericii ortodoxe române în rândul românilor/vlahilor din valea Timocului, aceasta reprezentând o mare forţă de menţinere a unităţii şi identităţii spirituale şi etnice a acestora, întărindu-le credinţa şi ajutându-i să biruiască încercările grele.

Din soborul de preoți care au oficiat Sfânta Liturghie au făcut parte: Preacucernicul Părinte Boian Aleksandrovici – vicar administrativ al Timocului, Preacucernicul Părinte Antonie Isac –  paroh al Borului, Preacucernicul Părinte Petru Măran – paroh al Seleușului (Voivodina), Preacucernicul Părinte Ioan Liviu Micu – paroh al Deliblatei (Voivodina), Preacucernicul Părinte Moise Lința – paroh al Uzdinului (Voivodina).

La acest eveniment au participat peste 200 de români/vlahi timoceni, măicuțele Mănăstirii Sfânta Ana din Orșova, conduse de preacuvioasa stareță Maica Iustina Popovici, precum și numeroși lideri ai românilor /vlahilor din Timoc printre care Predrag Balașevici – președintele Partidului Democrat al Românilor din Serbia, Novita Neagoevic – vicepreședinte al Partidului Democrat al Românilor din Serbia, Zavișa Jurj – președintele Asociației pentru Cultură a Românilor-Vlahilor din nord-estul Serbiei – Ariadnae Filum, Dusan Parvulovic – director al Federației Românilor din Serbia, Tihan Matasarevic – președinte al Asociației “Dunărea” și alții.

După Sfânta Liturghie, senatorul Badea a avut o serie de întrevederi cu liderii românilor/vlahilor din Timoc cu care a trecut în revistă ultimele evoluții ale situației dificile în care se află comunitatea reprezentată de aceștia. Totodată, senatorul român a folosit acest prilej pentru a informa românii/vlahii din Timoc despre desemnarea sa de către Consiliul Europei ca observator la alegerile din Serbia din 6 mai a.c.

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe