OraNoua.ro
Publicat în 7 martie 2012, 20:40 / 611 elite & idei

Viorel Badea: Protocolul încheiat cu Serbia nu este perfect, dar îi ajută pe românii timoceni

Viorel Badea: Protocolul încheiat cu Serbia nu este perfect, dar îi ajută pe românii timoceni

Preşedintele Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senat, Viorel Badea (PDL), a declarat vineri, pentru AGERPRES, că deşi Protocolul celei de-a doua sesiuni a Comisiei Mixte Interguvernamentale între România şi Republica Serbia privind minorităţile naţionale este ‘perfectibil’, el garantează dreptul românilor din Serbia de a se declara minoritate naţională şi de a beneficia de drepturile specifice.

‘Singura chestie demnă de reţinut din acest document este faptul că prin el sârbii îşi asumă obligaţia de a recunoaşte originea minorităţilor din Serbia fără nici un fel de oprelişti. Practic, îi ajută pe românii de acolo ca odată ce îşi manifestă apartenenţa la o minoritate să poată beneficia de drepturile specifice oricărei minorităţi naţionale. În plus, în acest Protocol se spune că situaţia de acolo va fi monitorizată permanent. Protocolul nu este perfect pentru că nu a prins cu subiect şi predicat tot ceea ce a solicitat comunitatea românilor din Serbia – că vlahii sunt români şi că trebuie să beneficieze de educaţie şi de slujbe în limba maternă’, a declarat acesta.

Viorel Badea a spus că votul său din plenul Senatului asupra proiectului de ratificare a Acordului de asociere a Serbiei la UE va fi dat în urma consultărilor cu românii timoceni.

‘Eu, înainte de a trece la votul în plen, voi avea o consultare cu reprezentanţii comunităţii românilor din Serbia. Votul meu va fi în funcţie mandatul pe care mi-l vor da aceştia. Sincer să fiu, de aproape două decenii m-am cam plictisit de câte angajamente şi-au luat sârbii şi de modul în care şi-au respectat aceste angajamente. Mă rog la Dumnezeu ca măcar în al 12-lea ceas, autorităţile de la Belgrad să înţeleagă că solicitările comunităţii românilor din Serbia sunt extrem de serioase şi de maxim bun simţ. Nu necesită resurse şi nu înseamnă ca se termină lumea dacă acestei comunităţi i se va recunoaşte dreptul de a studia în limba română’, a mai spus senatorul PDL.

Reprezentanţii Permanenţi ai României şi Serbiei la Uniunea Europeană (UE) au semnat, joi 1 martie, la Bruxelles, Protocolul celei de-a doua sesiuni a Comisiei Mixte Interguvernamentale între România şi Republica Serbia privind minorităţile naţionale, fiind de altfel primul Protocol al Comisiei care tratează pe fond problematica minorităţii celor două state, informează Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE).

Potrivit diplomaţiei de la Bucureşti, Protocolul conţine angajamente concrete în vederea protejării drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, care variază de la reprezentarea parlamentară a minorităţilor, la autorizaţiile de construire a unor biserici sau asigurare a dreptului la educaţie în limba maternă. AGERPRES/ (A – Cătălina Barbu)

Ultima ora:

ObservatorCătălin Predoiu, întâlnire cu comisarul european pentru afaceri interne înainte de decizia intrării depline a României în Schengen: “Suntem pregătiți”

PoliticCătălin Predoiu, întâlnire cu comisarul european pentru afaceri interne înainte de decizia intrării depline a României în Schengen: “Suntem pregătiți”

EconomieAndrei Dudoiu: SeedBlink offers now access to Bolt, the $14B global leader in urban mobility, through a secondary investment opportunity

ExternRobert Lupițu: “ROEXIT” – Ce pierd românii, din țară și din diaspora, dacă România iese din Uniunea Europeană și NATO

SocialCsibi Magor: Burnoutul este legat mai degrabă de cât de mult lăsăm munca să ne domine viața

EvenimenteCiprian Stănescu: Inovatori în sustenabilitate din patru țări din CEE s-au reunit într-un eveniment regional la București

EditorialCristian Grosu: O crimă – Locul gol al României de la masa următorului deceniu

CulturaFlaviu Predescu: Despre Festivalul de Teatru de la Cluj, la Cultura pentru toți – Video



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe