Bogdan Daradan
Publicat în 29 mai 2012, 18:42 / 235 elite & idei

Vlad Filat a semnat cu Banca Mondială două acorduri investiţionale de peste 28 milioane de dolari pentru dezvoltarea agriculturii autohtone

Vlad Filat a semnat cu Banca Mondială două acorduri investiţionale de peste 28 milioane de dolari pentru dezvoltarea agriculturii autohtone

Banca Mondială  va oferi Republicii Moldova un împrumut investițional în valoare de 28,4 milioane de dolari, în cadrul implementării Proiectului„Competitivitatea în agricultură”, potrivit publicatiei unimedia.md.  Prim-ministrul Vlad Filat și directorul de țară al Băncii Mondiale pentru Ucraina, Moldova, Belarus, Europa și Asia Centrală, Qimiao Fan, au căzut de acord asupra valorii celor două acorduri.

Primul acord presupune un împrumut investițional în valoare de circa 18 milioane de dolari oferit de către Agenția Internațională pentru Dezvoltare (AID), iar al doilea acord investițional reprezintă un grant oferit de Fondului Global de Mediu (FGM), în valoare de 4,4 milioane de dolari. Ambele acorduri fac parte din proiectul privind competitivitatea în agricultură în Republica Moldova, valoarea totală a acestuia fiind de 28,4 milioane dolari.

Pe lângă investiţiile Băncii Mondiale, acest proiect va beneficia de un suport din partea Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională în valoare de 4 milioane dolari. Totodată, Guvernul va contribui cu 2 milioane la realizarea lui.

„Scopul urmărit este realizarea modelului de creștere economică descris în  programul de Guvernare care se bazează pe investiții, inovații și competitivitate. Proiectul va sprijini o gamă largă de acțiuni a programului de reformă ce țin de: creșterea competitivității, exportului, atragerea investițiilor și realizarea integrării comerciale cu UE”, a declarat Filat.

Premierul a precizat că aceste acorduri prevăd asigurarea siguranței alimentelor și sistemului de management al calității prin instituirea Agenției pentru Siguranța Alimentelor până la sfârșitul anului 2012 cu oficiile sale teritoriale, crearea și înzestrarea a trei laboratoare pentru siguranța și calitatea alimentelor, crearea și înzestrarea cu echipamente a patru puncte de control la frontieră în domeniul sanitar veterinar și fitosanitar.

La rândul său, Qimiao Fan a menționat că Banca Mondială va susține în continuare implementarea reformelor în sectorul agricol, precum și integrarea europeană. „Acest proiect va avea drept scop asigurarea asistenței agricultorilor din Republica Moldova ca aceștia să-și poată îmbunătăți veniturile sale, precum și activitățile agricole”, a mai spus reprezentantul Băncii Mondiale.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe