Matei Bogdan
Publicat în 10 martie 2021, 15:21 / 86 elite & idei

Vlad Mixich: Transparența datelor nu este un obiectiv în sine, ci doar un instrument

Vlad Mixich: Transparența datelor nu este un obiectiv în sine, ci doar un instrument

Transparența datelor nu este un obiectiv în sine, ci doar un instrument. Mai ales în domeniul sănătății. Și, în cele mai multe cazuri, este un instrument foarte util.
De pildă, ne permite să vedem cât de amplu este fenomenul vaccinărilor peste rând, vaccinările acelea pe pile care ne calcă pe toți pe nervi pentru că sunt nesimțite și imorale.
Surprinzător, procentual fenomenul nu este deloc amplu: undeva cam 0,6% din totalul persoanelor vaccinate în România. Credeam că e mai mult, dar în realitate nu e.
Pe de altă parte, în cifre vorbim despre 7000 de nesimțiți piloși care s-au vaccinat peste rând, practic lăsând 7000 de bolnavi cronici și bătrâni fără aceste vaccinuri primite în timp util.
Dintre acești nesimțiți piloși, 7% sunt persoane din cadrul așa-ziselor instituții de forță (armată, securitate, justiție). Dar avem și jurnaliști printre nesimțiții piloși, și funcționari la stat, și alte tepe.
Interesant e că vaccinările pe pile, peste rând, sunt concentrate în anumite spitale, într-un centru militar, într-o școală. Ei bine, chiar ăștia trebuie căutați în cel mai mic detaliu, luați la verificat să vedem ce justificări au pentru că au vaccinat peste rând felurite tepe în loc să vaccineze medicii, bătrânii sau bolnavii.
Iar dacă justificările nu stau în picioare (și nu prea văd cum ar sta), trebuie penalizați sever. Pentru că printre cei 7000 de oameni care ar fi trebuit să aibă deja acces la vaccin și nu au, poate că e bunica mea, fratele tău sau soția ta cu boală cronică. Dar și pentru că noi ceilalți, covârșitoarea majoritate care încercăm să respectăm regulile, ne-am săturat până peste cap să fim luați de fraieri.
Abia când asta se va întâmpla, instrumentul transparenței va fi servit cu adevărat scopului său real.

  • datele de mai sus au fost analizate de excelenta echipă Recorder pe baza cifrelor oficiale furnizate transparent de Ministerul Sănătății și care acoperă perioada 27 decembrie 2020 – 5 martie 2021.

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

PoliticKlaus Iohannis anunță candidatura României la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

EconomieIonuț Stanimir: Primul Raport de Inteligență Financiară realizat de BCR – Situația financiară este a doua dimensiune importantă pentru români, după sănătate

ExternElena Calistru: Un pic de voință de a te mișca spre mai bine

SocialAlina Rizi: Sa regenerezi orasul ia timp

EvenimenteFlaviu George Predescu: Vă invit la lansarea cărții mele „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Andrei Gavrilă

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe