OraNoua.ro
Publicat în 4 decembrie 2013, 01:55 / 143 elite & idei

Voinea: Riscul de creștere ușoară a inflației din cauza creșterii accizei la carburanți este nesemnificativ

Voinea: Riscul de creștere ușoară a inflației din cauza creșterii accizei la carburanți este nesemnificativ

Riscul de creștere ușoară a inflației din cauza creșterii accizei la carburanți în 2014 este nesemnificativ, a declarat, joi, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, la Palatul Parlamentului.

De asemenea, Voinea a afirmat că o ușoară creștere a inflației, dar în interiorul prognozei Băncii Naționale a României /BNR/, de până la 3,5%, nu este periculoasă pentru economie.

Ministrul delegat a explicat că prețul la pompă are două componente — cotația internațională a țițeiului și impozitele, iar o creștere mică a impozitelor va fi compensată de scăderea cotațiilor internaționale ale țițeiului, așa cum arată toate prognozele specialiștilor.

„Vreau să fac o clarificare în urma unei declarații care a fost scoasă din context. Nu am făcut legătura de cauzalitate între creșterea accizei și riscul de deflație, însă ceea ce am spus — și rămâne valabil în continuare — este faptul că o ușoară creștere a inflației, dar în interiorul prognozei BNR, de până la 3,5%, nu este periculoasă pentru economie. Nici acest risc de creștere ușoară a inflației nu este semnificativ, din două motive — scăderea cererii în economiile emergente și detensionarea unor puncte de conflict politic, în special pe relația cu Iranul, ceea ce a făcut ca în ultimele săptămâni prețul internațional al țițeiului să scadă semnificativ și prognozele specialiștilor să fie că acesta va continua să scadă, deci va compensa eventualul impact al creșterii accizei. Sunt două componente ale prețului la pompă — cotația internațională a țițeiului și impozitele, dacă impozitele cresc un pic sunt compensate pe viitor de scăderea cotației pe piețele internaționale”, a arătat ministrul Liviu Voinea.

În 2014, accizele vor fi calculate pe pe baza cursului de schimb din octombrie 2012 și indexate cu rata inflației, iar la produsele energetice utilizate drept combustibil pentru motor, respectiv benzină cu plumb, benzină fără plumb, motorină și kerosen, se va introduce o acciză suplimentară de șapte eurocenți pe litru.

Ministerul Finanțelor estimează că noile măsuri fiscale ce vor fi aplicate în anul 2014 vor aduce la buget încasări de 4,963 miliarde de lei, potrivit Raportului privind situația macroeconomică pe anul 2014 și perspectiva acesteia pe anii 2015 — 2017, publicat la mijlocul lunii pe site-ul MFP.

Ultima ora:

ObservatorDaniel Dăianu: Sistemul fiscal român este profund inechitabil. Cei care ne dau lecții cum să fie un regim optim ar fi bine să ne ajute să combatem profit-shifting-ul masiv

PoliticLudovic Orban, despre 65 de ani de prezenta românească in UNESCO

EconomieDaniel Dăianu: Sistemul fiscal român este profund inechitabil. Cei care ne dau lecții cum să fie un regim optim ar fi bine să ne ajute să combatem profit-shifting-ul masiv

ExternAndrei Stoian: Situația din Ucraina. Posibil război la granița României?

SocialRăzvan Orășanu: Curs de Gândire Laterală

EvenimenteCosmin Buteica, part of an international panel on the topic of “Water Scarcity: Same Challenge, Different Answers”

CulturaFlaviu George Predescu: De Ce Citim – Despre Scrisorile eminesciene

EditorialAlexandru Grumaz: Războiul pentru Taiwan a început. Cine va câştiga – SUA sau China?Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe