Bogdan Daradan
Publicat în 14 iunie 2012, 13:12 / 379 elite & idei

YEVGEN KOBETS, director al reprezentanței PHILIP MORRIS în Republica Moldova: Majorarea accizelor la tutun este fără precedent

YEVGEN KOBETS, director al reprezentanței PHILIP MORRIS în Republica Moldova:  Majorarea accizelor la tutun este fără precedent

 La sfarsitul lunii iunie, Ministerul Finantelor a prezentat Guvernului spre aprobare Cadrul Bugetar pe termen mediu 2012-2014, conform caruia, in urmatorii trei ani, se prevede majorarea accizelor la tigarete cu filtru, precum si la alte produse din tutun.  Aceste schimbari sunt legate de planurile Guvernului ce tin de armonizarea accizelor la tigarete la nivelul prevazut de legislatia Uniunii Europene. Dar, reprezentantii industriei tutunului, atat producatorii autohtoni cat si importatorii, unanim considera ca o astfel de crestere a poverii fiscale, propusa de Ministerul Finantelor, va distruge piata legala si va declansa un flux de tigarete de contrabanda in Republica Moldova. Ce intreprinde industria tutunului in situatia data si cum este evaluata influenta politicii accizelor asupra pietei tutunului, intr-un interviu Agentiei InfoMarket comunica Domnul Yevgen Kobets, Director al Reprezentantei PHILIP MORRIS Management Services BV in Moldova.

 InfoMarket: Conform parametrilor politicii bugetar-fiscale pentru anii 2012-2014, Ministerul Finantelor propune o crestere destul de esentiala a accizelor la produsele din tutun. Care este pozitia industriei tutunului?
 Yevgen KOBETS: Am avut intotdeauna o pozitie activa fata de reglementarea industriei tutunului si ducem un dialog deschis cu reprezentantii organelor executiv si legislativ. Pledam pentru o reglementare comprehensiva si eficienta a producerii si circulatiei a produselor din tutun, in acelasi timp noi nu sustinem normele care impiedica functionarea normala a pietei legale a produselor din tutun. Majorarea accizelor, propusa de Ministerul Finantelor, este excesiva si una fara precedent. Aceasta poate duce la distrugerea pietei legale a produselor din tutun din Republica Moldova. Ritmul propus de crestere a accizelor si structura acestora vor da nastere unor stimulente economice importante pentru aparitia comertului ilegal cu produse din tutun.  Astazi, pretul la unele brand-uri premium de tigarete, solicitate pe piata Moldovei, este comparabil cu preturile unor brand-uri similare in Ucraina, pretul la unele din ele deja fiind mai mare in Moldova. In cazul unei astfel de majorari a accizelor, dupa cum este propus, o parte considerabila din aceste tigarete vor deveni mult mai scumpe in Republica Moldova decat in tarile vecine incepand deja cu 2012. Dupa cum se stie, diferenta de pret este un stimulent pentru comertul ilegal.
InfoMarket: Este oare posibil sa se mentina in acelasi timp un nivel ridicat al taxelor si un nivel scazut al contrabandei?
 Yevgen KOBETS: Taxele sunt un stimulent major, precum si un instrument important in lupta impotriva comertului ilicit cu produse din tutun. Comertul ilegal este stimulat de mai multi factori, printre care se numara fiscalitatea excesiva, ceea ce poate face ca un produs legal sa nu fie disponibil pentru consumatori adulti din cauza puterii lor de cumparare insuficiente. Mult depinde, de asemenea, de felul in care statul controleaza aplicarea legislatiei si de securitatea frontierelor. Experienta demonstreaza ca o politica de impozitare bazata pe cresterea treptata, precum si aplicarea simultana a unor masuri eficiente pentru a lupta contra contrabandei, este cel mai optimal mod pentru a realiza obiectivele atat in termeni de venituri in buget, cat si in materie de sanatate publica, ceea ce contribuie la reducerea riscurilor de stimulare si dezvoltare a pietei tenebre.
 InfoMarket: Daca politica fiscala in domeniul accizelor la tigarete in redactia existenta va fi adoptata, in opinia Dvs., cum se va schimba pretul la tigarete in anii urmatori?
 Yevgen KOBETS: Majorarea de accize propusa de Ministerul Finantelor va face ca tigaretele vandute legal in Moldova sa devina practic inaccesibile dupa pret, majorandu-se de multe ori – in medie pana la 40-60 lei pentru un pachet. Problema este ca, puterea de cumparare a populatiei nu corespunde cu o astfel de majorare a preturilor.  Statul trebuie sa asigure un echilibru intre mentinerea taxelor la un nivel care ar duce la cresterea veniturilor bugetare si asigurarea unor preturi accesibile la produsele din tutun pentru fumatorii adulti. Acest echilibru depinde de multi factori. Conform declaratiei Fondului Monetar International: „Rata accizelor ar trebui sa corespunda puterii de cumparare a populatiei, ratelor din tarile vecine si, in primul rand, capacitatii si dorintei autoritatilor fiscale de a monitoriza respectarea legislatiei in domeniu”. Mai mult ca atat, experienta indelungata pe piata Moldovei indica o loialitate scazuta a fumatorilor fata de branduri. Pe aceasta piata, pretul joaca un rol important si conditioneaza cererea. Chiar si o mica modificare in pret face ca fumatorul sa aleaga tigarete mai ieftine. Asa-numitul proces „down-trading” se intensifica in ultimii ani. Si, mai intai de toate, acesta este rezultatul unei abordari dezechilibrate a structurii accizelor in perioada 2010-2011, care incurajeaza cererea de tigarete ieftine.
 InfoMarket: Apropo, despre cererea si oferta de tigarete ieftine. Recent, compania Dvs. a introdus pe piata Moldovei un nou brand de tigarete in segmentul de pret in care niciodata nu a fost prezenta si care, in mod traditional, este prezentat de Tutun-CTC. Ce a determinat orientarea spre segment de preturi mai joase?
 Yevgen KOBETS: In acest an noi am lansat pe piata Moldovei brandul international de tigarete „President” la un pret de 5 lei per pachet. Aceasta dat fiind faptul ca cele mai ieftine tigarete in portofolio al nostru de piata locala au fost intotdeauna tigaretele „Red&White”, care acum se vand deja cu 7-8 lei pachetul. Acest pas este o reactie de raspuns fireasca si logica a business-ului la conjunctura de pe piata. Principalul motiv este cresterea componentei ad-valorem a accizului care depinde in mod direct de pret. O astfel de structura a accizului incurajeaza piata tigaretelor ieftine.
 InfoMarket: In opinia Dvs., care este cheia unui echilibru intre interesele statului si ale industriei tutunului?
 Yevgen KOBETS: Reprezentantii industriei tutunului sustin majorarea accizelor. Noi intelegem necesitatea de a suplini bugetul si de a atinge obiectivele de sanatate publica.
  Cu toate acestea, este foarte important si faptul cum se majoreaza taxele din punct de vedere a structurii lor. O structura fiscala incorecta poate duce la cresterea cererii de tigarete ieftine. Ceea ce si se intampla acum pe piata Republicii Moldova.  Din punct de vedere al sanatatii publice, nu exista nici un motiv de a structura taxele, astfel incat sa creasca cererea la tigarete ieftine, odata ce este bine cunoscut faptul ca toate tigaretele sunt la fel de nocive. Organizatia Mondiala a Sanatatii afirma ca: „Exista mai multe tipuri de impozitare a produselor din tutun, dar cea mai eficienta este taxa care prevede achitarea unei sume specifice pentru un anumit numar de tigarete. Prin stabilirea unei taxe specifice, guvernele pot evita manipularea acestor rate”.
 InfoMarket: Conform comentariilor din mass media, UE propune de a ajusta accizele la nivelul cerut in UE pana in 2018. In acelasi timp, oficialii din R. Moldova propun ca acest proces sa fie extins pana in 2030. Cum evalueaza industria tutunului aceste propuneri?
 Yevgen KOBETS: Ajustarea ratelor accizelor la nivelul adoptat in UE este un proces inevitabil. Insa luarea unor decizii pripite poate avea consecinte grave. Pentru a minimiza efectele negative (comertul ilegal, pierderi in buget) si pentru a mentine echilibrul economic si social, legislatia UE recunoaste necesitatea unor perioade adecvate de tranzitie pentru a mari povara fiscala si prevede o crestere treptata a accizelor la produsele din tutun pana la nivelul stabilit in UE. Astfel, celor 12 state-membre noi ale UE, care au aderat la uniune in perioada 2004-2007, li s-a acordat in mediu 15 ani pentru a mari accizele pana la nivelul minim initial de 64 EUR pentru 1000 de tigarete. Apoi, prin noua Directiva a UE din 2010 s-a majorat pragul minim al accizelor la 90 EUR pentru 1000 de tigarete, dar pentru a atinge acest scop unor tari li s-a acordat inca 7 ani de derogare. Astfel, Romania, Bulgaria, Estonia, Grecia, Letonia, Lituania, Ungaria si Polonia urmeaza sa atinga nivelul cerut al accizelor doar in 2018. Unele tari din Europa de Vest, cum ar fi Italia, Spania si Elvetia au avut nevoie de 19-25 de ani pentru a atinge un nivel de 64 EUR pentru 1000 de tigarete.Experienta multor tari arata ca, experimentele cu o majorare brusca a accizelor duc, mai intai de toate, la distrugerea pietei legale si la un flux de contrabanda de pe pietele vecine.
 InfoMarket: Conform Cadrului Bugetar pe termen mediu pentru anii 2012-2014 prevede cresterea anuala a veniturilor de la accizele la produsele din tutun. Astfel, in 2012 veniturile vor creste cu 40% (adica, aproximativ 800 mln.lei in 2012 comparativ cu 570,9 mln.lei pentru 2011). In opinia Dvs., vor asigura noile accize cresterea prevazuta a veniturilor in buget?
 Yevgen KOBETS: Potrivit datelor Ministerului Finantelor, povara accizului din pretul mediu ponderat de vanzare in Republica Moldova practic se va dubla. In timp ce veniturile respective in bugetul de stat vor creste doar cu 40 la suta.Se pare ca Ministerul Finantelor prevede o reducere a pietei legale de tigarete, cel putin cu 30%. Cu toate acestea, conform practicii internationale de calcule bazate pe elasticitatea cererii la produsele din tutun in functie de venit, doar o treime din aceasta reducere poate fi atribuita scaderii cererii.Experienta mai multor tari europene (de ex., Romania, Polonia, tarile Baltice), demonstreaza o crestere semnificativa a contrabandei, in cazul in care majorarea accizelor nu corespunde puterii de cumparare a populatiei. Cu toate acestea, nivelul de trai in aceste tari este de multe ori mai bun decat in Republica Moldova. Prin urmare, reiterez ca majorarea accizelor, propusa de Ministerul Finantelor, este excesiva si fara precedent. Din punctul nostru de vedere, statul trebuie sa ia in consideratie conditiile economice si sociale ale pietei si sa asigure o crestere treptata a ratelor accizelor in procesul de ajustare a acestora la cerintele UE.
INTERVIU REALIZAT DE PUBLICATIA INFOMARKET.MD

Ultima ora:

ObservatorGabriel Andronache: Digitalizarea sistemului energetic național: soluții și proiecte inovative pentru o infrastructură energetică modernă

PoliticOana Țoiu, despre victimele violenței domestice: ”Nu poate nimeni în locul lor să apeleze la autorități, însă sunt câteva lucruri care le pot fi de ajutor”

EconomieGabriel Andronache: Digitalizarea sistemului energetic național: soluții și proiecte inovative pentru o infrastructură energetică modernă

ExternRadu Carp: Umbra lui Putin în Italia post-Draghi – între Rousseau şi Montesquieu

SocialNicoleta Munteanu: Povestea româncei care este parteneră într-o companie care are în responsabilitate peste 6 miliarde de euro şi care a dezvoltat singură un program unic pentru copiii din toate şcolile din România

EvenimenteFlavia Popa şi Ciprian Stănescu – Climate Change Summit şi cum schimbăm paradigma mediului

CulturaDan Mircea Cipariu: ORLAN, file de corp și auto-hagiografie

EditorialAlexandru Grumaz: După Putin ultranaționaliști? (III) (lecții din războiul din Ucraina)Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe