OraNoua.ro
Publicat în 8 octombrie 2014, 14:15 / 506 elite & idei

Horia Georgescu: Este inadmisibil ca aplicarea deciziilor ÎCCJ să fie tergiversată prin inițiative legislative

Horia Georgescu: Este inadmisibil ca aplicarea deciziilor ÎCCJ să fie tergiversată prin inițiative legislative

Președintele Agenției Naționale de Integritate, Horia Georgescu, a declarat luni că este necesar ca Parlamentul să-și asume din nou Strategia Națională Anticorupție, deoarece aceasta nu este implementată și există cazuri când, la un an de la decizii ale instanței supreme, punerea în aplicare a acestora este tergiversată de politiceni.

„Este inadmisibil ca, după un an de când instanța supremă a României s-a pronunțat, să avem în continuare membri ai Parlamentului și politiceni de top care să tergiverseze sau să protejeze aceste persoane. Eu cred că dacă nu ne raportăm la o decizie a instanței supreme sau la o decizie a Curții Constituționale, atunci nu mai avem la ce să ne raportăm și atunci putem să vorbim despre anarhie”, a spus Georgescu la conferința anuală anticorupție „Bune practici în prevenirea corupției, promovarea integrității și a transparenței”.

El a amintit că Strategia Națională Anticorupție a fost asumată de Parlamentul României prin vot în unanimitate și care a punctat principalii piloni ai combaterii corupției, respectiv ANI și DNA.

„Ceea ce vedem în fiecare zi la nivelul Parlamentului este că această strategie nu este implementată. Ne confruntăm cu decizii definitive și irevocabile, decizii ale CCR, precum și cazuri ale DNA care efectiv sunt blocate. De aceea este foarte important și consider necesară o abordare politică comună a tuturor partidelor politice, să-și asume din nou această Strategie Națională Anticorupție, pentru ca toate instituțiile implicate în combaterea acestui fenomen să beneficieze de stabilitate legislativă, pentru că ne confruntăm cu același fenomen: lunar, cel puțin, apar inițiative legislative care urmăresc schimbarea cadrului legislativ, care subminează cazuri deja instrumentate cu decizii definitive în instanță, cazuri gestionate de alte instituții de-a lungul multor ani și care de multe ori constată că legea nu era bună”, consideră șeful ANI.

El a mai spus că instituția pe care o conduce s-a confruntat cu o astfel de situație în 2010, când Legea ANI a fost declarată neconstituțională și a trebuit să se renunțe la peste 3.000 de dosare.

„În multe dintre ele a intervenit prescripția, deși erau cazuri importante, prescripția fiind introdusă de noua Lege adoptată de Parlament și acest lucru conferă instabilitate, conferă neîncredere și faptul că tot acest fenomen de reformă poate fi reversibil”, a conchis Horia Georgescu.

Ultima ora:

ObservatorMarius Stoian: TREI NUME PENTRU O ISTORIE ÎN CONSTRUCȚIE

PoliticMircea Geoană, despre riscul escaladării conflictului în Orientul Mijlociu: ”Există un risc autentic. Riscul de război este real”

EconomieAdrian-Cătălin Bulboacă, Bulboacă & Asociaţii: Există o mare provocare între lumea riguroasă a fondurilor de investiţii, a băncilor, şi antreprenorii care trebuie să producă bani, să asigure locuri de muncă, să plătească taxe şi impozite

ExternLuca Niculescu: România, prezentă la Conferința ministerială a OCDE dedicată științei și tehnologiei

SocialCsibi Magor: Cel mai mic task ne poate încărca în momentele în care înțelegem sensul acțiunilor noastre

EvenimenteNicoleta Munteanu, la Maratonul pentru Educație Antreprenorială

EditorialMarius Stoian: TREI NUME PENTRU O ISTORIE ÎN CONSTRUCȚIE

CulturaCristina Popescu: Romfilatelia introduce în circulație o emisiune comună realizată împreună cu Statul Israel având un subiect inedit – Hora, punte culturală între România și Israel



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe