Activitatea PSD Diaspora si PDL Diaspora din ultima saptamana – competitie intre dezvoltare economica si problemele romanilor din Valea Timocului


Preşedintele Comisiei pentru politică externă, senatorul Titus Corlăţean, l-a primit marţi, 6 martie a.c., în vizită de prezentare, pe Ambasadorul Irlandei la Bucureşti, domnul Oliver Grogan.
În cadrul întrevederii au fost abordate aspecte ale cooperării pe plan bilateral în domeniul politic, economic şi cultural. A fost evocată în acest context vizita oficială efectuată în 2009 de preşedinţii Comisiei pentru politică externă şi respectiv afaceri europene din Parlamentul irlandez, la invitaţia senatorului Titus Corlăţean, prilej cu care a fost organizat un seminar cu participarea reprezentanţilor ministerelor româneşti interesate de expertiza irlandeză în materie de absorbţie a fondurilor europene.
A fost exprimat interesul celor două parţi pentru realizarea unei întrevederi bilaterale între preşedinţii Comisiilor pentru politică externă din Senatul României şi Parlamentul Irlandei în marja Conferinţei preşedinţilor Comisiilor pentru politică externă din parlamentele naţionale ale statelor membre UE, ce se va desfăşura în perioada 11-12 martie a.c. la Copenhaga.
De asemenea, a fost făcută o trecere în revistă a recentelor evoluţii în cadrul politicii externe şi de securitate europene si euro-atlantice. În acelaşi timp, Titus Corlăţean a evocat sprijinul consecvent al României pentru continuarea extinderii UE, în special în ceea ce priveşte Republica Moldova. În acest sens, a fost evocată recenta reuniune de guvern româno – moldovenească, desfăşurată la Iaşi, precum şi prima reuniune a Comisiei comune pentru integrare europeană între Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova ce se va desfăşura în perioada 19-21 martie la Chişinău.
Discuţia a abordat o serie de aspecte legate de evoluţiile din regiunea transnistreană – aparţinând Republicii Moldova – în contextul ultimelor evoluţii legate de formatul de negociere 5+2 şi respectiv de asigurarea preşedinţiei OSCE de către Irlanda.
Delegație PDL Diaspora – Întâlnire de lucru cu primarul oraşului Madrid Madrid
Preşedintele PDL Diaspora, deputatul William Brînză a facut parte din delegaţia condusă de Elena Udrea, preşedintele PDL Bucureşti, care s-a întâlnit astăzi cu primarul general al oraşului Madrid, Ana Botella Serrano. Demersul se înscrie într-o acţiune de lobby, menită să obţină sprijinul politic în guvernul spaniol, având ca finalitate eliminarea restricţiilor de pe piaţa muncii spaniole pentru cetăţenii români.
‘Spaniolii şi românii sunt cetăţeni europeni şi îmi doresc să conlucrăm în vederea dezvoltării politicilor de promovare a creşterii mobilităţii forţei de muncă pentru că, acest fenomen contribuie la progresul social şi economic, la un grad mai înalt de ocupare a forţei de muncă şi la o dezvoltare echilibrată şi durabilă’, a subliniat preşedintele PDL Diaspora, William Brînză.
La finalul vizitei, delegaţia română a adresat primarului Botella Serrano invitaţia oficială de a vizita Bucureştiul.
Elena Udrea şi Gergely Olosz vor participa în continuare la întâlnirea organizată de preşedintele PDL Diaspora, deputatul William Brînză cu membrii comunităţii de români din Madrid şi vor sărbători anticipat, alături de aceştia, ziua femeii.
William Brînză: Atragerea investitorilor spanioli în România Madrid
Preşedintele comisiei parlamentare pentu românii din afara graniţelor ţării caută soluţii pentru atragerea investitorilor spanioli în România. În acest sens, deputatul s-a deplasat la Madrid pentru a discuta cu Florentino Perez, preşedintele grupării Real Madrid. Din delegaţie a făcut parte şi vicepreşedintele PDL Elena Udrea. Cei doi oficiali români au subliniat potenţialul României pentru investitorii străini, dar şi faptul că ţara noastră deţine forţă de muncă încă ieftină, dar calificată.
‘Pincipala mea preocupare este să reuşim să creăm noi locuri de muncă atractive pentru tineri, dar şi pentru persoanele trecute de prima tinereţe care au rămas fără serviciu şi a căror şanse de angajare sunt mai mici. Trebuie să dezgheţăm piaţa forţei de muncă prin atragerea investitorilor cu potenţial economic, dar şi prin convingerea celor deja existenţi pe piaţa românească de a-şi extinde afacerile’, a declarat William Brînză.
În cursul zilei de astăzi, 6 martie 2012, preşedintele Comisiei parlamentare pentru românii din străinătate, William Brînză, va avea o întrevedere şi cu primarul oraşului Madrid, Ana Botella. Discuţiile principale se vor concentra pe obţinerea sprijinului necesar din partea actualului guvern în vederea deblocării pieţei forţei de muncă pentru cetăţenii români, puternic afectaţi de reintroducerea restricţiilor de muncă (măsură adoptată de fostul guvern spaniol, la sfârşitului anului trecut).
Cristian Rizea (PSD Diaspora): Situaţia românilor din Valea Timocului putea fi rezolvată de multă vreme
Semnarea protocolului dintre România şi Serbia protejează sub o anumită formă comunitatea românească de pe Valea Timocului, dar situaţia minorităţii româneşti putea fi rezolvată cu mult timp înainte, prin dialog diplomatic, este de părere preşedintele PSD Diaspora, Cristian Rizea.
“Eu cred că acest protocol protejează sub o anumită formă comunitatea românească de pe Valea Timocului. Eu am tras însă un semnal de alarmă foarte clar acum două săptămîni asupra faptului că românii nu au fost recunoscuţi de către autorităţile din Serbia ca minoritate”, a declarat vineri Rizea, pentru AGERPRES.
El a spus că este de acord cu decizia Guvernului de a încheia un astfel de protocol, dar dacă România ar fi avut “o diplomaţie care să lucreze într-adevăr în folosul său pe plan extern” se găseau alte modalităţi de a ajunge la înţelegere cu partenerii din Serbia, inclusiv la nivelul UE.
“Nu sunt de acord cu faptul că s-a mers pînă la extrem, pînă la a se încerca blocarea aderării Serbiei la UE, a fost un gest extrem din partea României. Dacă statului român îi păsa într-adevăr de comunitatea românească nu cred că trebuia să se ajungă aici, cred că putea avea loc un dialog şi cred că autorităţile din Serbia puteau să înţeleagă şi să recunoască minoritatea românească pentru că pînă la urmă nu sunt cerinţe deosebite pentru asta, România a cedat mult mai mult în privinţa drepturilor minorităţilor, mai ales în privinţa celei maghiare”, a mai spus Rizea.
Reprezentanţii Permanenţi ai României şi Serbiei la Uniunea Europeană (UE) au semnat, joi 1 martie, la Bruxelles, Protocolul celei de-a doua sesiuni a Comisiei Mixte Interguvernamentale între România şi Republica Serbia privind minorităţile naţionale, fiind de altfel primul Protocol al Comisiei care tratează pe fond problematica minorităţii celor două state, informează Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE).
Potrivit diplomaţiei de la Bucureşti, Protocolul conţine angajamente concrete în vederea protejării drepturilor persoanelor aparţinînd minorităţilor naţionale, care variază de la reprezentarea parlamentară a minorităţilor, la autorizaţiile de construire a unor biserici sau asigurare a dreptului la educaţie în limba maternă.
Ultima ora:

ObservatorIonuț Stanimir: Fiti calmi si mergeti mai departe! Frica nu e o moneda

PoliticSorin Cucerai: Tocmai criza majoră prin care am trecut a transformat instituțiile în aliați ai reformei

EconomieKaroly Borbely: Hidroelectrica, cea mai mare companie din România, anunță investiții uriașe în 2025

ExternValentin Lazea: Greșelile Europei ideologice și soluțiile de corecție

SocialIonuț Stanimir: Fiti calmi si mergeti mai departe! Frica nu e o moneda

EvenimenteAlexandru Nazare, la BLACK SEA FORUM

EditorialRadu Puchiu: 𝗜̂𝗻𝘃𝗶𝗻𝗴𝗮̆𝘁𝗼𝗿𝗶𝗶

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitată, Bianca Ionescu-Ballo (sezonul 5, episodul 5)
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe