Matei Bogdan
Publicat în 3 aprilie 2024, 15:20 / 106 elite & idei

Adelina Brad: Am avut onoarea sa particip la Forumul Global OCDE pe Integritate si Anticoruptie

Adelina Brad: Am avut onoarea sa particip la Forumul Global OCDE pe Integritate si Anticoruptie

În fiecare an, OCDE organizează Forumul Global pe Integritate si Anticoruptie care reunește reprezentanți ai guvernelor, organizațiilor internaționale, sectorului privat și ai societății civile, permițându-le să facă schimb de opinii cu privire la reforme și bune practici în domeniul integrității și luptei împotriva corupției.

Ediția din acest an desfasurata in perioada 26-27 martie la Paris s-a desfășurat sub tema „construind viitorul cu integritate”. Implicarea sectorului privat în lupta împotriva corupției și promovarea integrității au fost în prim-planul discuțiilor. De asemenea, în cadrul Forumului s-au sărbătorit 25 de ani de la întrarea în vigoare a Convenției Anti Mita, instrument internațional la care și România a aderat in august 2023 dupa ce in prealabil a devenit membru al Grupului de Lucru Anti Mita în aprilie 2023.

Aceste realizări sunt remarcabile și marchează pași importanți în procesul de aderare pe care tara noastră îl parcurge în prezent pentru a deveni membru OCDE.

Forumul Global a reunit lideri din întreaga lume pentru a împărtăși noi gândiri, perspective și dovezi și pentru a explora modul în care politicile anticorupție și cadrele de integritate ne pot îmbunătăți capacitatea de a răspunde provocărilor viitoare cu care se confruntă democrațiile noastre.

Parte din soluțiile viitoare propuse s-au referit la folosirea inteligentei artificiale pentru a detecta posibilele situații de frauda, identificând factori de risc, mai ales în procedurile de achiziții publice. De altfel, modul in care se cheltuie banii publici a fost unul dintre cele mai analizate aspecte, cu atat mai mult cu cat achizitiile publice reprezinta 13% din PIB-ul tarilor membre OCDE.

Ultima ora:

ObservatorIulian Chifu: Blestemul liderilor încastrați în politicile de război. Cazurile Putin și Netanyahu

PoliticVictor Negrescu, negociatorul-șef al PE pentru bugetul UE 2025, a început negocierile cu reprezentanții Comisiei Europene și Consiliului UE: Trebuie să trecem de la programe pe hârtie la acțiune în teren

EconomieBogdan Neacșu: „Există o corelaţie directă între nivelul educaţiei financiare şi bunăstarea economică individuală a cetăţenilor”. Scopul strategiei naționale și cum te ajută alfabetizarea financiară

ExternIulian Chifu: Blestemul liderilor încastrați în politicile de război. Cazurile Putin și Netanyahu

SocialCsibi Magor: Cel mai mic task ne poate încărca în momentele în care înțelegem sensul acțiunilor noastre

EvenimenteAlexandru Giboi: The Delphi Economic Forum was a good opportunity to discuss disinformation, media literacy, media independence & the financing of public media

EditorialFloriana Jucan: Cum a devenit Ilfovul sursă de inspirație în lume. Hubert Thuma, despre tripleta nemțească Iohannis-Hellvig-Thuma – Sunt român!

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitat, Tudor Giurgiu (sezonul 3, episodul 30)Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe