Matei Bogdan
Publicat în 30 ianuarie 2024, 19:45 / 113 elite & idei

Adrian Hatos: Burta pe carte și fugiți de ideile fixe, mode și ideologii cât mai departe

Adrian Hatos: Burta pe carte și fugiți de ideile fixe, mode și ideologii cât mai departe

Trebuie să recunosc că apreciez lucrările de știință socială care refuză reducționismele disciplinare sau tezele la modă, precum diversele modele suprasocializate ale omului, cele care consideră că istoria, structura socială și cultura corespunzătoare sunt suficiente pentru a explica interacțiunile umane și realitatea socială. În continuare, în mediul academic occidental e un act de curaj să te dedici explicării fenomenelor sociale dintr-o perspectivă evoluționistă și cu argumente derivate din genetică.

Acesta este cazul volumului din poză, care abordează o temă fundamentală pentru cei dedicați cercetării societății: cooperarea, pe care modelul alegerii raționale are dificultăți să o explice.

Dincolo de teoretizările din volum, acesta vine cu o mulțime de exemple extrase din studii sau chiar din experiența de cercetare a autoarei, multe cu valoare chiar anecdotică:

Aflați din volum, de exemplu, că masculii de mamifere sunt complet echipați să asigure alăptarea descendenților și totuși nu o fac. Că investiția relativă în creșterea copiilor a taților și a mamelor nu e chiar determinată de cultura patriarhală ci e în mare măsură rezultatul evoluției și al condițiilor specifice populațiilor respective. Că familia nucleară (considerată de mulți familia tradițională :-)) e o excepție specifică modernității. Că monogamia/poliandria/poliginia sunt determinate tot așa, de raportul dintre bărbați și femei disponibili/disponibile. Că plânsul de noapte al sugarului generează o infertilitate temporară a mamei, crescând șansele de supraviețuire a copilului. Că genele tatălui solicită mai multe din resursele resurse mamei însărcinate decât cele ale mamei. Că bărbații au tendința să fie mai generoși dacă sunt femeile cele care solicită donații….Că homo sapiens e printre foarte rarele specii care practică permanent invidia ca motivator al reglării relațiilor sociale (denumită în multe feluri comparație socială, echitate).

Șamd.

Burta pe carte și fugiți de ideile fixe, mode și ideologii cât mai departe.

PS Nichola Raihani e la origine psiholoagă, dar a ajuns să studieze comportamentele a tot felul de animăluțe pentru a înțelege comportamentul uman.

Ultima ora:

ObservatorAntonia Pup: Cine va fi instrumental în ghidarea politicii externe și de securitate a SUA față de Europa în următorii 4 ani – Marco Rubio sau Elon Musk?

PoliticMarcel Ciolacu, MESAJ pentru Recep Erdogan: România este solidară cu Turcia și poporul său în urma incendiului devastator de la hotelul Grand Kartal

EconomieAndrei Dudoiu: În cinci ani s-au făcut investiţii de 78 milioane euro în start-up-uri tech din Europa prin platforma noastră

ExternAntonia Pup: Cine va fi instrumental în ghidarea politicii externe și de securitate a SUA față de Europa în următorii 4 ani – Marco Rubio sau Elon Musk?

SocialRadu Puchiu: 𝗚𝗹𝘂𝗺𝗲𝘀𝗰 𝗱𝗲𝗰𝗶 𝗲𝘅𝗶𝘀𝘁

EvenimenteAlexandru Nazare: Together, we build bridges for a stronger, more united Europe! 

EditorialClaudiu Butacu: Lecții care-ți schimbă viața

CulturaMarco Badea: Ar merita să mergem mai mult la teatru, să citim mai mult, să consumăm mai multă cinematografie în sala de cinema



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe