Matei Bogdan
Publicat în 15 iunie 2021, 16:43 / 64 elite & idei

Adrian Hatos, la evenimentul DEVISE – The 3rd Digital Session of EYP Romania – intitulat „Democracy as our sole future”

Adrian Hatos, la evenimentul DEVISE – The 3rd Digital Session of EYP Romania – intitulat „Democracy as our sole future”

Am fost bucuros să particip, la invitația Parlamentului European al Tinerilor România, la evenimentul DEVISE – The 3rd Digital Session of EYP Romania – intitulat „Democracy as our sole future”.
ℹ În 2016, doi politologi, Foa și Mounk, au prezentat date comparative internaționale longitudinale care indicau faptul că tinerele generații din lumea occidentală aderă mai puțin la valorile democratice decât cei din generațiile mai în vârstă. Aceleași rezultate le-am obținut și eu în cercetările mele pe eșantioane românești. Tinerii par a fi cei mai dezamăgiți și înstrăinați de democrație, dintre occidentali.
ℹ Oricât de dezamăgitoare pare pentru mulți democrația liberală, aceasta este, însă, forma de organizare politică cea mai bună dintre toate cele posibile, iar tinerii trebuie să o apere, pentru că este vorba de modul în care va arăta lumea în care vor fi adulți, vor crește copii și vor încerca să își îndeplinească visurile. Pentru aceasta este fundamental ca tinerii să adere la valorile democrației liberale.
ℹ Esența prezentării mele, în cadrul comitetului DROI (Drepturile Omului) al evenimentului, a fost că angajamentul democratic al tinerilor se obține prin însăși practicarea reală a democrației. O fi bune cursurile, trainingurile și seminariile, dar senzația de lipsă de putere și de oportunități pe care o simt cei din tinerele generații se combate în realitate prin activism, protest și implicare cu sens, pe bune, eficient. Le-am recomandat tinerilor participanți ca, înaintea angajării în războaie ideologice globale, să se implice în lupte concrete pentru justiție și bunăstare, la niveluri mai apropiate: școală, vecinătate, cartier.
ℹ Am admis, pe de altă parte, că este și responsabilitatea noastră, a adulților, să îi implicăm pe tineri în guvernare, la toate nivelurile, motiv pentru care eu personal fac din participarea tinerilor, în structurile politice și de guvernare, o datorie.
ℹ Încă o dată, le mulțumesc tinerilor pentru invitație și le doresc mult succes în activitatea pe care o desfășoară, în aceste zile, în cadrul celor opt comitete de lucru ale forumului DEVISE.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe