Adriana
Publicat în 7 noiembrie 2012, 14:36 / 431 elite & idei

Adrian Marius Dobre: Africa Sub-Sahariana. Perspective

Adrian Marius Dobre: Africa Sub-Sahariana. Perspective
+ Observator

Fundatia Europeana Titulescu a gazduit o conferinta si o dezbatere extrem de interesanta privind continentul African, in special zona Sub-Sahariana asa cum este cunoscuta ea in literatura de specialitate, zona care cuprinde 48 de state.

Analizele prezentate au fost aferente situatiilor politice, economice, sociale si militare ale zonei. O zona complicata, complexa, o zona unde competitia privind controlul resurselor dintre marile puteri este mai mult decat evidenta.

Strategiile comerciale si politice ale Chinei, dar si cele ale SUA, sau cele  ale fostelor puteri coloniale Franta si Marea Britanie, ale Indiei si in mod evident, rolul in transformare al Uniunii Europene au fost de asemenea intoarse pe toate partile posibile si privite din toate unghiurile.

Trebuie sa va marturisesc ca dezbaterea a avut si o nota personala sentimentala a diplomatilor care au reprezentat interesele Romaniei in Africa. Nostalgia lor izvoraste in principal din lipsa unui rol determinant in regiune, cel putin in dimensiunea economica. Rol pe care Romania l-a avut si intr-adevar nu il mai are.

Desigur, analiza zonei africane sub-sahariene nu este intamplatoare. Ea se inscrie in demersurile de cerectare ale Fundatiei Europene Titulescu aferente proiectului “Platformele de Export ale Romaniei pentru zonele non-UE”.

Ceea ce m-a bucurat mult si a creat tuturor un tonus pozitiv a fost prezenta in sala a studentilor si interesul lor vadit si implicit pentru cunoastere.

Pentru mai multe detalii, puteti parcurge in randurile de mai jos, postarea descrierii conferintei preluata de pe blogul Fundatiei Europene Titulescu:

“[Fundatia Europeana Titulescu a organizat astazi, 01 noiembrie, impreuna cu Asociatia de Drept International si Relatii Internationale o conferinta dedicata Africii Sub-Sahariene – Zona cu potential in crestere ca factor dinamic in relatiile internationale.

Jurnalistul si corespondentul Nicolae Melinescu si domnul ministru consilier Gheorghe Lupes, Secretarul Executiv al Asociatiei de Drept International si Relatii Internationale, au sustinut prelegeri dedicate situatiei politice, economice si sociale din Africa Sub-Sahariana, competitiei marilor puteri si luptei pentru resursele unui continent foarte bogat. Domniile lor au dezbatut de asemenea relatiile Romaniei cu statele acestei regiuni, prezentand moduri si posibilitati de reluare a acestora, de aprofundare si imbunatatire.

Conferinta s-a desfasurat in prezenta E.S domnul Ambasador al Africii de Sud, Pieter Andries Swanepoel. Excelenta Sa a participat alaturi de Directorul Executiv al Fundatiei Europene Titulescu, istoricul George G Potra, de Secretarul General al Fundatiei Europene Titulescu, domnul Adrian Marius Dobre, de membrii corpului diplomatic roman, de reprezentantii Ministerului Afacerilor Externe, de reprezentanti ai comunitatii academice si de tineri pasionati de domeniul relatiilor internationale la dezbaterea unei problematici noi, rolul si importanta in crestere a Africii Sub-Sahariene pe scena globala.

Evolutiile regionale, situatia politico-economica, raportarea marilor puteri si competitia pentru resurse in Africa Sub-Sahariana au fost prezentate de domnul Nicolae Melinescu, domnia sa abordand ulterior tema relatiilor dintre Africa de Sud si Romania, relatii care „trebuie imbunatatite prin cresterea relatiilor culturale, a schimburilor de studenti deoarece acestia sunt cei care vor lua deciziile maine. De asemenea, investitiile trebuie sa creasca, trebuie incurajate”.

E.S domnul Ambasador Pieter Andries Swanepoel a completat prelegerile accentuand evolutiile economice ale regiunii, evolutii optimiste si benefice, atat pentru statele in cauza cat si pentru cele care au relatii economice cu ele: „6 dintre economiile cu cea mai mare crestere sunt cuprinse in Africa Sub-Sahariana. 60 % din populatia Africii de Sud are sub 21 de ani, ceea ce spune foarte multe. Este un continent care cu siguranta trebuie sa primeasca mai multa atentie. Beneficiile Africii de Sud nu sunt cunoscute foarte bine, ele trebuie prezentate”.

„Modelul Mandela” al Africii de Sud, ceea ce a reprezentat acesta pentru tara africana si modurile in care ar putea fi transpus in alte state au fost relatate de domnul ministru consilier Gheorghe Lupes. Domnia sa a punctat cresterea economica si oportunitatile de afaceri in aceasta regiune pentru statele occidentale, pentru Romania: „disparitia dictaturilor, masurile adoptate in domeniul economiei fac pista relatiilor de afaceri cu UE si celelalt state, productive. Africanii vor ajunge la concluzia ca statul este un instrument util, valoros, pentru a se pune pe picioare din punct de vedere politic si economic”.

Prelegerile au fost continuate de o sesiune de intrebari si raspunsuri, participantii dorind sa afle mai multe informatii de la „un om de stiinta, specialist in probleme africane”, domnul Nicolae Melinescu, asa cum sublinia Directorul Executiv al Fundatiei Europene Titulescu, istoricul George G Potra.

Acest eveniment face parte din seria conferintelor dedicate Continentului African si statelor sale, evolutiilor politice, economice si culturale care au efecte asupra intregii lumi.]”

Articol publicat pe http://blog.adrianmariusdobre.eu/africa-sub-sahariana-perspective/

Ultima ora:

ObservatorMarcel Ciolacu, Nicolae Ciucă: Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

PoliticMarcel Ciolacu, Nicolae Ciucă: Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

EconomieAdrian Bulboacă: Vedem un 2024 cu oportunități semnificative în mai multe domenii

ExternDan Mihalache: Relațiile Ciprului cu România sunt în continuă dezvoltare

SocialSorin Cucerai: Macarena în cuvinte și imagini

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a primit vizita unei delegații a Agenției Europene de Apărare (European Defence Agency – EDA)

EditorialTeodor Baconschi: Războiul cu sine al SUA și soarta lumii libere. La ce ne-am putea aștepta în cazul revenirii lui Trump la Casa Albă

CulturaCristina Popescu: Timbrul românesc, ambasador al orașului GiurgiuClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe