Adrian Marius Dobre: Atac la Agentiile de Rating

Agentiile de rating revin in prim plan, dar intr-un mod diferit – intr-un proces invers, agentia este cea pusa la zid de catre procurorii federali din SUA care au intentat proces impotriva Standard and Poor’s.
Reclamatiile vizeaza comportamentul ilegal al SP in timpul crizei financiare, mai exact calificativele acordate pe obligatiunile garantate ipotecar. Departamentul Justitiei solicita “un acord amiabil de peste zece cifre si admiterea incalcarii regulilor”. La nivel simbolic, initiativa transmite mesaje puternice si arata hotararea americanilor de a elimina orice determinism exterior care afecteaza cursul economiei nationale.
Un pas asteptat de multa vreme, in conditiile in care au existat critici solide si nemultumiri asupra efectelor produse de ratingurile acordate de catre aceste agentii, atat din partea politicienilor, cat si din partea autoritatilor de reglementare sau a investitorilor.
Impactul vestii a dus la scaderea cotelor actiunilor McGraw-Hill cu 14% (al doilea mare declin din istoria sa), iar pentru Moody’s cu 10,7%.
Cu toate ca liderii europeni au sustinut astfel de acuzatii, inca nu au dat curs unei actiuni similare, dar cu siguranta initiativa americana va crea un precedent.
O relatie corecta intre aceste agentii si economiile s
tatelor este imperios necesara. Solutia propusa de europeni este, sau a fost, crearea unei agentii de rating europene bine reglementata si cu raspundere in fata celor declarate. Americanii se lupta in acest moment cu impunerea acestei raspunderi la nivelul agentiilor deja existente si practic este un demers legitim si strategic.
Reactia celor de la SP este plina de indignare : “Un proces din partea Departamentului de Justitie ar fi complet nefondat. Ar ignora faptul ca SP a evaluat aceleasi date despre ipotecile subprime precum restul pietei – inclusiv oficiali ai statului american, care în 2007 au afirmat ca problemele pietei suprime par sa fie sub control – dar si ca instrumentele financiare vizate de Departamenmtul de Justitie au primit independent acelasi rating si din partea altor agentii.”
Importanta agentiilor de rating nu este contestata, nici nu se vrea eliminarea dreptului la opinie, dar raspunderea asupra corectitudinii analizei realizate este o cerere de bun simt, cu atat mai mult cu cat analiza lansata de aceste agentii produce efecte majore in mersul economiei nationale si internationale, iar evenimentele recente sunt un exemplu extrem de relevant in acest sens.
Articol publicat pe http://blog.adrianmariusdobre.eu/atac-la-agentiile-de-rating/
Ultima ora:

ObservatorIonuț Stanimir: Fiti calmi si mergeti mai departe! Frica nu e o moneda

PoliticSorin Cucerai: Tocmai criza majoră prin care am trecut a transformat instituțiile în aliați ai reformei

EconomieKaroly Borbely: Hidroelectrica, cea mai mare companie din România, anunță investiții uriașe în 2025

ExternValentin Lazea: Greșelile Europei ideologice și soluțiile de corecție

SocialIonuț Stanimir: Fiti calmi si mergeti mai departe! Frica nu e o moneda

EvenimenteAlexandru Nazare, la BLACK SEA FORUM

EditorialRadu Puchiu: 𝗜̂𝗻𝘃𝗶𝗻𝗴𝗮̆𝘁𝗼𝗿𝗶𝗶

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitată, Bianca Ionescu-Ballo (sezonul 5, episodul 5)
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe