OraNoua.ro
Publicat în 17 octombrie 2012, 20:32 / 615 elite & idei

Adrian Marius Dobre: Atena la control!

Adrian Marius Dobre: Atena la control!

Mesajul pe care cancelarul german, Angela Merkel, l-a transmis in cadrul vizitei la Atena (9 octombrie) a fost un semnal pozitiv. Germania va sustine ramanerea grecilor in zona euro si va ajuta statul elen sa depaseasca dificultatile pe care le intampina.

Daca planul german pentru statul elen era in perceptia grecilor prea rigid, noua atitudine afisata de Angela Merkel le da ragazul necesar pentru a face lucrurile intr-un ritm mai ingaduitor : “Vreau ca Grecia sa ramana in zona euro. Discutiile demonstreaza clar ca in acest moment se intregistreaza progrese. Sunt convinsa ca toate aceste masuri dificile merita efortul.

Au fost realizate multe. Mai sunt multe de facut, iar Germania si Grecia vor colabora foarte strans; daca problemele nu vor fi rezolvate acum, se vor manifesta mai tarziu intr-un mod mult mai grav.

Stiu din experienta, dat fiind ca vin dintr-un stat estic, ca reformele sunt dificile” , a declarat cancelarul german.

Premierul grec, Antonio Samaras, a sustinut ca isi mentine angajamentele luate in privinta deficitului bugetar si a reformelor structurale.

In aceasta atmosfera oficiala optimista, poporul elen a protestat impotriva masurilor de austeritate impuse de germani. Astfel, in acest moment, avem in Grecia imaginea unei Europe a extremelor, o situatie care ne releva faptul ca discursul pentru crestere economica mai are de asteptat pana va fi pus in scena.

Chiar daca la nivelul FMI, a liderilor europeni, a expertilor si analistilor politici si economici masurile de crestere sunt din ce in ce mai solid sustinute, se pare ca un mix nu va fi posibil, ci mai curand, sau in cel mai bun caz, ne vom confrunta cu o etapa a austeritatii (care va mai continua), urmata de una a cresterii economice.

Daca ne raportam la declaratiile sefului Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde:“Actiunea inseamna actiune, si nu vorbarie.”, intelegem ca Merkel garanteaza pentru Grecia.

Mai mult, luni, 8 octombrie, ministrii de finante europeni au subliniat faptul ca un vor fi toleranti daca Grecia nu respecta planul european si vor fi dispusi sa intrerupa furnizarea urmatoarei transe de bani, ceea ce ar duce Grecia in faliment. Doua pozitii categorice la prima vedere, dar deloc diferite fata de cele anterioare. Inducerea presiunii si declaratiile amenintatoare nu fac decat sa creasca gradul de superficialitate in abordarea problemelor. Lipsa increderii generalizata din cadrul continetului European, vor prelungi aceasta criza economica si implicit politica.

Europa trece printr-o etapa in care nationalismul, lipsa increderii, populismul, limbajul tehnocrat folosit in exces, protestele de strada, somajul, determina un haos al carui sfarsit trebuie adjudecat. Momentan nu sunt semne ca acest proces a inceput!

Ultima ora:

ObservatorIonuț Stanimir: Fiti calmi si mergeti mai departe! Frica nu e o moneda

PoliticSorin Cucerai: Tocmai criza majoră prin care am trecut a transformat instituțiile în aliați ai reformei

EconomieKaroly Borbely: Hidroelectrica, cea mai mare companie din România, anunță investiții uriașe în 2025

ExternValentin Lazea: Greșelile Europei ideologice și soluțiile de corecție

SocialIonuț Stanimir: Fiti calmi si mergeti mai departe! Frica nu e o moneda

EvenimenteAlexandru Nazare, la BLACK SEA FORUM

EditorialRadu Puchiu: 𝗜̂𝗻𝘃𝗶𝗻𝗴𝗮̆𝘁𝗼𝗿𝗶𝗶

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitată, Bianca Ionescu-Ballo (sezonul 5, episodul 5)



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe