OraNoua.ro
Publicat în 28 noiembrie 2012, 20:17 / 546 elite & idei

Adrian Marius Dobre: Ce facem cu clasa mijlocie?

Adrian Marius Dobre: Ce facem cu clasa mijlocie?

de Adrian Marius Dobre

Centrele de cercetare, cotidianele si revistele specializate, in special cele internationale, au pus accent in anul 2012 pe evolutiile statelor emergente si pe impactul acestora asupra dinamicii ordinii mondiale.

Ideile mele prezentate in articolele postate pe blog despre acest subiect au vizat mai curand aspectele de substrat: „De ce au ajuns sa fie state emergente?” , „Ce avantaje au si cum si le-au construit?”„Ce putem invata din experientele acestor state?”.

In acelasi set de intrebari se incadreaza si urmatoarea abordare: “Care este rolul clasei mijlocii in dezvoltarea economica?”, o tema extrem de complexa si de actuala nu numai in statele emergente. Un rol important al clasei mijlocii se poate observa si in statele europene, lovite de valul austeritatii, in cadrul carora clasa mijlocie nu joaca un rol, ci mai curand sunt obligate sa danseze dupa cum li se dicteaza.

In cazul statelor emergente se poate considera ca in ultimii ani a aparut o noua clasa de mijloc care a declansat premisele crearii de bogatie si de noi aspiratii. Practic schimbarea nu a fost un obiectiv in sine, ci s-a intamplat firesc, dar, important de mentionat, aceasta schimbare a decurs din  cresterea economica.

Reversul medaliei il vedem in statele europene unde cresterea economica lipseste cu desavarsire iar exponentii clasei de mijloc (acolo unde mai exista) cunosc o rata a somajului covarsitoare (de aproximativ 11%). Protestele si manifestarile de strada au devenit deja un stil de viata.

Ce inseamna clasa mijlocie pentru dezvoltare?

Analizele specialistilor si istoria dezvoltarii economice a statelor conchid catre o apreciere contestata de unii : clasa de mijloc poate fi motorul real al cresterii economice. Cetatenii integrati in clasa de mijloc nu formeaza o piata diferita, dar cu siguranta gandesc si se comporta diferit.

Unii ar putea spune ca ma indrept catre o abordare marxista (asa cum este ea inteleasa la nivel general), dar clasa de mijloc inclina spre piete libere si democratie, principii care raspund mai bine intereselor lor. Aceasta clasa sociala echilibreaza societatea si aduce un aplomb de optimism, investeste in produse noi si in tehnologii, chiar mai increzatori decat cei bogati (acestia tind sa isi apere activele).

Un alt trend generat de clasa mijlocie, pe care il consider extrem de important in dezvoltarea si prosperitatea unui stat este apetitul investitiei in educatie si pregatirea capitalului uman.

Clasa mijlocie europeana si nu numai, este supusa unei presiuni si chiar unei continue amenintari. Patura saracilor nu are prea multe trepte la dispozitie sa coboare, in schimb, clasa mijlocie, este afectata de locurile de munca instabile, de criza creditelor, de scaderea preturilor activelor, iar prabusirea lor este cea mai dureroasa si cea care poate produce cele mai grave dezechilibre.

La nivel mondial clasa mijlocie este estimata la cifra de 2,5 miliarde de oameni ale caror atitudini si comportamente conteaza, iar o recesiune prelungita poate afecta democratia, stabilitatea politica, progresele lumii in curs de dezvoltare.

In mod evident criza economica a obligat guvernele sa isi orienteze atentia catre entitati financiare mari, afectand astfel coeziunea sociala prin generalizarea responsabilitatii pierderilor unor organizatii in tandem cu diminuarea veniturilor cetatenilor. O povara mult prea grea, imposibil de suportat si de realizat.

Clasa mijlocie in statele emergente : un factor de crestere

Aminteam despre rolul clasei de mijloc in statele emergente si nu intamplator. Cresterea economica a generat in primul rand locuri de munca, a impulsionat pregatirea cetatenilor pentru a accesa anumite posturi si nu in ultimul rand prin cresterea veniturilor s-a declansat un val de consumerism, multe dintre familii avand astfel sansa unui trai mai bun.

Printre criticile unei evolutii atat de rapide care incumba si schimbarea raporturilor dintre saraci si clasa mijlocie, se numara sustenabilitatea trendului de crestere a clasei mijlocii, in special prin neglijentele fiscale si financiare. O previziune valida, dar in acelasi timp supusa probei veridicitatii in timp.

Tot acest mecanism in care se inscrie si clasa de mijloc defineste un cerc al cresterii, in care fiecare element are rolul sau. Evolutia dezvoltarii, inclusa intr-o strategie sustenabila si coerenta, cu atentie sporita acordata vulnerabilitatilor si amenintarilor, poate concretiza o oportunitate intr-o realitate pozitiva.

Un scenariu ce se poate aplica si statelor europene, daca vor reusi sa se desparta de prima lor iubire, AUSTERITATEA, si sa dea o sansa masurilor de CRESTERE ECONOMICA.

Ultima ora:

ObservatorOana Șerban: Biopolitica azi – Cum ne controlează statul în numele siguranței?

PoliticVictor Negrescu: UE mai face un pas important – apărarea europeană primește un nou cadru de finanțare

EconomieRadu Hanga: Trebuie să începem să vorbim cât mai simplu despre investiţii şi să avem produse potrivite fiecăruia pentru a creşte lichiditatea

ExternOvidiu Nahoi: Rusia a răpit peste 19.000 de copii ucraineni

SocialAndrei Muraru: Revoluția lui Nawaf. În memoria lui Nawaf Salameh, un vizionar care a pus suflet în promovarea României

EvenimenteHoria Răzvan Botiş a primit premiul „In Memoriam Bogdan Gavrilă”

EditorialGrațian Mihăilescu: Ce-ar fi dacă Bucureștiul s-ar schimba în doar două zile? Soluții concrete, inovatoare și inspiraționale pentru un viitor urban mai verde și sustenabil la festivalul care reinventează relația oamenilor cu mediul urban

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitat, pr. prof. Ion Buga (sezonul 5, episodul 11)



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe