OraNoua.ro
Publicat în 5 septembrie 2012, 16:16 / 500 elite & idei

Adrian Marius Dobre: Cum pot fi impacate austeritatea si cresterea in UE

Adrian Marius Dobre: Cum pot fi impacate austeritatea si cresterea in UE

Pe termen scurt este nevoie de premierea investitiilor cu rata de amplificare mare, iar pe termen lung trebuie privilegiate cele care se refera la educatie si invatamant, sanatate, cultura si respectul fata de semeni, scrie Adrian Marius Dobre, directorul Boardului Camerei de Comert Britanico-Romane, pentru FP Romania.

Nu cred ca a existat sau va exista vreodata o comunitate de oameni care, traind intr-un sistem deschis si democratic si fiind totodata bine pregatiti si sanatosi, sa fie saraci.

Provocarea majora pentru stabilirea unei strategii constructive o reprezinta negocierea politica. Care sunt dozele necesare redresarii economice? Se aud voci politice divergente, precum Germania sau Franta, o Mare Britanie care sustine declarat masurile de crestere, o serie de guverne au fost sanctionate politic. Toate acestea duc la o tensiune si la o presiune majora asupra liderilor europeni in luarea unor decizii si in stabilirea unor masuri concrete.

Pana acum Europa a fost invaluita de o politica economica continentala modelata de Germania, sustinuta de Franta, Olanda si alte state nordice, ce continea masuri de austeritate si de reforme structurale ca solutie pentru tarile confruntate cu datorii suverane mari, baloane imobiliare sparte, banci cu probleme, economii instabile si cresterea somajului. Solutiile propuse nu au avut capacitatea de a stopa evolutii negative, pe unele chiar le-a favorizat si ne aflam in situatia de a incepe un nou experiment: o politica europeana sanatoasa, care sa acopere efectele datoriilor suverane, sa imbunatateasca cererea in economiile puternice si sa induca o crestere economica in statele cu probleme, iar acest deziderat nu se va putea realiza prin neglijenta fiscala.

Esecul austeritatii

Pariul austeritatii a fost pierdut, dar care e cartea cresterii? Care va fi mixul de politici special croit pentru depasirea impasului european?

Investirea in proiecte din sectorul public este un loc potrivit de a incepe – dar nu unitar, ci diferit de la un sistem naţional la altul -, apoi acordarea de stimulente pentru a stabiliza nivelul datoriilor publice si pentru a asigura plata creditorilor privati, crearea locurilor de munca, deschiderea pe piata serviciilor, pentru a fi competitive, strategii coerente si unitare de export, avand ca tinta pietele emergente, taxarea sau impozitarea diferentiata pentru companiile ce aleg sa isi reinvesteasca profiturile etc. Toate acestea reprezinta tinte, importanta este modalitatea aleasa în realizarea lor. Este necesara o strategie complexa, iar timpul este scurt.

In termeni realisti, trebuie sa recunoastem ca mai avem pana cand Europa se va transforma sau REtransforma. Dar acum decidem care va fi rezultatul acestei transformari, cum va arata produsul final.

Adrian Marius Dobre este Director al Board-ului Camerei de Comert Britanico-Romane si Secretar General al Fundatiei Europene Titulescu.

Ultima ora:

ObservatorIonuț Stanimir: Fiti calmi si mergeti mai departe! Frica nu e o moneda

PoliticSorin Cucerai: Tocmai criza majoră prin care am trecut a transformat instituțiile în aliați ai reformei

EconomieKaroly Borbely: Hidroelectrica, cea mai mare companie din România, anunță investiții uriașe în 2025

ExternValentin Lazea: Greșelile Europei ideologice și soluțiile de corecție

SocialIonuț Stanimir: Fiti calmi si mergeti mai departe! Frica nu e o moneda

EvenimenteAlexandru Nazare, la BLACK SEA FORUM

EditorialRadu Puchiu: 𝗜̂𝗻𝘃𝗶𝗻𝗴𝗮̆𝘁𝗼𝗿𝗶𝗶

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitată, Bianca Ionescu-Ballo (sezonul 5, episodul 5)



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe