OraNoua.ro
Publicat în 7 octombrie 2013, 20:40 / 576 elite & idei

Adrian Marius Dobre: Dezbatere „120 de ani de social democratie” la Timisoara

Adrian Marius Dobre: Dezbatere „120 de ani de social democratie” la Timisoara

de Adrian Marius Dobre

Dragi prieteni,

Timisoara a sarbatorit vineri, 4 octombrie la sala de conferinte a Casei Adam Muller Guttenbrunn“120 de ani de social democratie in Romania. Istoria si valorile stangii democrate romanesti”.

Am fost invitat, impreuna cu colega mea, doamna Maria Manuela Catrina in calitate de reprezentanti ai Institutului Social Democrat sa luam parte si sa fim parte a acestui eveniment.

Am acceptat cu mare placere si cu mare bucurie aceasta invitatie, pentru ca astfel simtim ca Institutul Social Democrat incepe sa isi implineasca menirea. Si menirea sa este, printre altele, aceea de a fi alaturi atat “de facto”, cat si “de iure” de Partidul Social Democrat. Alaturi atat fizic cat si pe terenul ideilor, valorilor, preceptelor si al analizelor, ambele dimensiuni avand o importanta aparte.

Este un inceput frumos, chiar simbolic as putea spune.

Au fost expuneri de mare si buna calitate. Cu continut, substantialitate, coerenta si pragmatism. Expuneri clare, oneste, directe si juste. Si aceasta noua abordare este la inceput, iar dupa feedback-ul primit de la participanti – lideri ai Partidului Social Democrat, membri de partid, profesori universitari, reprezentanti ai societatii civile si ai miscarilor sindicale, tineri studenti sau pur si simplu oameni curiosi – am inteles ca aceasta abordare este cea necesara, ca ea trebuie continuata si imbunatatita.

Dezbaterea a fost moderata de domnul Sorin Grindeanu, Presedintele Organizatiei Municipale  Timisoara a Partidului Social Democrat si Secretar General Adjunct al PSD, caruia ii multumim inca o data pentru invitatie, iar panelul a fost completat de: Cristian Criscop – Friedrich Ebert Stiftung, Victor Neumann – Directorul Muzeului de Arta Timisoara, prof.univ. dr. Ioan Talpos – Presedintele Senatului Universitatii Timisoara, prof. univ. dr.  Nicolae Taran, Titus Bojin – Presedintele Consiliului Judetean Timis si Adrian Negoita – lider sindical CNSLR Fratia Timis.

Doamna Manuela Catrina a punctat, intr-o prezentare foarte frumoasa si cu extrem de buna priza la public aspecte legate de istoria social democratiei, precum si aspecte ale modernitatii si echitatii doctrinei social democrate. Domnia sa a atins, de asemenea, o chestiune deosebit de importanta si anume aceea ca nu exista nici o legatura intre regimul comunist si social democratie, fapt demonstrat de martiriul liderilor social democrati din acea vreme.

Eu am prezentat un material care a avut ca scop declarat acela de a demonta anumite mituri sau anateme aruncate de-a lungul timpului in desaga social democratiei. Am explicat de ce modelul de dezvoltare social democrat este cel firesc si normal intr-o societate moderna. De ce dezvoltarea incluziva este cea care trebuie sa ne preocupe.

Am demontat mitul conform caruia social democratia isi doreste egalizarea veniturilor sau a conditiilor de viata ale oamenilor ducandu-le pe toate “in jos” explicand modelul de crestere conform caruia aceste egalizari de venituri sau conditii de viata merg “in sus”, catre mediana venitului mediu pe gospodarie de exemplu.

Au fost expuse multe lucruri intersante in toate prezentarile, dar “firul rosu” si eforturile tuturor au fost indreptate spre a demonstra de ce social democratia este doctrina care ne poate face, noua tuturor, viata mai buna.

Inca o data multumiri si felicitari sincere organizatorilor, Organizatia Municipala a Partidului Social Democrat si Asociatia “Pro Durabil”, pentru invitatie, efort, implicare si, nu in ultimul rand, pentru succesul acestui eveniment.

Ultima ora:

ObservatorKlaus Iohannis: România și-a atins deja 62% din țintele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă

PoliticKlaus Iohannis: România și-a atins deja 62% din țintele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă

EconomieCristian Grosu: Ieșirea din economia liberală de piață

ExternRobert Lupițu: “Planul (B)reton” – Comisarul european din partea Franței ar putea concura pentru a o succeda pe Ursula von der Leyen la șefia Comisiei Europene

SocialAlexandra Gătej: De ce este fooaarte greu să practici bunătatea în vremea noastră

EvenimenteElena Calistru: Am ajuns la Geneva pentru WTO Public Forum

CulturaDan Mircea Cipariu realizează ateliere de lectură și scriere creativă în cadrul proiectului ”Țesem legături”

EditorialAlexandru Lăzescu: G7 vs BRICS – competiția pentru o nouă ordine mondialăClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe