Adriana
Publicat în 23 iulie 2013, 21:56 / 142 elite & idei

Adrian Marius Dobre: Nelson Mandela si puterea exemplului

Adrian Marius Dobre: Nelson Mandela si puterea exemplului
+ Observator

Nelson Mandela a devenit un simbol mondial, ziua de 18 iulie fiind decretata de catre ONU – “Mandela Day” – o zi speciala in care fiecare persoana este indemnata sa dedice 67 de minute pentru ceilalti semeni, in folosul colectivitatii. Astfel se pastreaza vie memoria celor 67 de ani pe care presedintele sud-african i-a trait in slujba luptei pentru egalitate.

Si in acest an ziua de 18 iulie a fost sarbatorita in toate colturile lumii. Nelson Mandela a implinit joi 95 de ani.

Descris ca unele dintre figurile cele mai proeminente ale secolului XXI, ca luptator anti-apartheid si non-discriminare, a primit in 1993 Premiul Nobel pentru Pace. Din partea poporului se emana un respect enorm pentru aceasta personalitate marcanta. I s-a atribuit titlul de “parintele natiunii”.

Puterea exemplului sau a razbatut. A dat dovada de o tenacitate fara limite, de curaj, de rabdare si de blandete. A avut puterea de a transforma soarta tarii sale, iar in perioada cat a fost presedinte (conducator al Guvernului) a reusit sa introduca politici pentru refoma agrara, pentru extinderea serviciului public de sanatate si pentru eradicarea saraciei, elemente ce i-au consolidat simpatia poporului si a intregii lumi.

In momentul in care Nelson Mandela a fost condamnat, in 1964, a rostit un discurs care a ramas celebru, ultimul paragraph fiind cel mai des citat si inspirator pentru omenire:

„in timpul vietii, m-am dedicat in intregime luptei poporului african. Am luptat impotriva dominatiei albe, impotriva dominatiei negre. Am proslavit idealul unei societati democratice si libere in care toate persoanele traiesc impreuna si in armonie si cu oportunitati egale. Este un ideal pentru care vreau sa traiesc si sa-l obtin. Daca va fi nevoie, va fi un ideal pentru care voi muri”.

Nelson Mandela este cu certitudine un om care si-a depasit limitele, poate fi considerat un adevarat fenomen. Este si va ramane un simbol international al luptei pentru principii si valori.
http://blog.adrianmariusdobre.eu/nelson-mandela-si-puterea-exemplului/

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe