Adrian Marius Dobre: Orientul Mijlociu – o tabla de sah exploziva

Votul pozitiv din Adunarea Generala a ONU pentru Palestina, in urma caruia i s-a acordat statutul de „stat observator non-membru” la Natiunile Unite, a atras imediat o reactie israeliana – lansarea unui proiect de a construi 3.000 de locuinte in Cisiordania si Ierusalimul de Vest.
Marea Britanie si Franta si-au manifestat dezacordul asupra demersului israelian prin chemarea ambasadorilor israelieni la consultari pe aceasta tema. O serie de actiuni care se inscriu intr-o neobosita cursa diplomatica si uneori nediplomatica.
Ce poate aduce votul din Adunarea Generala a ONU? Cu siguranta un blocaj al negocierilor dintre Palestina si Israel, dialog care oricum era greoi. Statutul obtinut de Palestina nu este decat unul de iure, cel de facto va decurge din negocierile bilaterale cu Israelul, cale deja compromisa.
Un alt scenariu de actiune al Palestinei ar fi solicitarea aderarii la Curtea Penala Internationala prin intermediul caruia sa primeasca hotarari judecatoresti privind acuzatiile de crime de razboi sau crime impotriva umanitatii comise de catre Fortele de Aparare Israeliene. Statele Unite si Israel nu sunt parti la Curtea Penala Internationala, iar hotararile nu pot fi folosite de palestinieni decat ca un instrument juridic in campania la nivel mondial impotriva ocupatiei israeliene.
Totusi nu este un element de presiune, ci doar un pas simbolic. Faptul ca Londra si Paris sunt indignate de reactia israeliana tine mai mult de un calcul geopolitic ce respecta interese nationale distincte si nu rezultatul campaniei palestiniene.
Suveranitatea statala si viabilitatea unui stat palestinian se va decide mai curand intre cele doua parti, iar premisele adeveririi unui astfel de scenariu sunt indepartate.
Israel deschide mai multe fronturi
In ultima perioada Israelul face curte Iordaniei pentru a primi permisiunea lansarii unui atac impotriva depozitelor siriene de arme chimice. Un acord pe care nu l-au primit sub motivatia iordaniana ca ”inca nu este momentul potrivit”, ceea ce inseamna ca exista aceasta probabilitate.
Articol integral publicat pe http://blog.adrianmariusdobre.eu/orientul-mijlociu-o-tabla-de-sah-exploziva/
Ultima ora:

ObservatorIonuț Stanimir: Fiti calmi si mergeti mai departe! Frica nu e o moneda

PoliticSorin Cucerai: Tocmai criza majoră prin care am trecut a transformat instituțiile în aliați ai reformei

EconomieKaroly Borbely: Hidroelectrica, cea mai mare companie din România, anunță investiții uriașe în 2025

ExternValentin Lazea: Greșelile Europei ideologice și soluțiile de corecție

SocialIonuț Stanimir: Fiti calmi si mergeti mai departe! Frica nu e o moneda

EvenimenteAlexandru Nazare, la BLACK SEA FORUM

EditorialRadu Puchiu: 𝗜̂𝗻𝘃𝗶𝗻𝗴𝗮̆𝘁𝗼𝗿𝗶𝗶

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitată, Bianca Ionescu-Ballo (sezonul 5, episodul 5)
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe