OraNoua.ro
Publicat în 24 octombrie 2012, 20:01 / 1193 elite & idei

Adrian Marius Dobre: “Pro si Contra Titulescu” la Banca Nationala a Romaniei

Adrian Marius Dobre: “Pro si Contra Titulescu” la Banca Nationala a Romaniei

de Adrian Marius Dobre

Spiritul Titulescian.Ganduri din suflet

Lansarea cartii „Pro si Contra Titulescu”, o lucrare impresionanta prin continut si dimensiuni, editata si adaugita de istoricul George G. Potra, Director Executiv al Fundatiei Europene Titulescu, care a avut loc la Banca Nationala a Romaniei, a reunit nume importante din comunitatea academica, stiintifica si diplomatica.

Ne-au fost alaturi, participand activ la dezbatere autorul, istoricul George G. Potra, Secretarul General al Fundatiei, domnul Adrian Marius Dobre, domnul Academician Dan Berindei, doamna Georgeta Filitti – istoric, domnul Nicolae Mares – diplomat, domnul Eugen Uricaru – scriitor, cat si prieteni ai Fundatiei si iubitori de Titulescu.

O seara dedicata marelui om de stat si diplomat, Nicolae Titulescu, un eveniment aniversar, festiv, implinindu-se 130 de ani de la nasterea sa. S-au rostit cuvinte mari, cuvinte de suflet, s-au abordat teme extrem de actuale, s-au dezbatut pagini intregi de documente referitoare la viata si munca lui Nicolae Titulescu. Un eveniment plin de invataminte, Titulescu fiind o sursa inepuizabila de cunostinte si de lectii de viata.

Fundatia Europeana Titulescu transmite cele mai calde ganduri de recunostinta si apreciere fata de bunavointa Guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Excelenta Sa, domnul Mugur Isarescu, in calitate de gazda pentru acest eveniment.

Multumim tuturor celor care ne-au fost alaturi!

***

In randurile de mai jos puteti citi discursul rostit de domnul Adrian Marius Dobre, Secretar General al Fundatiei Europene Titulescu:

 

Spiritul Titulescian. Ganduri din suflet[1]

 

Excelentele Voastre,

Doamnelor si Domnilor,

 

Inainte de toate, in calitate de Secretar General al Fundatiei Europene Titulescu, vreau sa va multumesc respectuos pentru ca ati ales sa fiti alaturi de noi, de Fundatia Europeana Titulescu si de Banca Nationala a Romaniei, in cel mai autentic spirit Titulescian.

Este o sarcina complicata, provocatoare si onoranta sa ma adresez astazi dumneavoastra, la convergenta fericita a doua evenimente: lansarea cartii „Pro si Contra Titulescu”, dar o lansare care nu are loc oricum, ci la aniversarea a 130 de ani de la nasterea sa, sarbatorind astfel 130 de ani de Titulescu.

Pro si Contra Titulescu este cartea la a carei lansare ne reunim in acest spatiu extraordinar si plin de semnificatii profunde. Dar Pro si Contra Titulescu reprezinta mult mai mult decat o carte. Este o enciclopedie, o vasta analiza istorica si politica este o punte in timp si spatiu. Imi vine in minte chiar imaginea unui caleidoscop aproape tridimensional, prin care parti nebanuite ale vietii, muncii si personalitatii marelui om de stat si diplomat sunt compuse intr-un intreg fascinant.

Convergenta acestui eveniment cu aniversarea a 130 de ani de cultura Titulesciana, va asigur Doamnelor si Domnilor ca nu este intamplatoare.

Prima si cea mai fireasca intrebare, Doamnelor si Domnilor, razbate chiar din titlu: Sunt aceste volume de fapt o pledoarie Pro sau Contra Titulescu?

Dumneavoastra veti avea deliciul unei asemenea descoperiri. Ceea ce va pot spune, ca privilegiat martor al derularii si al implinirii acestui proiect, ca martor al muncii si eforturilor titanice – si va rog sa ma credeti ca nu este o metafora – depuse de domnul Profesor George G Potra, este faptul ca domnia sa, cu grija unui bijutier, a asezat cu minutiozitate si atentie la detaliu toate aceste marturii, echilibrand de fiecare data intregul.

Parcurgand aceasta Lucrare Document absolut impresionanta, am facut cu usurinta, o paralela peste timp, intre cele doua spatii: Romania de atunci si Romania de acum. A valorilor, a principiilor, a oamenilor de stat, a personalitatilor in general, a perceptelor de gandire, a sentimentelor de patriotism, eforturilor de prezervare si promovare a interesului national si, de ce nu, a destinelor. A destinelor noastre comune.

Sigur, istoria se repeta. Aceeasi scena, dar alt moment istoric si DA, alte personalitati. Pe fond, cam aceleasi vulnerabilitati si provocari. Sunt multe similitudinile si conditionalitatile timpurilor de atunci si de acum.

Si atunci, ca si acum, incercarile natiunii romane sunt mari, dificile si complexe. Situatia interna, dar si cea externa sunt cel putin preocupante si releva o multitudine de dezechilibre – sistemice sau conjuncturale – suferinte si slabiciuni. Dar creeaza, in egala masura si premisele fructificarii unor multiple oportunitati.

Atunci, Nicolae Titulescu dimpreuna cu celelalte personalitati ale timpului sau au diminuat o parte dintre aceste vulnerabilitati si au potentat oportunitatile vremii.

Acum, nu ma pot abtine sa ma intreb, doamnelor si domnilor, procedam Noi asemenea lor?

Simtim cu totii, fara indoiala, ca spiritul patriotic, devotamentul pentru idei si pentru implinirea unui drum al nostru, lupta pentru principii, pentru principiile juste si sanatoase, au pierdut mult din fervoarea de altadata. S-au diluat in timp. A ajuns astazi aproape rusinos sa vorbesti despre patriotism si despre identitate nationala. Si pentru acest lucru suntem responsabili.  De aceea suntem si mai datori sa RECONSTRUIM.

Spiritul Titulescian este placa turnanta, este simbolul in jurul caruia se cristalizeaza si se intaresc aceste idei: patriotism – in cel mai larg sens al sau, inclusiv cel economic, de elita, de constiinta, de munca, respect, de lucrul bine facut, de justa si demna reprezentare internationala, de prezervare a interesului national.

Asistam astazi la o realitate dominata de un vacuum imens de substanta, de substantialitate si de autoritate.

Viata si opera lui Nicolae Titulescu sunt un punct de plecare spre aceasta munca de constructie, care va trebui sa devina permanenta, coerenta si substantiala.

Doamnelor si domnilor, stimati invitati, lecturand acesta carte despre trecut vom intelege mai bine prezentul si vom avea cu certitudine o perspectiva mai clara asupra viitorului.

Facem adesea vorbire de Spiritul Titulescian. Ce inseamna de fapt Spiritul Titulescian in forma sa autentica? Vom parcurge pe scurt doar doua, trei dintre atributele sale.

Identitatea si valorile romanesti in spatiul Europei Unite – “Romania nu poate fi in afara Europei, dupa cum Europa nu poate fi fara Romania” Exista exemple mai elocvente de patriotism si de afirmare a identitatii nationale?

Spiritualizarea Frontierelor – este de prisos sa analizam acum actualitatea acestui concept , in contextul polemicilor vaste privind aderarea Romaniei la spatiul Schengen.

Prevalenta dreptului international si forta dreptului in Relatiile Internationale, insotite de un singur standard de analiza si pozitionare – principiu care are meritul de a ridica in mod firesc statutul Romaniei in negocierile internationale la rang de partener egal in drepturi si in statut. Cum poate fi acest principiu mai actual decat acum cand vorbim de nasterea unei Europe cu doua, trei sau mai multe viteze, impartita si divizata in cercuri concentrice de putere?

Nu ultimul, nu cel din urma, dar la sfarsitul acestui scurt excurs: Pacea! Pacea ca singura optiune si varianta pentru prosperitatea si bunastarea popoarelor. Acum, cand criza sistemica, cand depresiunea economica si presiunea pietelor si a actorilor au creat tensiuni fara precedent in Europa si nu numai, cand declaratiile si actiunile belicoase si hazardate ale multor lideri politici distrug echilibrul societal, Titulescu vorbeste, fara preget, neobosit despre PACE!

Dar spiritul Titulescian inseamna si ACTIUNE! Stim cu totii ca ideile valoaroase asupra carora nu actionam pentru a le transforma in rezultate, sunt doar idei bune. Ele nu schimba destine, nu aleg drumuri, nu formeaza oameni si nu scriu neaparat istoria. Raman doar la stadiul de idei, chiar daca remarcabile.  

In respectul acestui principiu Fundatia Europeana Titulescu a intreprins un mic turneu in cateva judete din tara. Giurgiu, Valcea si Gorj. Trei judete in zece zile. Ne-au primit cu bratele deschise oameni exceptionali. Ne-am intors plini de o emotie aproape de neexplicat si de increderea ca suntem pe un drum bun. Am inteles ca suntem multi cei care respecta si onoreaza personalitatile acestei Romanii a noastre si care cred in aceleasi valori.

Am descoperit ca mai exista o Romanie, acea Romanie deschisa spre cunoastere, parca usor surprinsa de propria sa istorie.  Intalnirile noastre s-au nascut din mandria ca suntem ROMANI, ca ne pretuim valorile si perpetuam insemnatatea lor.

Fundatia Europeana Titulescu a incheiat si este pe cale de a perfecta parteneriate strategice si protocoale de colaborare cu Universitati si Organizatii studentesti romanesti si din strainatate de renume: Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, Universitatea Bucuresti, Academia de Studii Economice, dar si Liga Studentilor Romani din strainatate, Centrul pentru Acces la Expertiza a Studentilor si Absolventilor Romani – CAESAR, Clubul Roman pentru Relatii Externe Diplomatie si Afaceri Europene – CRREDAE, Clubul Studentilor Diplomati si lista ramane deschisa.

Dar aceste parteneriate strategice nu au fost incheiate dintr-un entuziasm institutional simplist. Ele s-au nascut avand la baza obiective ambitioase si precise: Implicarea viguroasa a acestor institutii in proiectele de think-thank ale Fundatiei Europene Titulescu. Si voi mentiona doar doua dintre ele: „Platformele de Export ale Romaniei pentru zonele non-UE” si proiectul care se refera la „Mecansimele de Garantare, Regarantare si Finantare a Intreprinderilor Mici si Mijlocii”. In mod evident cele doua proiecte converg spre un obiectiv comun.

Activitatile Fundatiei in spatiul universitatilor si participarea studentilor, doctoranzilor si a cadrelor didactice la actiunile Fundatiei sunt, de asemenea, obiective ale acestor parteneriate.

Totodata, Fundatia lanseaza teme de dezbatere in spatiul public. Intr-o lume in care politica internationala nu poate exista fara economie, iar economia este profund politica, dezbaterile avand ca teme Patriotismul Economic si Diplomatia Economica sunt mai mult decat binevenite.

Fundatia desfasoara si o activitate externa sustinuta. Nu mai departe de saptamana trecuta, la Atena, in parcul Rizari, a fost inaugurat bustul lui Nicolae Titulescu in prezenta a numeroase personalitati romane si elene. Parteneriatele cu organizatii elene de prim rang, vizand desfasurarea unor proiecte regionale sunt si ele demersuri pe cale de a deveni realitate.

Suma detaliilor compun intregul, onorat auditoriu! Iar acestea nu sunt decat ceteva dintre valorile si actiunile care se inscriu in Spiritul Titulescian.

Titulescu a fost urat si iubit in egala masura. Invinuit si adulat. Tradat dar si sprijinit.Uitat, dar citat. Criticat dar si apreciat. Este firesc intr-un fel. Aceasta a fost si aceasta este soarta marilor personalitati romanesti, a marilor noastre spirite.

Aleg din carte, aproape la intamplare, doar cateva marturii, Contra si Pro:

Carol al II-lea catre Constantin Argetoianu si Octavian Goga: “Argetoianu, scapa-ma de Titulescu! Goga, scapa-ma de Titulescu! N-ar fi trebuit sa omoare pe Duca, ci pe Titulescu”

Winston Churchill spunea: „Daca l-am fi ascultat mai mult pe Titulescu, n-am fi ajuns la discretia nebunului de Hitler!”

Octavian Goga: „Eroul nostru de gelatina, om-reclama in care n-am crezut niciodata”

Litvinov, diplomat rus: „Daca Roosvelt prezideaza Statele Unite ale Americii de Nord, Titulescu prezideaza Statele Unite ale Europei de Est.”

„Pro si Contra Titulescu”. O munca titanica, adusa la limita sacrificiului. Un diamant  multifatetat.

 Va rog sa imi permiteti, doamnelor si domnilor ca in incheiere sa imi exprim recunostinta si multumirile fata de un om exceptional si un remarcabil istoric, domnul George G. Potra, a carui munca pasionata si pasionala de decenii a facut posibila restaurarea vietii si operei marelui om de stat si diplomat Nicolae Titulescu.

Cu multumiri si consideratie ma indrept si catre gazdele noastre de astazi, Banca Nationala a Romaniei si Excelentei Sale, domnului Academician Mugur Isarescu, Guvernator al Bancii Nationale, pentru ca au facut posibil acest eveniment si, prin aceasta ne-au permis sa dam masura respectului si pretuirii noastre pentru eforturile depuse.

Inchei prin a va marturisi ca fiind acum, aici, alaturi de domniile voastre, beneficiind de atentia si bunavointa de care ati dat dovada, reprezinta pentru mine o mare onoare!

Excelentele Voastre,

Doamnelor si domnilor,

Va multumesc!

Ultima ora:

ObservatorIonuț Stanimir: Fiti calmi si mergeti mai departe! Frica nu e o moneda

PoliticSorin Cucerai: Tocmai criza majoră prin care am trecut a transformat instituțiile în aliați ai reformei

EconomieKaroly Borbely: Hidroelectrica, cea mai mare companie din România, anunță investiții uriașe în 2025

ExternValentin Lazea: Greșelile Europei ideologice și soluțiile de corecție

SocialIonuț Stanimir: Fiti calmi si mergeti mai departe! Frica nu e o moneda

EvenimenteAlexandru Nazare, la BLACK SEA FORUM

EditorialRadu Puchiu: 𝗜̂𝗻𝘃𝗶𝗻𝗴𝗮̆𝘁𝗼𝗿𝗶𝗶

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitată, Bianca Ionescu-Ballo (sezonul 5, episodul 5)



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe