OraNoua.ro
Publicat în 8 aprilie 2015, 19:51 / 270 elite & idei

Adrian Marius Dobre: Reducerea TVA la alimente – o măsură social-democrată binevenită şi aşteptată

Adrian Marius Dobre: Reducerea TVA la alimente – o măsură social-democrată binevenită şi aşteptată

de Adrian Marius Dobre

Pe marginea subiectului scăderii TVA-ului în general au existat dezbateri încă din momentul deciziei de a-l ridica la 24%, astfel că decizia de a-l corecta nu a fost o chestiune de DACĂ ci o chestiune de CÂND. Beneficiile unei fiscalităţi moderate sau chiar scăzute nici nu mai merită a fi dezbătute, atât sunt de evidente.

Anunţul guvernamental cu privire la scăderea TVA la produsele agroalimentare la 9% începând cu data de 1 iunie 2015 a reunit multe energii în sfera comunicaţională şi de expertiză independentă sau de opoziţie.

O combustie a consumului individual şi de familie, creşterea sentimentului de securitate şi încredere al populaţiei, relocarea unei părţi din bugetul familiilor către alte tipuri de cheltuieli, investiţii sau, de ce nu, creşterea economisirii pentru anumite segmente ale populaţiei sunt câteva din efectele directe ale acestei măsuri.

Aş vrea să atrag atenţia asupra unor aspecte a căror importanţă este oarecum diminuată de efervescenţa discuţiilor. În primul rând este o măsură benefică, binevenită pentru oameni şi pentru nivelul de trai al românilor.

În al doilea rând această măsură trebuie văzută şi din prisma susţinerii producătorilor autohtoni, care în combinaţie şi sinergie cu scăderea taxei pe valoare adăugată poate da un impuls foarte puternic iniţiativelor mici româneşti din domeniul producţiei agricole şi alimentare.

La acest substrat putem adăuga gradul ridicat de colectare înregistrat în primul trimestru, care trebuie să fie replicat, sau chiar amplificat în perioada care urmează. Combinaţia bazată pe pilonii creşterea colectării, reducerea evaziunii fiscale şi creşterea consumului încurajată şi prin această măsură de reducere a TVA-ului la alimente, este reflecţia intervenţiei statului în a corecta unele deficienţe punctuale ale economiei româneşti şi de a o orienta către consum. În paralel sunt în continuare necesare măsuri pentru a fundamenta economia românească prin susţinerea de exemplu a producătorilor autohtoni, a capitalului românesc, a investiţiilor, a unui mediu de afaceri competitiv şi atractiv în acelaşi timp.

Măsura unui TVA diferenţiat şi mai mic la produsele alimentare se aplică şi în Germania, acolo fiind de 7%, pe când cota standard este de 19%. Astfel că Germania se situează de mult sub media europeană şi nu are o problemă cu acest aspect. Franţa are TVA-ul la produse alimentare şi băuturi non-alcoolice la valoarea de 5,5%, Spania şi Italia de 4%, Olanda de 6%, Cehia de 10%, Croaţia de 5%. Scăderea TVA-ului la alimente este practic o racordare a României la un sistem european destul de complex, care de altfel impune o fiscalitate foarte rigidă şi ridicată pe toate palierele.

Aşteptăm în continuare o taxare diferenţiată pe produsele bio. Un TVA 0 pe această gamă de produse ar putea încuraja producătorii români, ar contribui la fructificarea unei mari oportunităţi şi ar transforma România într-o campioană în domeniu.

 

Ultima ora:

ObservatorBarbu Mateescu: România e scrisă de ceilalți

PoliticSebastian Burduja: Pe 15 februarie românii vor marca în fiecare an Ziua Națională a Lecturii.

EconomieGruia Stoica: ”Ne concentrăm și pe finalizarea proiectului rezidențial din Pipera, pe un teren de 10.367 de metri pătrați”

ExternRobert Lupițu: Patrulaterul diplomatic Geneva-Bruxelles-Viena-Brest. Câteva adnotări despre securitatea europeană și a României

SocialBarbu Mateescu: România e scrisă de ceilalți

EvenimenteRemus Pricopie: “Dezechilibrul de gen afectează calitatea guvernării”

CulturaGeorge Maior: Între „Don’t Look Up” şi Francis Drake

EditorialAlina Bârgăoanu: „Fake news” nu înseamnă jurnalismClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe