OraNoua.ro
Publicat în 26 septembrie 2012, 12:33 / 533 elite & idei

Adrian Marius Dobre: Uniunea Bancara incotro?

Adrian Marius Dobre: Uniunea Bancara incotro?

Dupa cum era de asteptat, dupa ce presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso a lansat propunerea Uniunii Bancare, prin discursul ”Starea Uniunii” si sustinand delegarea BCE de a supraveghea bancile europene, negocierile aprige s-au declansat.

Se anunta un drum lung catre Uniunea Bancara. Drum care in principiu ar trebui sa fie scurt.

Un prim pas este aceasta intens dezbatuta supraveghere bancara realizata eventual de BCE, urmand apoi un Consiliu Comun de Supraveghere, dezvoltarea unui management de criza si risc, un fond comun de garantii si un fond pentru tranzactii bancare. In principiu, Uniunea Bancara este alcatuita din 4 piloni: supravegherea institutiilor bancare, asigurarea depozitelor bancare, rezolvarea problemelor bancilor care falimenteaza si a crizelor bancare sistemice si asigurarea resurselor fiscale necesare.

Lupta a inceput la intalnirea de la Nicosia a ministrilor de finante europeni.

Liderii europeni au pozitii si pretentii dintre cele mai diverse cu privire la termenul de realizare realist sau nu, fata de preluarea unor atributii de catre o institutie unde nu toate statele au drept de vot, sau se tem chiar de stabilitatea financiara a tarii lor. Mai jos se regasesc pozitiile deja exprimate si asumate de oficialii statelor europene.

Pozitiile statelor europene cu privire la Uniunea Bancara:

Austria – Pro

Austria susţine o supraveghere bancară pentru toţi. Bancile austriece vor ca şi statele din Europa de Est şi Centrală să fie incluse în acest sistem, şi centrele economice importante precum Londra să nu rămână în afara lui. Partidele vor însă o soluţie uniformă, în timp ce nu vor ca supervizarea bancară să fie în cadrul BCE.

Belgia – Pro

Insistă ca zona euro să adopte rapid un sistem centralizat pentru a ajuta băncile cu probleme. Încă din iunie a făcut apel la o uniune bancară şi realizarea rapidă a acesteia.

Bulgaria – Contra

Accesul Bulgariei la viitoare uniune bancară şi la politica comună de taxe pentru toţi membrii Uniunii Europene nu va fi în interesul ţării. Alăturarea la planificata uniune bancară va însemna un transfer semnificativ a unei parti importante al suveranităţii naţionale către Bruxelles, fără prea multe beneficii.

Republica Cehă – Contra

Din iunie autorităţile cehe spun că sunt contra unei uniuni bancare deoarece ar afecta stabilitatea financiară a ţării.

Cipru – Pro

Guvernatorul băncii centrale a declarat că Cipru este mulţumit de propunere, şi că a contribuit la dezbatere. Sistemul de supraveghere bancară este necesar pentru că decuplează riscul suveran de riscurile băncilor. Este un mecanism util pentu statele cu sisteme bancare mari.

Danemarca – Incert

Reprezentanţii băncii centrale daneze au afirmat că e posibil să fie convinşi să adere dacă se va dovedi că credibilitatea băncilor din zona euro este întărită prin această autoritate.

Estonia – Pro

În iunie a declarat că sprijină o uniune bancară, dar nu şi o uniune fiscală. Uniunea bancară trebuie să includă întreaga zonă comunitară, nu doar zona euro

Finlanda – Incert

Sprijină planurile pentru o uniune bancară însă este reticentă faţă de actualul calendar de implementare, vrea ca autoritatea de supraveghere să fie independentă şi credibilă.

Franţa – Pro

Insistă ca zona euro să adopte rapid un sistem centralizat, pentru supravegherea tuturor celor 6.000 de bănci din zona euro. E nevoie de încredere pentru rezolvarea situaţiei din UE şi pentru a obţine creştere, ceea ce nu se poate realiza decât prin rezolvarea problemelor băncilor europene.

Germania – Pro, cu unele condiţii

BCE să răspundă de monitorizarea băncilor mari, se opune gradului mare de centralizare propus de Comisia Europeană. Autorităţile de la Berlin resping şi introducerea rapidă a sistemului, prin care BCE ar trebui să preia supravegherea tuturor băncilor până în 2014.

Ministrul german de Finanţe Wolfgang Schauble a complicat şi mai mult situaţia, cerând un test de stres pan-european pentru bănci, înainte ca supravegherea să fie trecută BCE.

Angela Merkel este în favoarea unei uniuni bancare însă economiştii germani au solicitat în luna iulie ca acest plan să nu fie pus în practică deoarece fortarea celei mai mari economii din zona euro sa ofere garantii pentru statele si bancile mai slabe din zona euro nu este solutia pentru criza datoriilor din uniunea monetara.

Ungaria – Incert

Împreună cu Polonia solicită drept de vot în BCE, vrea drepturi şi obligaţii egale pentru toate statelel europene. În acelaşi timp, Ungaria are multe semne de întrebare asupra propunerii Comisiei şi nu se va pronunţa până când nu vor fi clare toate obligaţiile şi drepturile de care se vor bucura statele.

Irlanda – Pro

Oficialii irlandezi au sperat de mult timp că va fi adoptat un plan pentru implementarea unei uniuni bancare deoarece Irlanda ar beneficia de pe urma acesteia.

Italia – Pro

Insistă ca zona euro să adopte rapid un sistem centralizat, împărtăşeşte pe deplin viziunea şi calendarul stabilit de Comisia Europeană. Italia vrea ca până în ianuarie 2013 să fie stabilit un set principal de elemente, pentru ca primul stagiu de supraveghere să fie pus în practică.

Lituania – Pro, dar reticentă

Sprijină ideea unei autorităţi bancare unice, dar este reticentă deoarece propunerea ridică mai multe semne de întrebare şi oferă prea puţine răspunsuri. Oferă o vagă descriere a alocării funcţiilor supravegherii bancare, a sarcinilor şi puterilor între BCE şi autorităţile naţionale de supraveghere.

Luxemburg – Incert

Premierul a atras atenţia asupra grabei cu care se doreşte implementarea mecanismului, Luxembourg doreşte ca măsurile necesare să fie atent analizate şi pregătite. Junker împărtăşeşte scepticismul Germaniei că o singură autoritate va putea supraveghea toate băncile din zona euro.

Malta – Incert

Propunerea trebuie analizată în detaliu şi supusă dezbaterilor, înainte de a fi pusă în aplicare.

Olanda – Pro, unele condiţii

Vrea ca autoritatea să nu fie înfiinţată prea repede, susţine poziţia Germaniei. De asemenea, vrea ca până când autoritatea de supraveghere nu se dovedeşte eficientă, să nu mai fie făcut niciun pas înspre uniunea bancară. Abordare step-by-step.

Polonia – Contra

Polonia nu are drept de vot în Banca Centrală Europeană şi nu poate lua parte la un mecanism în care nu are niciun cuvânt de spus.

Portugalia – Pro

Oficialii portughezi au solicitat crearea unei Uniuni Bancare încă din iunie deoarece ar duce la stabilizarea sistemului bancar şi la ruperea legăturilor dintre datoriile băncilor şi cele guvernamentale. Uniunea Bancară este un instrument pentru a combate criza.

România – Incert

Preşedintele a declarat că România va adera la Uniunea Bancară deoarece 85% din piaţa banking-ului românesc este ocupată de bănci din zona Euro, însă vor trebui discutate modalităţile de aderare. Premierul a afirmat că România va decide în privinţa aderării la uniunea bancară după ce vor fi clarificate unele probleme expuse de alte ţări, după ce va analiza propunerea şi implicaţiile pentru România.

Slovenia – Pro

Sprijină ideea deoarece va duce la diminuarea costurilor împrumuturilor pentru că va sparge legătura dintre datoriile băncilor şi datoriile guvernamentale.

Spania –Pro

Insistă ca zona euro să adopte rapid mecanismul pentru supravegherea tututor celor 6.000 de bănci din zona euro. Mecanismul va ajuta în combaterea crizei şi este necesar pentru băncile cu probleme.

Suedia – Contra

A cerut prelungirea termenului de aplicare a mecanismului.

Nemulţumită de termenii oferiţi pentru statele non-euro care vor să intre în sistemul de supraveghere al BCE, pentru că ar trebui să respecte deciziile instituţiei fără să poată să îi influenţeze oficial deciziile.

Regatul Unit – Contra

Susţine că este o anomalie din punct de vedere legal ca Autoritatea Bancară Europeană să nu poată impune decizii obligatorii asupra BCE, dar să poată forţa statele suverane să se supună deciziilor sale, în cazul unei dispute.

A protestat şi în privinţa condiţiilor oferite ţărilor non-euro care vor să intre în sistemul de supraveghere al Uniunii Bancare.

***

Propunerea Uniunii Bancare nu trebuie votata doar de cele 17 state din zona euro, ci este necesar acceptul unanim al celor 27 state europene. In mozaicul de pozitii deja asumate se desluseste un probabil blocaj sau o retrasare a obiectivelor proiectului european.

Ultima ora:

ObservatorRadu Hanga: Companiile locale şi regionale vor deveni tot mai importante în viitor, consideră preşedintele Bursei de la Bucureşti

PoliticKelemen Hunor crede că trebuie găsită „o a treia cale” în ceea ce priveşte candidatul la alegerile prezidenţiale

EconomieRadu Hanga: Companiile locale şi regionale vor deveni tot mai importante în viitor, consideră preşedintele Bursei de la Bucureşti

ExternLuca Niculescu: Drumul României către OCDE, posibil și grație alegerilor făcute. Aderarea rămâne al treilea obiectiv național după UE și NATO

SocialClaudia Nicolae, Victor Vevera: ICI București și Agerpres extind proiectul „Aplicație AI – Știrile Agerpres” la nivel regional, un demers ce marchează extinderea utilizării inteligenței artificiale în fluxurile de știri regionale

EvenimenteAlexandra Dobre: Am bucuria de a vă invita la un moment special pentru mine!

EditorialAlexandru Grumaz: Rebelii deraiază „Gambitul Sirian”

CulturaFlaviu Predescu: Despre Festivalul de Teatru de la Cluj, la Cultura pentru toți – Video



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe