Matei Bogdan
Publicat în 27 aprilie 2022, 14:37 / 88 elite & idei

Adrian Socaciu: Sper ca Strategia Naţională pentru Sport să fie coerentă, cu direcţii strategice clare şi inclusivă

Adrian Socaciu: Sper ca Strategia Naţională pentru Sport să fie coerentă, cu direcţii strategice clare şi inclusivă

de Adrian Socaciu

Vorbesc  în spatiul public despre necesitatea unei strategii pentru sportul românesc de pe vremea când nu aveam barbă, adică din anul 2016. Au trecut de atunci şapte ani (am pierdut şapte ani mai bine spus) şi abia anul acesta o să avem parte de o strategie pentru, sper eu, revitalizarea sportului românesc.

Chiar dacă este bună sau nu (nu mă pot pronunţa pentru că încă nu am văzut-o), important va fi cum o implementăm şi sper să nu ajung grizonat şi să spun că avem nevoie de o strategie implementabilă pentru sportul românesc. Sper ca această strategie să fie una coerentă, cu direcţii strategice clare şi inclusivă. În caz contrar, va fi dificil de implementat. 

Doresc să-l felicit pe ministrul Sportului, Eduard Novak, pentru că a înţeles urgenţa unui asemenea proiect şi s-a preocupat să-l pună în practică. „Vreau să creăm un sistem în care sportul românesc să prindă iarăşi aripi şi să prindă credinţă”, spunea domnul ministru la preluarea mandatului, în 2020, şi sper ca strategia să se transforme în aripile de care sportul românesc are nevoie pentru a asculta din nou imnul României la marile întreceri sportive şi nu numai. Sper ca cei care iubesc sportul să reuşească să capaciteze administraţia publică şi pe toţi stakeholderii din acest domeniu pentru a reuşi să implementeze strategia. Sper ca ministrul Eduard Novak şi echipa lui să reuşească să convingă clasa politică românească să sprijine această strategie. Din păcate, sportul lipseşte cu desăvârşire din PNRR şi programele operaţionale. Sper ca ministrul Eduard Novak şi echipa lui să reuşească să genereze, în perioada următoare, o amplă dezbatere în societate cu privire la strategia pentru sport. 

Precizam mai sus că pentru a reuşi revitalizarea sportului românesc este nevoie ca această strategie să fie una coorentă, cu direcţii strategice clare şi inclusivă. Coerentă înseamnă să vezi firul logic în strategie. Să fie clar traseul, etapele şi felul în care se evaluează fiecare indicator. Cu direcţii strategice clare înseamnă ca vizunea, principiile şi obiectivele să fie date în urma unui proces de consultare cu toţi stakeholderii din sport şi nu numai pentru că doar în acest fel ne putem asigura că va fi şi implementată. Dacă cei care sunt consultaţi simt că opinia lor este luată în considerare, atunci vor simţi că strategia este şi copilul lor şi se vor implica să-l vadă mare, sănătos şi de succes. Inclusivă înseamnă că strategia trebuie să aibă în vedere nu doar sportul de performanţă, ci şi cel de masă. Inclusivă înseamnă că strategia trebuie să aibă în vedere implicarea mediului de afaceri în susţinerea sportului. Inclusivă înseamnă că strategia trebuie să aibă în vedere fiecare copil şi mai ales copiii din mediul rural şi să-i educe şi să le ofere oportunităţi de dezvoltare. 

Sper ca această strategie să fie un punct zero pentru sportul românesc. Să ne asumăm deschis eşecul sportului românesc, de care spuneam încă din 2019, şi să începem să construim. Românii iubesc sportul, sunt alături de sport (a se vedea impactul avut de performanţa realizată de echipa de baschet U-BT Cluj pentru comunitatea locală şi nu numai) şi vor să-l susţină, însă au nevoie să fie inspiraţi. Descopera campionul din tine, indiferent ca esti inginer, ospatar, medic sau judecator.

www.adevarul.ro

Ultima ora:

ObservatorMarco Badea: David Popovici a reușit! A devenit campion mondial la 100 de metri liber și atinge la doar 17 ani o performanță neegalată timp de 49 de ani

PoliticMarco Badea: 119 de zile de când Vladimir Putin a început războiul în Ucraina

EconomieSergiu Manea: Gândirea digitală înseamnă inclusiv să recunoşti foarte repede când eşti pe o cale greşită şi să înveţi din asta | Conferinţa Microsoft Envision România

ExternCristian Unteanu: Care este statutul exact al „luptătorilor străini” din Ucraina? Sunt şi români printre ei?

SocialSorin Ioniţă: Misiunea statului în lumea civilizată e să se ocupe de mediocrităţi ca mine, nu de genii

EvenimenteCiprian Stanescu: Despre economie circulara pe termen lung

CulturaMireille Rădoi: Studii despre Imperiul Bizantin la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

EditorialAlexandru Grumaz: IAR Ghimbav a jucat la două capete în ceea ce privește elicopterele Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe