Adrian Tănase: Economia noastră e convergentă cu cea a restului Europei; această convergenţă nu se aplică în cazul pieţelor de capital
Piaţa de capital creşte ca efect al creşterii economice, motiv pentru care trebuie creat efectul invers, trebuie stimulate pieţele de capital pentru a genera creşterea economiei, a afirmat, joi, directorul general al BVB, Adrian Tănase, la cea de-a 10-a ediţie a evenimentului „CFA CEE Investment Conference”.
„Convergenţa economică este o realitate, suntem la 75% din PIB în comparaţie cu restul Europei. Deci, economia noastră e convergentă cu cea a restului Europei, dar această convergenţă nu se aplică şi în cazul pieţelor de capital. Această convergenţă trebuie creată. Trebuie să găsim soluţii pentru a genera convergenţa. Piaţa de capital creşte, ca efect al creşterii economiei, deci trebuie creat un efect invers: trebuie stimulate pieţele de capital pentru a stimula creşterea economiei”, a afirmat Adrian Tănase.
Potrivit acestuia, achiziţiile de acţiuni se dezvoltă mai bine decât partea de emisiuni.
„Trebuie să vedem şi care sunt priorităţile, partea de achiziţie sau partea de vânzare? Răspunsul, în general neutru, este să se genereze ambele – şi putere de achiziţie şi de vânzare. Pe partea de vânzare, pe partea de emisiuni, stăm cam în urmă. Deci, achiziţiile de acţiuni se dezvoltă mai bine decât partea de emisiuni, chiar şi investitorii se uită la asta. Uitaţi-vă la intermedierea financiară din sistemul bancar. Acolo există multe lichidităţi – şi asta înseamnă şi că există achiziţie sau partea de achiziţie stă bine, deci trebuie lucrat mai mult la emisiuni. Cred ca acesta este aspectul pe care ar trebui să ne axăm în următorii ani”, a adăugat directorul general al BVB.
În opinia sa, evoluţia a fost bună pe piaţa de capital, în condiţiile în care numărul de conturi s-a triplat şi există recorduri la mai multe capitole.
„Cu toate astea, nu ne-am atins potenţialul maxim – şi cred că trebuie să creăm zona de investiţii, să aducem investitori în regiune”, a mai spus Adrian Tănase.
Potrivit acestuia, şi piaţa secundară este foarte importantă şi trebuie să crească.
„Suferim şi pe partea de lichidităţi. Lichidităţile se cifrează sub cele din Republica Cehă, din Polonia. Prin urmare, avem o problemă cu lichidităţile. Având o problemă, trebuie să o rezolvăm, trebuie să creăm o piaţă atractivă, cu condiţii bune şi pentru achiziţie şi pentru emisiuni. Partea cu lichidităţile este o problemă mai curând tehnică şi nu politică”, a mai spus directorul general al BVB.
Profesionişti din domeniul financiar-bancar, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai autorităţilor publice din ţările Europei Centrale şi de Est participă joi la cea de-a 10-a ediţie a evenimentului „CFA CEE Investment Conference”, organizată de Asociaţia CFA România.
Ultima ora:
ObservatorCodrin Scutaru, Andrei Stoian: Summit-ul NATO din Washington. Competiția pentru Casa Albă
PoliticMarcel Ciolacu: Tricolorul va fi mereu o mărturie a unității noastre, reper neprețuit al conștiinței românești
EconomieMihai Precup: In Tokyo – Japonia | Consolidarea cooperării economice româno-nipone
ExternAlexandru Grumaz: Este Ordinea Mondială într-o spirală descendentă!? Avem o criză a rachetelor nucleare tactice în Europa?
SocialCarmen Elena Cirnu: 🌟 Major Milestone Achieved! 🌟
EvenimenteVictor Vevera: ICI București este prezent la conferința „ Lumea Geospațială: 20 de ani de comunitate geospațială ” 2024
EditorialRadu Puchiu: Am moderat o nouă întâlnire pe care Aspen Institute Romania a organizat-o ca parte a Programului Technology & Society
CulturaCristina Popescu: Municipiul Cluj-Napoca, 1900 de ani de atestare documentară
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe