Matei Bogdan
Publicat în 25 mai 2022, 15:35 / 214 elite & idei

Adrian Tănase: Este o idee bună ca Hidroelectrica să se listeze doar la București; Nu credem că o listare duală va genera o evaluare mai bună

Adrian Tănase: Este o idee bună ca Hidroelectrica să se listeze doar la București; Nu credem că o listare duală va genera o evaluare mai bună

Conform deciziilor adunărilor generale ale Hidroelectrica, s-a hotărât listarea doar la Bursa de Valori București, a spus Adrian TĂNASE, Director General la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), la cea de-a patra ediție a Forumului Energiei organizat de Financial Intelligence pe 18 mai 2022.

“Noi, ca și opinie a operatorului de piață, credem că este o decizie bună să se listreze doar aici”, a apreciat Adrian Tănase. Legat de îngrijorările Fondului Proprietatea (n.n. acționarul care vinde în oferta publică un pachet din Hidroelectrica) că o listare doar pe bursa locală ar genera o evaluare mai redusă a companiei decât într-o listare duală, CEO-ul BVB a declarat: “Noi credem că lucrurile sunt neutre din punctul acesta de vedere. Nu credem că o listare duală va genera o evaluare mai bună. Se pune problema capacității pieței din București de a absorbi un astfel de deal. Bineînțeles, are o perspectivă destul de clară de a fi cel mai mare IPO care se întâmplă la Bursa de Valori București, însă faptul că nu s-au mai întâmplat IPO-uri de această dimensiune în trecut nu este un argument că nu se pot întâmpla în viitor.

Aș aduce aici în vedere și altă dimensiune, ne uităm la companii a căror valoare de free float este comparabilă cu acest deal, avem Banca Transilvania a cărei valoare de free float este comparabilă cu acest deal. Deci, putem spune că avem o capacitate de absorbție pentru astfel de companii, cu astfel de evaluări de free float. Nu trebuie să comparăm total market cap, trebuie să facem comparație între valoarea de free float. Inclusiv Fondul Proprietatea are o valoarea comparabilă de free float cu ceea ce se intuiește a fi valoarea acestui deal. Din această perspectivă și având în vedere că am fost promovati la statutul de piață emergentă, nu identificăm bariere de acces pe piața din România a investitorilor.

Ne-am uitat și la IPO-uri comparabile mari care s-au întâmplat în regiune. Mă refer la Allegro, în 2020, listată exclusiv pe piața din Polonia, un IPO de 2,3 miliarde de dolari. Ne-am uitat la structura cumpărătorilor din acest IPO și 70% dintre ei se regăsesc și în structura acționariatului Băncii Transilvania.

Ne-am uitat și în acționariatul Verbund, care este un peer (n.n. companie similară) pentru Hidroelectric, la top 20 din acționariat. Din acest top 20, excluzând cei doi acționari strategici, rămân 18. Din cei 18 acționari, 15 au deja prezență în România sau activitate în România.

Avem și fonduri suverane care sunt prezente aici și, bineînțeles, nu identificăm vreo barieră pentru investitori de a-și deschide conturi dacă nu le au deschise.

În plus, local, avem fondurile de pensii cu capacitate destul de mare de a investi în acest deal. Avem și investitori cu foarte multă lichiditate și în sistemul bancar, ne putem aștepta și din partea investitotilor individuali de a participa în acest deal.

Toate aceste argumente ne arată că faptul că este neutru din punct de vedere al evaluării dacă avem o listare doar la București sau dual listing.”

Un alt argument pro listare la București ar fi obiectivul de promovare la statutul de piață emergentă de către agenția MSCI, a mai spus directorul BVB: “Pe criteriile MSCI, avem acum trei sau patru companii care îndeplinesc criteriile de dimensiune, fără Hidroelectrica. Problema la noi este de lichiditate. Lichiditatea în piața de la București este una care suferă din cauza faptului că free floatul se consolidează. Avem mai multe explicații aici și demersul de contraparte centrală s-a făcut tocmai ca să îmbunătățească această lichiditate.

Lichiditatea pe care agențiile de rating o iau în calcul, FTSE sau MSCI, este cea care se întâmplă pe piața locală, ori un dual listing ar genera o mutare a lichidității pe o altă piață, care nu va fi luată în calcul de MSCI. Din acest punct de vedere, ne dorim ca această lichiditate pentru companiile listate să se întâmple pe piața de la București, astfel încât să fie luate în calcul de către agențiile Index Provider si credem că listarea doar la București este decizia care maximizează șansele să fim upgradați la statutul de piață emergentă de catre MSCI”.

Potrivit lui Adrian Tănase, setarea Contrapărții Centrale este în ultimele faze de construcție a dosarului de autorizare: „Suntem în faza unor discuții tehnice cu autoritățile, astfel încât să ne aliniem în ceea ce privește conținutul acestui dosar, sperăm ca spre sfârșitul anului sau începutul anului viitor să obținem autorizația. Deci nu avem un eveniment care să genereze un delay, sunt pur și simplu discuții exclusiv pe zona tehnică.”

Având în vedere contextul inflaționist, Adrian Tănase transmite: “Sfatul pe care îl dau întotdeauna este să ne ținem economiile in securities, acțiuni și obligațiuni, iar portofoliile noastre să fie pe termen foarte lung, să nu avem un orizont scurt, pentru că pe astfel de orizonturi se pot întâmpla tot felul de lucruri pe care nu le putem anticipa.”

www.financialintelligence.ro

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: Cele mai nesănătoase culturi sunt cele care cer oamenilor nesănătoși să performeze zi de zi

PoliticDan Mihalache: Am primit săptămâna trecută delegația consiliului local Baia Mare

EconomieVictor Negrescu: Deficitul bugetar va fi mai scăzut decât cel prognozat de CE

ExternGrațian Mihăilescu: Alte 23 de orașe au primit Mission Label la Bruxelles

SocialCsibi Magor: Cele mai nesănătoase culturi sunt cele care cer oamenilor nesănătoși să performeze zi de zi

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a sărbătorit alături de Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) 110 ani de la înființarea acestuia, prin lansarea NFT-ului „110 ani de Olimpism în România”

EditorialAlexandru Grumaz: Noua hartă strategică a Europei

CulturaCristina Popescu: Anul Avram Iancu, 200 de ani de la naștere



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe