Adriana
Publicat în 31 iulie 2012, 10:55 / 439 elite & idei

Adriana Săftoiu: „Meciul va fi mult mai dur în USL fără Traian Băsescu

Adriana Săftoiu: „Meciul va fi mult mai dur în USL fără Traian Băsescu
+ Observator • + Politic

Adriana Săftoiu, 45 de ani, consultant politic şi fostă purtătoare de cuvânt a preşedintelui Traian Băsescu, spune că mulţi români se vor folosi la referendum de USL pentru plecarea preşedintelui suspendat, „dar nu neapărat pentru rămânerea celor care îl suspendă acum”. În acelaşi timp însă, Adriana Săftoiu crede că Traian Băsescu a contribuit „foarte mult” la „situaţia imposibilă” în care se află acum, avertizând însă USL că ar putea pierde o parte din electorat la alegerile parlamentare dacă vor continua criticile din exterior. În plus, în cazul în care după referendum  Traian Băsescu va fi nevoit să plece, în interiorul USL lucrurile se vor complica, fiindcă atât PSD, cât şi PNL vor vrea să candideze pentru fotoliul de preşedinte al României, de aceea „meciul va fi mult mai dur în USL fără Traian Băsescu.”

 

De la începutul campaniei electorale, Traian Băsescu a repetat mereu că se află într-o „misiune imposibilă”. Este un mesaj bun pentru mobilizarea electoratului?

A.S.: Nu cred. Misiune imposibilă cred că este, dar cred că cetăţeanul înţelege diferit imposibilul faţă de ceea ce înţelege Traian Băsescu. S-ar putea ca cetăţeanul să perceapă imposibilă o stabilitate mai ales politică şi socială cu Traian Băsescu. Venind din postura de om politic aflat la putere de opt ani, cu cel puţin cinci ani de guvernare alături de majorităţile pe care le-a format şi girat, Traian Băsescu nu mai poate acum să ceară cu acelaşi ton şi mesaj sprijinul populaţiei ca atunci când se afla în opoziţie, fie ca primar, fie candidat împotriva a ceea ce însemna PSD în 2004. Dacă la început de mandat mesajele sale contondente au intrat în conflict doar cu clasa politică, cu un anumit sistem pe care spunea că îl va reforma, iar cetăţenii aveau nevoie de acest mesaj, după guvernarea Adrian Năstase, atitudinea lui Traian Băsescu s-a extins nefericit şi la relaţia cu cetăţenii care sunt profesori, medici, poliţişti, magistraţi, oameni de afaceri, ziarişti, militari, pensionari, bugetari, pentru care nu a avut mesaje măgulitoare, ba din contră. Pare deci imposibil ca acest cetăţean, formând aceste categorii socio-profesionale, să mai fie dispus să îi ofere un vot pentru a depăşi a nu ştiu câta oară o misiune imposibilă. Dacă Traian Băsescu va pierde la referendum, nu va fi pentru că USL este foarte iubită. Ci pentru că o mare parte dintre cetăţeni, aşa cum arată şi sondajele, dar şi votul de la locale, nu mai au încredere în acest tip de profil mult prea conflictual şi turbulent. Cred că e o oboseală generală. E nevoie şi de linişte ca să poţi să înaintezi. Doar cu ţipete şi reproşuri, ani de zile, nimeni nu poate rezista. Nu poţi să te plângi încontinuu că nu poti să îţi faci treaba pentru că ai opoziţie. Opoziţia există ca urmare a votului cetăţeanului, şi atunci trebuie să găseşti formule să coabitezi şi cu acel cetăţean care îţi dă partide în Parlament de 35-40 de procente. Traian Băsescu a contribuit foarte mult a ajunge într-o situaţie imposibilă.

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, este, la rândul lui, implicat în această campanie pe care încearcă să o dirijeze de la Cotroceni. Credeţi că votanţii PNL vor fi convinşi în acest fel să vină pe 29 iulie pentru a vota împotriva lui Traian Băsescu?

A.S.: Cred că implicarea lui Crin Antonescu satisface aşteptarea celor care sunt decişi, indiferent de ce ar arăta această campanie, să voteze pentru demitere şi în acelaşi timp e un mesaj de mobilizare pentru organizaţiile PNL. Posibilii nehotărâţi nu vor suferi mari modificări de opţiune doar pentru că se implică Antonescu. Chiar şi un posibil reproş că una a zis şi alta face se diminuează în faţa atâtor răzgândiri din partea politicienilor. Românii sunt obişnuiţi cu aceste reveniri, aşa că nu această atitudine face diferenţa. Implicarea lui Crin Antonescu poate aduce un argument pentru afirmaţia „toţi fac la fel”.

Suspendarea rapidă a preşedintelui Băsescu şi criticile internaţionale extrem de dure faţă de practicile USL ar putea avea efecte mai ales asupra simpatizanţilor liberali. Aceste efecte se vor vedea la referendum sau la alegerile parlamentare din noiembrie?

A.S.: Dacă aceste critici se vor înteţi, ar putea avea efect la alegerile parlamentare aşa încât USL să ia un scor mai mic decât cel aşteptat. Dar acum la referendum, cred că influenţa nu va fi una majoră aşa încât să facă diferenţa în favoarea lui Traian Băsescu. Oamenii aleg între plecarea sau rămânerea lui Traian Basescu. Nu mai mult. Cine va urma urmează să se decidă într-o altă rundă. S-ar putea ca şi cetăţeanul, acum, să folosească USL pentru plecarea lui Traian Băsescu, dar nu neapărat pentru rămânerea celor care îl suspendă acum. Mulţimea, aşa cum o prezintă şi Gustav Le Bon, e mult mai cinică decât ne aşteptam. Şi s-ar putea ca toamna să dea frisoane tuturor.

Articol publicat pe www.romanialibera.ro

Ultima ora:

ObservatorAndrei Stoian: A debutat podcastul „Prezentul Viitorului”

PoliticAlexandru Grumaz: Electroșocul Trump!

EconomieSergiu Manea: BCR a educat financiar peste un milion de români

ExternLaura D. Stifter: Ce se mai întâmplă, în chiar acest moment, prin Rusia?

SocialCsibi Magor: Este foarte ineficient să cauți rezolvări în momentele în care omul are nevoie să fiu ascultat

EvenimenteTiberiu Andrioaiei: România poate și are resurse să devină un furnizor de competențe și echilibru în regiune

EditorialTeodor Baconschi: Războiul cu sine al SUA și soarta lumii libere. La ce ne-am putea aștepta în cazul revenirii lui Trump la Casa Albă

CulturaCristina Popescu: Timbrul românesc, ambasador al orașului GiurgiuClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe