Adriana
Publicat în 17 iulie 2012, 14:03 / 346 elite & idei

Adriana Saftoiu: Pe 29 iulie se va vota fără nuanțe, fără diferențe

Adriana Saftoiu: Pe 29 iulie se va vota fără nuanțe, fără diferențe
+ Observator

Traian Băsescu nu va pierde la Referendum doar pentru că așa vrea USL. USL are o contribuție majoră, prin modul în care a pregătit terenul legislativ. Iar această modalitate, cât timp mai e o umbră de etică politică, nu e una care să te facă să te simți demn, nici ca politician, nici ca simplu cetățean. Dar cel care a pregătit terenul pentru votul de demitere (parțial, chiar și de suspendare, pentru că încurajarea migrației politice, care a făcut posibilă și căderea ultimului guvern propus de Traian Băsescu, MRU, aparține și PDL, și Președintelui suspendat) este chiar Traian Băsescu.

Nu atât reducerea salariilor și a pensiilor a contribuit la scăderea popularității, implicit a credibilității, lui Traian Băsescu. Nu suntem singura țară care a suportat reduceri, deși după cum se exprimau unii oficiali europeni, nici o altă țară nu ar fi suportat asemenea măsuri dure de austeritate. Ce face acum posibilă demiterea lui Traian Băsescu e vorbirea lui Traian Băsescu. Ceea ce el a numit libertatea de a se exprima a devenit pe parcurs, în lipsa unei autocenzuri și a unei reflecții absolut necesare, o umilire a cetățenilor. Nu scăderea salariilor bugetarilor sau creșterea numărului de șomeri, în urma unei politici fiscale care a omorât zeci de firme, va conta în decizia de pe 29 iulie. Ci ieșirile la rampă ale Președintelui, care nu a găsit nici o categorie socio-profesională respectabilă în România. A vorbit despre profesori cu adânc dispreț, considerând că oricum câștigă prea mult pentru patru ore pe zi la catedră, fără să găsească nici un profesor care e plătit prea puțin pentru seriozitatea și dăruirea lui, i-a îndemnat pe medici să își găsească de lucru “afară” dacă nu le convin condițiile din țară, și-a extins critica distructivă asupra polițiștilor, magistraților, oamenilor de afaceri, ziariștilor și nici intelectualii n-au fost iertați, considerându-i prea mulți în raport cu tinichigii, pensionarii au devenit o povară pentru societate, și lista poate continua. Sinistrații erau niste puturoși, militarii – cu pensii nesimțite. Romii, persoanele cu dizabilități nu au scăpat ochiului critic.

Nu a ales ca exemple de discurs decât ce era rău. Fără nuanțe, fără diferențe. Așa vor vota și pe 29 iulie. Fără nuanțe, fără diferențe! Când scoți doar răul în evidență, e firesc să te aștepți să fi tratat la fel. Nu se va vedea și ce a fost bun, ci doar ce a făcut rău Traian Băsescu.

Președintele suspendat a pefecționat doar discursul critic distructiv. Nu a găsit cuvinte bune pentru mai nimeni. Declara cu superioritate că, în calitate de Președinte, știe cine ce spune și ce face. I-a plăcut să arate că are control total asupra oricărui destin. Chiar și scena cu “dottore” îl incriminează. Era mult mai cinstit, dacă ar fi spus direct: „Domnule Ponta, vă suspectez de plagiat și nu doresc să ofer un asemenea prim-ministru țării”, decât să se fofileze, dar nu suficient, cu glumițe care i-au adus o suspendare. Nu a învățat nimic din scenele “telefonul lui Botoș” și “bilețelul roz”.

Războiul lui cu politicienii contează prea puțin în această ecuație. Dacă e vreun politician care va interpreta votul împotriva lui Băsescu ca un vot în favoarea politicienilor aflați pe baricada adversă se înșeală. Părerea românilor despre politicieni e aceeași, nuanțele fiind aproape insesizabile și neimportante în balanță. Cu aceștia putea să ducă câte războaie ar fi vrut și pe orice ton. Din păcate însă, Traian Băsescu și-a ostilizat aproape toate categoriile socio-profesionale. Chiar și copiii, mobilizați de ”țara de mămici”, ar vota tot pentru demitere, dacă ar avea drept de vot. Aici a fost marea aroganță a lui Traian Băsescu. S-a luat pe el ca reper și eventualele lui percepții, fără să găsească nimic bun de menționat despre oamenii acestei țări. Desigur, a criticat și oameni din tabăra lui, unii sunt chiar după gratii, dar când a fost vorba să spună o vorbă bună, atunci lista s-a redus exclusiv la câteva persoane care l-au anturat îndeaproape. Chiar și cu PDL a reușit performanța să se ostlizeze. Pentru că nu toți pedeliștii sunt oamenii lui.

Vor conta prea puțin pe 29 iulie forțările legislative ale USL. Și, cu atât mai puțin, exprimăriile internaționale. Pe buletinul de vot e doar un nume: Traian Băsescu. Atât! Oamenii nu aleg intre X si Y, ci doar între plecarea sau rămânerea lui Traian Băsescu.

Traian Băsescu știe că îi va fi aproape imposibil să câștige. În bătălia din 2004, cu Adrian Năstase, diferența a făcut-o disprețul față de aroganța guvernării Năstase și nu admirația față de Băsescu. PSD a câștigat alegerile parlamentare în 2004 și a pierdut prezidențialele unde era vorba despre profil. În turul doi, Traian Băsescu câștiga greu în fața lui Adrian Năstase, doar pentru că unii dintre cetățeni au decis să se pronunțe, de abia în turul doi, împotriva răului cel mare. Așa e și acum. Nu Antonescu și Ponta sunt varianta bună, ci Băsescu e varianta cea mai rea. E simplă și crudă judecata populară pe care a venit și Traian Băsescu la putere, fără să poată învăța din eșecul guvernării Năstase.

Textul pe care e suspendat astăzi Traian Băsescu reprezintă un precedent extrem de periculos pentru orice președinte. Rechizitoriul USL are la bază, mai degrabă, delicte de opinie și de atitudine. Mă uitam la afirmația „Parlamentul e suveran”, în cazul ultimelor decizii USL. Atunci, nici despre cele opt asumări ale Guvernului Boc, atât de contestate de PSD și PNL, nu putem spune nimic: Parlamentul e suveran. Orice Președinte care va avea opinii despre deciziile Guvernului, care va îndrăzni vreo sugestie despre ce ar trebui să facă Guvernul  – (și de ce să nu aibă acest drept, ne putem întreba, omul care are cel mai mare număr de voturi și care propune prim-ministrul, adică își asumă guvernarea, exact prin aceste atribuții date de Constituție) – va putea fi suspendat.

Din ură față de Băsescu, în ură vom continua cu următorul. (Și nu îmi fac iluzii în ceea ce îl privește pe succesor!)  Răul e doar perfecționat, după cum a arătat și USL, în doar două luni, în contrapartidă cu PDL. Și ei au făcut, și noi facem! Înspăimântâtor argument! Și fără nici o speranță!

Articol publicat pe www.voxpublica.ro

Ultima ora:

ObservatorMarcel Ciolacu, Nicolae Ciucă: Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

PoliticMarcel Ciolacu, Nicolae Ciucă: Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

EconomieAdrian Bulboacă: Vedem un 2024 cu oportunități semnificative în mai multe domenii

ExternDan Mihalache: Relațiile Ciprului cu România sunt în continuă dezvoltare

SocialSorin Cucerai: Macarena în cuvinte și imagini

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a primit vizita unei delegații a Agenției Europene de Apărare (European Defence Agency – EDA)

EditorialTeodor Baconschi: Războiul cu sine al SUA și soarta lumii libere. La ce ne-am putea aștepta în cazul revenirii lui Trump la Casa Albă

CulturaCristina Popescu: Timbrul românesc, ambasador al orașului GiurgiuClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe