OraNoua.ro
Publicat în 1 martie 2013, 22:01 / 518 elite & idei

Adriana Săftoiu – Rețeta Băsescu – 100 % imagine

Adriana Săftoiu – Rețeta Băsescu – 100 % imagine
Declaratiile lui Traian Basescu ar trebui tratate cu multa ingaduinta si multa vigilenta. Chiar domnia sa ne sugereaza aceasta circumspectie. Colectia de razgandiri e suficient monitorizata si actualizata lunar de cronicarii Presedintelui ca sa o mai rasfoiesc si eu. Razgandirile se stiu, se comenteaza, fac deliciul presei, unora chiar le pot crea cosmaruri. Altceva insa e de subliniat.
Traian Basescu e un personaj al politicii romanesti care traieste in cea mai mare parte din imagine. Nu ca ar fi singurul, dar lui chiar ii reuseste. A fost si este un om care vrea sa surprinda. Atunci cand nu avea un rol decisiv in politica PD, provoca stiri nu prin continut, ci prin modul in care se exprima. Pentru el conta sa provoace stiri, sa se vorbeasca despre el. Pe atunci, avea nevoie asidua de notorietate! Natura lui este una indreptata spre sine, intr-un mod exclusivist. 

Cel mai rau lucru care i se poate intampla lui Traian Basescu e sa nu se vorbeasca despre el, sa nu mai conteze, sa fie considerat masa amorfa, sa nu fie breaking news. Cu un simt acut al evenimentului, Traian Basescu acorda o atentie decisiva ambalajului. Chiar cu riscul sa fie tratat ca neserios, revenind si revenind asupra propriilor afirmatii sau decizii, pe Traian Basescu il preocupa sa se vorbeasca despre ce mai face, ce ar mai putea face. El nu isi poate permite sa nu fie pe agenda publica. Daca cineva i-ar garanta ca va fi cel mai vizibil pensionar, ca din aceasta postura va continua sa genereze cele mai stufoase stiri, va accepta sa fie si pensionar.

Tocmai de aceea, in comparatie cu presedintii celorlalte state cu democratii exersate, care dupa ce au atins culmea carierei politice nici prin minte nu le trece sa revina in randurile partidelor, dar continua sa fie activi pledand pentru cauze umanitare, pentru proiecte care depasesc granitele tarilor lor – Traian Basescu nu se retrage.

Daca va reveni si asupra acestei ultime declaratii, nu trebuie sa ne mire si nici macar sa o consideram finala. Traian Basescu stie cand surprinde. Are in sange  “stirea”. Stie, in momentul in care a terminat fraza, ca a scurt-circuitat jurnalele si ca, din spatiosul birou, va putea sa isi petreaca seara privindu-se si auzindu-i pe cei care il injura sau il aplauda. Multi unii, din ce in ce mai putini altii, important e sa se vorbeasca despre el, sa ii tulbure, sa ii nelinisteasca. Acesta e si motivul pentru care Traian Basescu nu a reusit sa finalizeze prea multe in cele doua mandate. Energia lui se consuma cel mai mult in a agita piata media, instrumentul pe care il manuieste cat se poate de bine. Cu toate contrele dintre el si presa, cu glumele lui depasind cadrul suportabilitatii, cu exagerarile media, Traian Basescu ar fi disperat daca de maine presa l-ar ignora cu desavarsire. 

Ca presedinte, e cam greu sa il sfidezi. Si cand mai adauga elemente pestrite e de-a dreptul imposibil. Fara o functie publica care te obliga sa il preiei chiar si pe ”scurt”, ii va fi greu sa se mai delecteze cu propria lui imagine in serile anoste ale unui pensionar obisnuit. O plimbare in Cismigiu de data asta chiar ar putea sa nu mai faca de o stire si in nici un caz un breaking news.

Sigur, nici o declaratie nu e intamplatoare. Ramanerea in politica (de retragere nu poate fi vorba,  pentru ca ar fi insemnat sa o fi facut pana acum, asta daca nu s-a gandit la faptul ca nu mai detine oficial o functie in partidul “sau”) da emotii mari, mai ales PDL-ului. Acest I’ll be back chiar are iz de terminator. Mai ales in preajma unui Congres unde se pare ca majoritatea delegatilor nu au priceput ce au de facut. Dar, dincolo de mesajul atat de bine directionat, Traian Basescu are un scop precis: nici o zi fara mine.
Nici macar faptul ca oricine e indreptatit sa puna sub semnul intrebarii toate afirmatiile pe care le face – dupa atatea reveniri si explicatii la reveniri – nu il nelinisteste mai mult decat prezumtiva varianta ca ar putea fi ignorant si ca s-ar putea intampla sa piarda unul dintre primele locuri in topul celor mai mediatizati politicieni din tara. Pentru acest loc fruntas a concurat mereu si aici sigur se califica. Dupa ce termina o declaratie, primul gand al marelui sef de stat e: maine ce le mai spun? Si nu e simplu sa influentezi zilnic agenda media. Ai nevoie de energie si imaginatie. Pentru alceva nu iti mai ramane timp!

Ultima ora:

ObservatorKlaus Iohannis: România și-a atins deja 62% din țintele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă

PoliticKlaus Iohannis: România și-a atins deja 62% din țintele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă

EconomieCristian Grosu: Ieșirea din economia liberală de piață

ExternRobert Lupițu: “Planul (B)reton” – Comisarul european din partea Franței ar putea concura pentru a o succeda pe Ursula von der Leyen la șefia Comisiei Europene

SocialAlexandra Gătej: De ce este fooaarte greu să practici bunătatea în vremea noastră

EvenimenteElena Calistru: Am ajuns la Geneva pentru WTO Public Forum

CulturaDan Mircea Cipariu realizează ateliere de lectură și scriere creativă în cadrul proiectului ”Țesem legături”

EditorialAlexandru Lăzescu: G7 vs BRICS – competiția pentru o nouă ordine mondialăClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe