Ana Iosif
Publicat în 18 ianuarie 2012, 13:17 / 191 elite & idei

Alegerile parlamentare din Rusia: 3000 de cazuri de fraudă şi un jurnalist concediat pentru că scris despre ele

Alegerile parlamentare din Rusia: 3000 de cazuri de fraudă şi un jurnalist concediat pentru că scris despre ele
+ Extern

Parchetul rus a denunţat astăzi aproape 3.000 de cazuri de fraudă în timpul alegerilor parlamentare din 4 decembrie. Liste electorale falsificate, finanţări ilegale ale campaniei electorale sau conflicte de interese sunt doar câteva dintre neregulile relevate de raportul înaintat de către procurorul general al Rusiei, Iuri Ceaika, preşedintelui rus, Dmitri Medvedev.

Tocmai pentru a „îndrăznit” să facă un reportaj despre toate acestea, Pavel Lubkov, jurnalist al postului de televiziune NTV, controlat de stat, a fost concediat

(Telefonul meu  mobil n.red.) “mi-a fost blocat de serviciile de securitate ale postului de televiziune, pentru că am fost concediat, a scris Lubkov  pe pagina sa de Facebook.

Lubkov a fost angajat al NTV din 1993, fiind câştigătorul premiului „Cel mai bun reporter” al anului 1998. Până atunci considerat un post de televiziune independent, în anul 2001, NTV a fost trecut în subordinea statului, schimbându-şi politica editorială.

Alegerile parlamentare din 4 decembrie câştigate, cu aproape 50 la sută din voturi, de Rusia Unită, partidul condus de actualul premier rus, Vladimir Putin au fost urmate de ample manifestaţii de stradă în mai  multe oraşe din Federaţia Rusă. Protestatarii au denunţat falsificarea scrutinului, cerând organizarea unui nou scrutin şi o „Rusie fără Putin”, cea mai amplă mişcare de la accederea la putere a lui Putin în anul 2000.

Autorităţile ruse neagă acuzaţiile şi refuză organizarea unui nou scrutin, astfel încât o nouă manifestaţie de protest este preconizată pentru data de  4 februarie.

 

 

Ultima ora:

ObservatorCristina Popescu: Femei celebre din România

PoliticKlaus Iohannis, ședință pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență

EconomieAdrian Hatos: Proiectul bugetului de stat pe anul 2021 așază economia românească pe principii liberale: investiții, reforme, creștere economică.

ExternBogdan Aurescu: nominalizarea lui Andrei Muraru în funcţia de ambasador în SUA este „o alegere excelentă”

SocialIulian Crăciun: Despre scandalul exmatriculării studenților la Drept

EvenimenteNicole Moț: Invitație lansare de carte

CulturaCristina Popescu: Femei celebre din România

EditorialIuliana Stan: Femeia si puterea. Gender balance si succes personalClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe