Matei Bogdan
Publicat în 27 ianuarie 2021, 12:11 / 92 elite & idei

Alexandra Gheorghe-Iovu: Mecanisme și Instrumente Financiare Europene destinate contracarării efectelor Pandemiei de coronavirus

Alexandra Gheorghe-Iovu: Mecanisme și Instrumente Financiare Europene destinate contracarării efectelor Pandemiei de coronavirus

Criza sanitară provocată de pandemia de coronavirus și măsurile luate pentru a limita răspândirea Covid-19, au pus presiune asupra pieței forței de muncă in statele membre ale Uniunii Europene. Potrivit estimărilor Eurostat, până la 59 de milioane de locuri de muncă din întreaga Europă sunt în pericol (aproximativ 26% din totalul forței de muncă).

Multe afaceri au fost obligate să își întrerupă sau să își reducă activitatea, trimițând angajații in șomaj temporar, situație care poate deveni permanentă în unele domenii care au fost grav afectate, HoReCa, industria evenimentelor, etc. De asemenea, posibilitatea de a locui într-o țară a Uniunii și de a lucra în alta era unul dintre avantajele esențiale ale Uniunii, însă o dată declarată Pandemia, s-a suspendat Acordul Shengen, fiind reintroduse controalele la frontierele intra-comunitare, limitandu-se libertatea de mișcare a lucrătorilor trans-frontalieri, cei detașați sau cei sezonieri care locuiesc într-o țară, dar lucrează în alta.

Pentru a limita efectele asupra economiilor UE dar și asupra lucrătorilor, Uniunea Europeană a luat măsuri pentru a garanta că aceștia pot trece în scop profesional granițele închise temporar. Astfel, Comisia Europeana a propus să se creeze un instrument european de sprijin temporar – Support to mitigate Unemployment Risks in an Emergency (SURE ) –  pentru reducerea riscurilor de șomaj într-o situație de urgență, punand la dispoziția țărilor Uniunii Europene până la 100 de miliarde EUR sub formă de împrumuturi. Fondurile vor servi pentru a completa eforturile naționale de a proteja în timpul pandemiei angajații și persoanele care desfășoară o activitate independentă. Instrumentul SURE va sprijini programele de lucru pe termen scurt și măsurile similare. Astfel, va proteja salariații și lucrătorii independenți de șomaj și de pierderea veniturilor.

De asemenea, în noua perioadă de programare 2021-2027, România va beneficia de fonduri în valoare de 30,4 miliarde de euro prin Mecanismul de Redresare și Reziliență (din care, 13,7 miliarde de euro sunt granturi și 16,6 miliarde de euro sunt credite cu dobândă preferențială), cel putin 40% din sumă urmând a fi alocată pentru economia verde (acțiuni contra schimbărilor climatice și pentru biodiversitate) precum și minimum 20% pentru digitalizare, către reforme și investiții digitale, monitorizate de Comisia Europeană.

Banii europeni vor fi cheltuiți pentru strategiile deja existente: Pactul Verde European, Strategia Digitală, Strategia Industrială, Strategia pentru IMM-uri, Pilonul European al Drepturilor Sociale, Agenda pentru competențe, Garanția pentru tineri, Garanția pentru copii.

Mecanismul de Redresare și Reziliență trebuie să ajute economiile afectate de criza sanitară să revina la normal, iar țările și instituțiile să devina mai rezistente. Un alt scop important al Mecanismului de Redresare și Reziliență este sa ajute noua generație, astfel ca minim 7% din suma totală este destinat tinerilor, învățării pe termen lung și competențelor necesare pentru piața muncii. Cu alte cuvinte, Comisia Europeană sprijină modernizarea și investițiile în transformarea digitală și inovare cu minimum 20%, iar pentru economia verde se alocă minimum 37%.

Având la dispoziție 672,5 miliarde EUR, mecanismul transmite un semnal puternic asupra unității și hotărârii Europei de a contracara criza provocată de pandemia de COVID-19. Acesta va da un impuls puternic economiilor europene și va permite statelor membre să modeleze un viitor mai verde și mai digital pentru cetățenii și întreprinderile din Europa. Acest acord reprezintă un pas esențial pentru a se asigura, începând din 2021, punerea la dispoziție a banilor atât de necesari.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe