OraNoua.ro
Publicat în 10 februarie 2016, 17:51 / 621 elite & idei

Alexandru Coita: „Antreprenoriatul este ca un salt în gol fără parașută”

Alexandru Coita: „Antreprenoriatul este ca un salt în gol fără parașută”

Alexandru este Founder & Managing Partner în cadrul companiei Ganes, prima platformă integrată de consultanță pentru investitorii străini în România. A ocupat funcția de secretar de stat (tehnocrat) la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii în cadrul guvernului Mihai-Răzvan Ungureanu și cea de Reprezentant Permanent al Camerei Deputaților pe lângă Uniunea Europeană (2010-2012).

În 2015, și-a susținut cu succes teza de doctorat în domeniul securității energetice în cadrul Școlii Naționale de Studii Superioare și Administrative din București. Este absolvent de studii universitare în diplomație și afaceri globale la Occidental College și deține diplome de master în economie internațională și studii europene de la Universitatea Johns Hopkins și Școala Paul H. Nitze de Studii Internaționale Avansate, toate din SUA (specializări) și Universitatea Aberystwyth, Marea Britanie (specializare în securitate internațională).

Chiar dacă este un lider în devenire, cu siguranță are o viziune deja formată despre cum ar trebui să se comporte un lider și despre rolul acestuia într-o echipă, respectiv în societate. În plus, a făcut deja saltul către antreprenoriat – o mare mereu agitată care testează la maximum abilitățile de leadership.

Cum ai descrie un lider adevărat?

Nu știu cât de util este să trasezi un portret robot al liderului perfect, pentru că impactul leadershipului depinde în bună măsură de circumstanțele istorice și de cultura societății sau organizației  în care acesta se manifestă. Există numeroase stiluri de leadership, iar fiecare dintre ele poate funcționa bine în contextul potrivit.

Fără a avea așadar pretenția de a absolutiza, cred că putem recunoaște un lider după două principale caracteristici: capacitatea de a articula o viziune și forța de a-i inspira pe cei din jurul său să o transpună în practică.

Liderul trebuie să vadă departe, să gândească strategic și să poată face abstracție de la problemele imediate. Viziunea pe care o oferă trebuie să rezoneze cu structura și valorile comunității sau organizației sale. Liderul trebuie să știe să trezească și să mobilizeze energiile oamenilor, făcând apel la cele mai profunde principii și credințe ale societății. Scopul lui este să identifice și să scoată în valoare lucrurile care îi unesc pe membrii comunității. Nu cred că liderul poate fi altceva decât un unificator.

Viziunea articulată de lider pornește de la o trezire și expunere a valorilor comune, însă rolul său nu este doar acela de depozitar al tradiției. Un lider va ști să transcendă și să sublimeze patrimoniul comunității pentru a imprima o cale spre evoluție și spre progres. Pentru asta, recursul la identitate și valori tradiționale trebuie folosit pentru a genera impulsul necesar eliberării de inerție și transformării fiecărui cetățean din actor pasiv în agent proactiv al transformării.

Modul în care liderul se raportează la societate face diferența între un lider legitim și un impostor. Nu trebuie uitat că forța unui conducător derivă din impactul acțiunilor oamenilor săi. Un lider trebuie să fie capabil ca în fiecare zi să inspire prin propriile sale acțiuni, să fie în prima linie și să ofere un rezervor de entuziasm și pasiune. De aceea, integritatea este un atribut esențial al liderului, pentru că ea descrie congruența dintre discurs și acțiune.

http://theartofliving.info

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieCosmin Ghita: Societatea Nationala Nuclearelectrica launches the 2021-2023 Scolarship program “The Young Nuclearist”

ExternManuela Catrina: Despre #suveranitate tehnologica si #semiconductori. Cum poate #Romania contribui la acest efort european

SocialMarian Staș: Reportaj la singura școală rurală care va funcționa după programul lui Iohannis „România Educată”

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe