OraNoua.ro
Publicat în 11 martie 2015, 20:47 / 254 elite & idei

Alexandru Cristian: Ghid de călătorie geopolitic. Introducere

Alexandru Cristian: Ghid de călătorie geopolitic. Introducere

de Alexandru Cristian

Lumea în care trăim este cuprinsă de transformări aparent inexplicabile, evenimente greu de prevăzut şi multe întrebări. Lumea evoluează către un viitor dual, o lume unită sau o lume fărâmiţată. Acest ghid de călătorie geopolitică este o călătorie în actuala lume.

Pentru a înţelege lumea în care trăim trebuie să învăţăm împreună care sunt principalele trăsături. O lume multipolară, apolară, unipolară. O lume globalizată, o lume glocalizată. Guvernanţă mondială planetară sau supranaţiuni unite într-o confederaţie. Puteri mari şi mici sau state punte şi state pivot. State amfibii sau puteri cosmice. Toate acestea le vom discuta în 20 de părţi.

Ce este geopolitica? Definirea geopolitcii este o provocare pentru toţi cei care o studiază. Este o ştiinţă sau un domeniu multidisciplinar? Este un curent de gândire sau o viziune asupra lumii?

Definiţia clasică a geopoliticii este; geopolitica este o ştiinţă politică ce studiază influenţa şi impactul factorilor geospaţiali asupra politicii statelor, politică internă şi externă,  dar şi asupra politicii internaţionale. O definiţie ce ne trimite cu gândul la geografia politică

Termenul a fost folosit pentru prima oară în anul 1899 de căre Rudolf  Kjéllen, un politolog suedez. Nu avem o dată certă  a apariţiei studiului geopoliticii, dar aceasta este într-o strânsă legătura cu fundamentarea geografiei politice, a doua jumătate a secolului XIX. Geografia politică a apărut din geografia umană, antropogeografia.

La începutul geopoliticii s-au remarcat trei mari şcoli de gândire. Şcoala germană ( F.Ratzel), şcoala anglo-americană ( A. T. Mahan, N. Spykamn-de origine olandeză) şi şcoala franceză ( P. Vidal de la Blache). În România în domeniul geopoliticii s-au remarcat Simion Mehedinţi, Ion Conea, Anton Golopenţia şi mai recent Ilie Bădescu, Dan Dungaciu şi Ionel Nicu Sava.

Geopolitica s-a dezvoltat şi a devenit un domeniu interconectat cu mai multe discipline geostrategia, geoeconomia,  geosofia dar şi altele.

Prima întrebare a blog seminarului este- Ce este geopolitica? Ştiinţă independentă sau domeniu-disciplină a unei ştiinţe.

Dicţionar de termeni:

geosofia este ştiinţa care studiază spaţiul. Este un termen care nu s-a bucurat de o mare popularitate, a fost introdus de geograful rus Veniamin Semionov Tian-Şanski. geostrategia- este o disciplină ce analizează climatul de securitate şi influenţele asupra acestuia. Influenţele de origine naturgeografică dar şi sociogeografică. De asemenea se ocupă şi de metamorfozele puterii. geoeconomie- o disciplină de frontieră ce se ocupă cu relaţia dintre spaţiu-politică-economie. Poate fi folosit ca un sinonim al geografiei economice. Părintele termenului este Friedrich List, economist german.

Sursa: adevarul.ro

Ultima ora:

ObservatorVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

PoliticAndrei Caramitru: Războiul din Ucraina si problemele pe care le avem acum vin de fapt dintr-o ideologie veche

EconomieRadu Hanga: OMRO IFN îşi continuă finanţarea prin bursă şi listează obligaţiuni în valoare de 10 milioane de lei

ExternSebastian Burduja: Vă propun să marcăm ziua Europei cu un exercițiu de sinceritate

SocialManuela Catrina: Cum stati cu parolele?

EvenimenteVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

CulturaCristina Popescu: Faună protejată din Marea Neagră

EditorialRadu Puchiu: 𝗠𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe