OraNoua.ro
Publicat în 4 noiembrie 2015, 13:31 / 729 elite & idei

Alexandru Cristian: Încotro România? –   Arhitectura consensului

Alexandru Cristian: Încotro România? –   Arhitectura consensului

de Alexandru Cristian

România este în derivă… sărăcie, violență socială, creștere pseudo-economică, mecanism de cooperare și verificare, imagine externă execrabilă, infrastructură inexistentă, cultură plină de resentimente. Un derapaj necontrolat care ne poate arunca în afara Uniunii Europene.  

 Blocajul politic, economic și social au o singură cauză-competiția prost înțeleasă. La noi, folosesc un termen ce exprimă clar alteritatea,  are loc o acerbă competiție, un dinamism prost interpretat. Mecanismele competiționale se bazează pe faultarea competitorilor și pe ignorarea regulilor jocului. Într-o societate democratică bazată pe valori profunde competiția trebuie echitabilă și justă. La noi este dominată de regula cel mai puternic învinge nu contează cum.

    Între elita politică, economică și  socială-intelectuală trebuie creat un Consens. Trebuie să fim o putere consensuală, așa cum s-a spus în anii de glorie despre Uniunea Europeană. Trebuie să ne unim forțele pentru a reușisă atingem obiectivele principale: reformarea instituțiilor, eliminarea birocrației excesive, lupta anti-corupție și dinamizarea economică. Fără o arhitectură a consensului creată de cei trei piloni, politic, economic și social – intelectual România va fi ca o caroserie nouă pe roți vechi și uzate, incapabilă să se miște.

      Lucian Boia spunea că România este o țară cu un sindrom de frontieră, Petre Țuțea ne învață  că esența României este cultura și religia. Eu afirm că România este cea mai interesantă țară din Europa Centrală și Est. Țară latină cu religie ortodoxă și o cultură metisată între cea franceză și germană. România este un creuzet de idei, Statele Unite ale Americii sunt un melting-pot al culturilor.

     Vom dezvolta această arhitectură a consensului. România poate produce și da naștere unor elite. Elita nu poate fi alternativă, cum afirmă unii și alții. Elita  există sau nu,  dacă nu există aceasta dă naștere unei  contraelită.

       Consensul va uni țara noastră și ne  va ajuta să depășim acest moment dificil, marcat prin blocaj social, politic, economic, geopolitic și geostrategic.

 

 

Ultima ora:

ObservatorBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieDaniel Dăianu: Chestiunea Energiei şi bugetul public

ExternBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

SocialGeorge Butunoiu: Asistentă de 47 de ani sau de 26?

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe