OraNoua.ro
Publicat în 28 octombrie 2015, 13:29 / 265 elite & idei

Alexandru Cristian: Încotro România? Schițe pentru viitor- Elita economică

Alexandru Cristian: Încotro România? Schițe pentru viitor- Elita economică

de Alexandru Cristian

Un capitalism fără baze solide produce haos economic și insuficiență cronică financiară. Subfinanțarea sistemică a României este datorată nu politicilor economice, care respectă norme generale de economie, ci aplicabilității acestora.

    Un stat în care economia neagră este între 20%-25% din produsul intern brut este un stat cu o economie viciată. Terapiile de șoc post-sistem economic închis au produs o dezvoltare economică privilegiată-mai exact pentru un anumit cerc de oameni.

     De ce stagnează țara noastră din punct de vedere economic? Pentru că nu s-au aplicat politici care să urmărească un consens. Idealul  a fost partajarea economiei pe interese, astfel s-a dezvoltat o economie clanicizată. Fiecare clan are propriile reguli fiscale și mecanisme economice. Atacul subversiv asupra economiei țării este imoral, amoral și uluitor. Propria elită economică și-a sacrificat țara. Nu a venit F.M.I. , Banca Mondială. Singuri ne-am condamnat la subdezvoltare. Austerele politici impuse de instituțiile internaționale de reglementare sunt pentru  a atenua efectele produse de propriile decizii.

       Trebuie regândit sistemul economic în țara noastră. Ne trebuie un mecanism care să aibă caracteristici liberale și aplicabilitate. Trebuie un cadru potrivit pentru țara noastră, nu putem adopta aceleași măsuri ca în Japonia, unde tehnologia și etica muncii diferă de țara noastră.

        Ce nu pot eu înțelege,  și cred nici românii,  de ce propria noastră elită economică ne-a îndreptat spre stagnare și involuție? Un prim răspuns ar fi setea de câștig în noul avânt capitalist postdecembrist. Răspunsul este complex și greu de elaborat.

         Nașterea unei elite, în general, n ecesită fenomene și emulații culturale și sociologice. Dacă timp de jumătate de secol românul a fost învățat să se descurce sub vremuri grele, după Revoluție a învățat să se descurce în vremuri tulburi.

 

Adaptabilitatea către păcălirea democrației a fost uluitoare pentru o parte din elită.

 

      Românul de rând a rămas pierdut în spatele căruței tranziției care îi aruncă fire de praf pe fața consternată. Perioada de jaf a României a fost exact perioada marilor căutări. După aceste găsiri și regăsiri la un sfert de veac țara trece prin turbulențe serioase tocmai pentru că atunci nu s-au produs cutremure adevărate pe plan politic și social, ci numai balansări într-un timp relativ.

            Noua elită trebuie să conștientizeze avantajele pe care le deține, sistem democratic, economie de piață intregată într-o zonă economică dezvoltată, spațiul european. Elita economică trebuie să oprească stagnarea și involuția țării. Elita economică trebuie să se  trezească și să aplice teorii  economice spuse cu emfază.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieCosmin Ghita: Societatea Nationala Nuclearelectrica launches the 2021-2023 Scolarship program “The Young Nuclearist”

ExternManuela Catrina: Despre #suveranitate tehnologica si #semiconductori. Cum poate #Romania contribui la acest efort european

SocialMarian Staș: Reportaj la singura școală rurală care va funcționa după programul lui Iohannis „România Educată”

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe