OraNoua.ro
Publicat în 19 august 2015, 16:15 / 537 elite & idei

Alexandru Cristian: Lansarea volumului “Între elefant, urs şi dragon”

Alexandru Cristian: Lansarea volumului “Între elefant, urs şi dragon”

Această “placă turnantă” poate fi o soluţie pentru că eu consider că celălalt concept de „conflict civilizaţional”pe care l-a lansat domnul profesor Samuel Huntington, este distrugător.

Virgiliu Hodorogea: Suntem imediat după lansarea volumului „Între elefant, urs şi dragon” cu autorul volumului domnul Alexandru Cristian, pe care îl rog să ne răspundă doar la două întrebări. Am remarcat în finalul volumului dumneavoastră prezentat astăzi la standul editurii Rao, faptul că aveţi un capitol în care oarecum concluzionaţi patru variante de continuare a geopoliticii mondiale, dintre care una este foarte interesantă, definită prin prescurtarea MIT, care înseamnă „o punte, state punte” – Turcia, Indonezia, …?
Alexandru Cristian: Da, Mexic, Indonezia şi Turcia, o prezentare despre viitorul„statelor punte”.

Virgiliu Hodorogea: Deci este vorba de Indonezia, şi nu de India. Vă referiţi strict la acele state care realizează trecerea/tranzacţionare efectivă, pentru că în cazul Indoneziei se pare că avem tranzitate conform estimărilor 50% până la 70% din mărfurile care se tranzacţionează pe glob?
Alexandru Cristian: Da, este în cauză şi strâmtoarea Malaca, şi am făcut această ipoteză pentru că m-am gândit, având în vedere comerţul mondial şi globalizarea economică din ce în ce mai profundă, mai activă, faptul că totuşi, trecerea efectivă dintr-un sistem economic în altul trebuie făcut în câteva spaţii, iar aceste spaţii sunt „spaţiile punte”.
Exemplu:
1.Turcia
este o punte între Europa şi Asia;
2.Mexic
între cele două oceane şi între cele două Americi;
3.Indonezia
între două oceane, deşi putem spune că Oceanul Indian este „o Mare Nostrum a Indiei” şi este o punte între trei mari civilizaţii – civilizaţia Africană, deşi este mai departe,civilizaţia Asiatică şi civilizaţia Oceaniei.

Această ipoteză cred că, deşi nu sunt profet, nu ştiu sigur exact ce se va întâmpla, dar cred că aceste „state punte” îşi vor reconsidera valoarea poziţiei şi îşi vor mării reprezentarea în jurul anului 2020, pentru că în jurul anului 2020, toate statele vor fi integrate complet şi la toate nivelele în Organizaţia Mondială a Comerţului (O.M.C.).
Procesul acesta este pornit de către statele BRICS aşanumitul proces de „dedolarizare”astfel ca aceste state BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) să poată să plătească în monedele lor naţionale rublă, rupie, ioan, randu african şi realul brazilian, fapt care va duce la o diversificare a monedelor de schimb.

Virgiliu Hodorogea: Am aflat de curând şi de Noua Zeelandă, faptul că încearcă, am înţeles, în clipa de faţă să facă acel „dolarZonal” împreună cu Australia, să fie o uniune monetară simi-lară UE, similar cu euro, dar între Noua Zeelandă şi Australia. Ceva similar credeţi că se va putea dezvolta şi în acele zone?
Alexandru Cristian: Văd o alianţă doar ca o uniune economică, nu o alianţă în sine, nu o uniune de state, o uniune economică ghidată doar de dorinţa de a se dezvolta economic acele state – Mexic, Indonezia şi Turcia – pentru că toate sunt state foarte puternice.

Virgiliu Hodorogea: Credeţi că noi, România, am putea să reprezentăm o placă turnantă pe modelul acesta de „sistem de tip punte” între, să zicem Rusia şi UE, între Orient şi Occident, între Turcia şi UE? Ar fi o variantă favorabilă României în opinia dumneavoastră?
Alexandru Cristian: Ar fi favorabilă, ar putea şi trebuie, dar avem o mare problemă, avem un competitor – Turcia care este deja un stat punte extrem de puternic şi un pivot geopolitic extrem de puternic şi extrem de agresiv.
Noi avem până în 20 de milioane de locuitori, ei au 80 de milioane, noi avem resurse minime ei au resurse mari, mă refer la cele de hidrocarburi, s-au descoperit acum recent în Marea Neagră la ei mult mai mult decât avem noi pe platforma continentală, zona economică exclusivă. Am putea, trebuie, dar asta depinde doar de practica şi de îndemânarea diplomaţiei noastre.

Virgiliu Hodorogea: Deci trebuie să mizăm pe o astfel de variantă pentru România, pe formula acestei variante a dumneavoastră, “statul punte”, această placă turnantă între civilizaţii?
Alexandru Cristian: Da. Această “placă turnantă” poate fi o soluţie pentru că eu consider că, celălalt concept de „conflict civilizaţional” pe care l-a lansat domnul profesor Samuel Huntington, este distrugător.
Nu putem să ne luptăm încontinuu, nu putem să fim încontinuu într-o competiţie pentru că obosim, statele obosesc, popoarele obosesc, societăţile obosesc, nu putem continua aşa, trebuie să evoluăm. Şi cum putem să evoluăm? Decât prin colaborare, prin cooperare şi prin înţelegere şi respect reciproc.

Virgiliu Hodorogea: Eu vă mulţumesc foarte mult pentru acest interviu.
Alexandru Cristian: Vă mulţumesc şi eu.

http://www.revistapreseidecarte.ro

Ultima ora:

ObservatorCorina Murafa, la emisiunea „Banii Azi”

PoliticMarco Badea: Două cazuri care arată cât de importantă este Uniunea Europeană pentru democrațiile fragile care au făcut parte din URSS

EconomieRadu Burnete: Cât de mult a crescut România de când a intrat în UE. Ascensiunea economică e destul de serioasă

ExternRobert Lupițu: Miniștrii de externe ai României și Olandei au discutat, la București, despre sprijinul pentru Ucraina și consolidarea apărării NATO pe flancul estic

SocialCiprian Stănescu: Câștigătoarea celei de-a treia ediții a primit premiul de 2000 de euro oferit de Social Innovation Solutions

EvenimenteAndreea Negru: Conferința „Dezvoltare sustenabilă între trend și necesitate” va avea loc în data de 22 mai

EditorialAlexandru Grumaz: „Liniile roșii” ale Orientului Mijlociu au fost șterse!

CulturaCristina Popescu: Sărbătoarea florilor la Senatul RomânieiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe