Matei Bogdan
Publicat în 5 decembrie 2018, 13:45 / 389 elite & idei

Alexandru Giboi: Agenţiile de presă joacă un rol-cheie împotriva ştirilor false

Alexandru Giboi: Agenţiile de presă joacă un rol-cheie împotriva ştirilor false

Misiunea agenţiilor de presă este să furnizeze ştiri reale, imparţiale şi de necontestat. Aceasta este cea mai bună metodă de combatere a ştirilor false, a subliniat luni secretarul general al Alianţei Europene a Agenţiilor de Presă (EANA), Alexandru Ioan Giboi, în cadrul primei conferinţe internaţionale cu tema „News Agencies vs Fake News”, găzduită la Tirana de agenţia albaneză de presă ATA.

Agenţiile de ştiri au fost, timp de aproape 200 de ani, principala sursă de informare imparţială, obiectivă şi de încredere pentru mass-media. În zilele noastre, adesea confundate cu publicaţiile online de către publicul larg, agenţiile de ştiri au în faţă atât provocări, cât şi oportunităţi atunci când se confruntă cu un nou context marcat de factori precum scăderea încrederii publicului în mass-media, reducerea standardelor mass-media, dificultăţi în găsirea de jurnalişti dedicaţi, relatează ATA.

Evoluţiile tehnologice au făcut uşor pentru oricine deţine un smartphone să posteze „ştiri” online, devenind astfel „jurnalist”. O avalanşă de informaţii curge pe calculatoarele noastre şi pe telefoanele mobile, ceea ce face din ce în ce mai greu să discernem ştirile reale de „zgomot”.

Agenţiile de ştiri se bazează exclusiv pe surse reale şi, de cele mai multe ori, nu adaugă comentarii la ştirile pe care le publică. Credibilitatea este cel mai important aspect pentru o agenţie de presă, întrucât pierderea credibilităţii înseamnă pierderea clienţilor şi a partenerilor. Prin urmare, ştirile provenite de la agenţii de ştiri ar trebui să se dovedească a fi mai credibile decât alte ştiri. Chiar dacă o mare parte a mass-media foloseşte fluxurile agenţiilor de presă pentru a-şi crea propriile ştiri, cu cât ne depărtăm mai mult de sursa ştirilor, cu atât cădem mai uşor în dezinformare. Combaterea dezinformării ar trebui să aibă în vedere interesul publicului.

La rândul său, directorul agenţiei cipriote de presă CNA, George Penintaex, consideră că agenţiile de presă sunt în cel mai bun loc pentru a consolida accesul cetăţenilor la informaţii fiabile şi verificate şi pentru a preveni răspândirea dezinformării online, în condiţiile în care ştiri false sau înşelătoare sunt difuzate oriunde în formă tipărită, audio-vizuală sau online, iar fenomenul se răspândeşte pe tot globul căpătând dimensiuni tot mai îngrijorătoare.

Ceea ce trebuie să facă agenţiile este să fie flexibile pentru a face faţă cu succes nevoilor şi provocărilor şi să continue să se adapteze în noua eră, a adăugat el. În acelaşi timp, acestea trebuie să găsească noi modalităţi de abordare directă a cetăţenilor şi nu doar prin intermediul abonaţilor şi clienţilor lor.

Directorul general al ATA, Armela Krasniqi, consideră că fenomenul ştirilor false, fiind unul global, are nevoie de un răspuns global, şi că singura modalitate prin care poate fi depăşită această ameninţare este cooperarea, având în vedere că ştirile false sunt exploatate din motive politice sau economice sau, chiar mai rău, doar pentru plăcerea a submina societăţile şi a răspândi incertitudini şi frică.

Ea şi-a exprimat speranţa că reuniunea de la Tirana va servi la consolidarea cooperării dintre agenţiile de ştiri şi va deveni o rampă de lansare a unei agende unite împotriva răspândirii ştirilor false.

Ultima ora:

ObservatorAnca Dragu: O nouă etapă restauratoare pentru democraţia americană începe azi. O nouă şansă apărută în lupta împotriva schimbărilor climatice şi pentu promovarea creşterii economice sustenabile şi incluzive

PoliticAnca Dragu: O nouă etapă restauratoare pentru democraţia americană începe azi. O nouă şansă apărută în lupta împotriva schimbărilor climatice şi pentu promovarea creşterii economice sustenabile şi incluzive

EconomieCosmin Ghiță: Nuclearelectrica primește finanțare americană nerambursabilă pentru a găsi locuri potrivite construirii de mini-reactoare

ExternCristian Bușoi: Discuții cu ministrul sloven al educației despre dosarele legislative din timpul președinței Sloveniei la Consiliul UE, care va începe la 1 iulie 2021

SocialDaniela Vișoianu: În educație e nevoie de o vacanță. Adevărată.

EvenimenteAlexandru Lazescu: Curs gratuit de jurnalism online

CulturaFlaviu George Predescu: De Ce Citim – Despre poezia lui Marin Sorescu

EditorialGeorge Butunoiu: Clasificarea şi ierarhizarea managerilorClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe