OraNoua.ro
Publicat în 30 martie 2016, 17:00 / 326 elite & idei

Alexandru Giboi: AGERPRES a digitalizat 18.000-20.000 de fotografii cu 3 oameni; digitalizarea nu înseamnă doar să cumpărăm 20 de scanere, e nevoie de personal

Alexandru Giboi: AGERPRES a digitalizat 18.000-20.000 de fotografii cu 3 oameni; digitalizarea nu înseamnă doar să cumpărăm 20 de scanere, e nevoie de personal

Aproximativ 20.000 de fotografii din arhiva AGERPRES au fost digitalizate cu trei oameni și trebuie să mai angajăm personal, pentru că digitalizarea nu înseamnă să cumpărăm 20 de scanere, a declarat, miercuri, în cadrul celei de-a VI-a ediții anuale a Conferinței Mobile Innovation, Alexandru Giboi, directorul general al Agenției Naționale de Presă AGERPRES.

‘Digitalizarea fotografiilor este foarte importantă dacă ne gândim că prima fotografie pe care o avem pe care am identificat-o la AGERPRES datează din anul 1927. Vorbim de o istorie care nu se pierde odată cu apariția digitalizării și rămâne disponibilă copiilor noștri, nepoților noștri și generațiilor tinere care, probabil, nu cunosc foarte multe detalii despre ce s-a întâmplat. Vorbim despre întâlniri istorice, chiar și cea pe care a avut-o Ceaușescu cu Nixon. Sunt lucruri pe care nu trebuie le uităm și care ne definesc ca popor. Digitalizarea este un proces destul de complicat și nicio organizație de media nu a găsit o soluție digitală totală la acest lucru. Noi, în ultimii trei ani, am digitalizat 18.000 — 20.000 de fotografii cu trei oameni și, astfel, trecând de la importanța procesului de digitalizare, ajung la nevoia de investiții. Pentru noi, ca instituție publică, este relativ complicat să accesăm fonduri europene singuri. Noi trebuie să angajăm oameni, pentru că digitalizarea nu înseamnă să cumpărăm 20 de scanere. Serviciul de digitalizare trebuie făcut de către arhivari bine pregătiți care au lucrat cu astfel de fotografii, și îi preferăm pe ai noștri. Nu vrem să delegăm responsabilitate’, a spus Giboi.

Acesta a menționat, totodată, că instituția pe care o conduce se află în situația imposibilă de a angaja personal specializat pe zona IT, externalizarea acestor servicii nefiind o soluție.

‘A doua chestiune este legată de resursele umane. Din punctul nostru de vedere, al unei instituții publice, suntem într-o situație oarecum delicată, dacă nu imposibilă, de a angaja personal bine pregătit pe această zonă de IT. Trebuie să avem ajutor din partea Guvernului, altfel am fi forțați să externalizăm și să ne pierdem identitatea. Pentru mine ar fi mult mai simplu să angajez un specialist IT în cyber security, pe care să-l am în interiorul agenției, nu să contractez o firmă specializată. Sunt foarte sigur că dacă avem din ce în ce mai multe instituții care își prezintă problemele interne și sunt absolut sigur că unele lucruri pot scăpa din vedere. Întotdeauna presa privată ne invidiază pentru faptul că noi avem bani, că noi putem face foarte multe lucruri și că ei nu au ce să facă. Asta e parțial adevărat, pentru că, bun, avem stabilitatea și siguranța zilei de mâine, că primim salariile la timp. Noi, la AGERPRES, pentru că la TVR nu se mai întâmplă așa. Deci, ideea cu siguranța pică. Din punct de vedere al dreptului de a-ți utiliza banii, pentru că avem și venituri proprii’, a menționat directorul general al AGERPRES.

Potrivit lui Alexandru Giboi, veniturile proprii realizate de către agenția națională de presă au crescut cu 25%, în primele două luni ale acestui an, comparativ cu intervalul similar din 2015.

‘În primele două luni ale anului, avem venituri cu 25% mai mari decât în aceeași perioadă din anul anterior. Dar avem o serie de condiționalități care ne restricționează cheltuirea acestui ban public, astfel încât nu avem aceeași libertate de mișcare pe care o au cei din mediul privat. Noi primim bani de la stat doar pentru salarii, pentru dezvoltare trebuie să apelăm la veniturile proprii. Totul este dublat de o situație legislativă oarecum restrictivă la nivel de instituție de media, un fel de struțo-cămilă. Suntem o instituție publică, ce activează pe piața privată, ne luptăm cu privații pentru public, deși misiunea noastră nu este ratingul. Pentru noi este foarte important să investim în tehnologie. Viitorul este online din punctul nostru de vedere. Avem un Facebook care, anul trecut, a atins un miliard de utilizatori într-o zi, simultan’, a subliniat Giboi.

În data de 17 martie 2016, imagini reprezentative din Arhiva fotografică AGERPRES au fost dezvăluite în cadrul unui eveniment special, care a avut loc la Palatul Parlamentului și la care au participat personalități ale lumii politice, culturale și sportive din România.

Agenția Națională de Presă a fost prezentă de-a lungul timpului, prin ziariștii și fotografii ei, la toate marile evenimente din istoria contemporană a țării. Astfel, AGERPRES deține o arhivă vastă de fotografii, ce cuprinde peste 10 milioane de imagini realizate din 1927 până în prezent. Sute de mii de filme și aproximativ 5.000 de plăci fotografice sunt cuprinse în arhivă, fiecare film având între 20 și 40 de fotograme, placa fiind singulară. Fotografiile de arhivă arată modul în care a evoluat arhitectura Bucureștiului, prezintă personalități artistice precum Grigore Vasiliu Birlic, Tudor Arghezi, Sergiu Celibidache, Radu Beligan și Toma Caragiu, dar și confruntări sportive legendare. De asemenea, sunt surprinse fenomenele care au cutremurat țara — episoadele de viscol și ger din 1954 și cutremurul din 4 martie 1977.

De asemenea, sunt prezentate, în arhivă, marile schimbări politice, respectiv: prima demonstrație de 1 mai 1945, Parada de la 23 august 1945, întâlnirile lui Nicolae Ceaușescu cu omologii săi, construcția Casei Poporului și Revoluția Română din 1989.

Publicația C@municații Mobile a organizat, miercuri, la București, cea de-a VI-a ediție anuală a Conferinței Mobile Innovation. Evenimentul din Capitală vine după Mobile World Congress 2016, care a avut loc la finele lunii februarie, în Barcelona.

În cadrul conferinței de la București sunt prezentate perspectivele jucătorilor din piața de comunicații prezenți și în România, care activează, însă, și la nivel multinațional. Evenimentul beneficiază de prezența unor companii care au expus și la Barcelona, precum și asociații de profil și IMM-uri din standul național al României.

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

PoliticKlaus Iohannis anunță candidatura României la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

EconomieIonuț Stanimir: Primul Raport de Inteligență Financiară realizat de BCR – Situația financiară este a doua dimensiune importantă pentru români, după sănătate

ExternElena Calistru: Un pic de voință de a te mișca spre mai bine

SocialAlina Rizi: Sa regenerezi orasul ia timp

EvenimenteFlaviu George Predescu: Vă invit la lansarea cărții mele „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Andrei Gavrilă

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe