OraNoua.ro
Publicat în 30 septembrie 2015, 18:08 / 397 elite & idei

Alexandru Giboi, ales în conducerea Alianței Europene a Agențiilor de Presă (EANA)

Alexandru Giboi, ales în conducerea Alianței Europene a Agențiilor de Presă (EANA)

Directorul general al AGERPRES Alexandru Giboi a fost ales vineri membru în consiliul de conducere al Alianței Europene a Agențiilor de Presă (EANA), în cadrul Adunării Generale desfășurate la Geneva, în Elveția.

Branka Gabriela VALENTIC (HINA), Alexandru GIBOI (AGERPRES), Clive MARSHALL (Press Association), Jonas ERIKSSON (TT), Erik NYLEN (Secretar general EANA)

Alexandru Giboi a fost ales cu unanimitate de voturi, la propunerea directorului general al APA (Austria), fiind pentru prima dată în istoria Agenției Naționale de Presă când reprezentantul AGERPRES face parte din conducerea acestei organizații.

„Votul de astăzi este un pas foarte important pentru AGERPRES, venind ca o recunoaștere a activității profesioniste, la cele mai înalte standarde europene de calitate a jurnalismului. De asemenea, este o responsabilitate uriașă, atât pentru mine, cât și pentru Agenție, de a păstra și promova aceste standarde. Europa este acum mult mai atentă la noi. Le mulțumesc tuturor celor care m-au susținut pentru această poziție și sunt sigur că următorii trei ani vor fi o experiență excelentă alături de colegii din EANA. Îmi voi face datoria în continuare, atât față de AGERPRES, cât și față de EANA”, a declarat Alexandru Giboi.

În urmă cu aproximativ două luni, directorul general al AGERPRES a fost singura persoană nominalizată pentru a deveni membru în conducerea EANA, de către șase agenții membre (BTA — Bulgaria, CNA — Cipru, GHN — Georgia, AzerTac — Azerbaidjan, ANA-MPA — Grecia, Ukrinform — Ucraina), la propunerea lui Maxim Minchev, director general al BTA.

Conducerea EANA este alcătuită din președinte, ales pentru doi ani, secretarul general și alți trei membri, cu un mandat de trei ani. Consiliul are rolul de a pregăti recomandări ce sunt prezentate Adunării Generale, de a implementa deciziile Adunării Generale și de a lua decizii care nu revin în responsabilitatea acesteia.

EANA a fost înființată la 21 august 1956 în urma unei conferințe care a avut loc la Strasbourg și reprezintă un forum pentru cooperare și schimb de informații între agențiile de presă europene.

Cele peste 30 de agenții membre promovează respectarea drepturilor de autor, accesul la informație, dezvoltarea tehnologiei de transmitere a acesteia și libertatea presei.

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

PoliticKlaus Iohannis anunță candidatura României la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

EconomieIonuț Stanimir: Primul Raport de Inteligență Financiară realizat de BCR – Situația financiară este a doua dimensiune importantă pentru români, după sănătate

ExternElena Calistru: Un pic de voință de a te mișca spre mai bine

SocialAlina Rizi: Sa regenerezi orasul ia timp

EvenimenteFlaviu George Predescu: Vă invit la lansarea cărții mele „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Andrei Gavrilă

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe