Adriana
Publicat în 3 ianuarie 2018, 17:22 / 525 elite & idei

Alexandru Grumaz: Cum se schimbă Orientul Mijlociu

Alexandru Grumaz: Cum se schimbă Orientul Mijlociu
+ Observator

Procesul de pace din Orientul Mijlociu a fost unul muribund ani în şir. Soluţia cu două state a fost considerată standardul de aur, acceptat pe plan internaţional, Statele Unite jucând rolul de broker imparţial. Declaraţia lui Trump, urmată de un veto al SUA în Consiliului de Securitate şi de votul din Adunarea Generală, este sărutul morţii faţă de soluţia cu două state. O nouă Primăvară arabă se profilează la orizont. Orientul Mijlociu Lărgit a reintrat în zona mişcărilor de protest. Ele nu sunt datorate politicii americane ele sunt datorate condiţiilor economice din statele musulmane şi a luptei pentru putere între Arabia Saudită, Turcia şi Iran. Că aceste mişcări sunt în Liban sau în Gaza, în Irak sau în Iran ele se răspîndesc cu repeziciune şi aduc noi elemente de instabilitate într-o zonă şi aşa măcinată de războaie. Ce înseamnă pentru Orientul Mijlociu Lărgit recentele mişcări din Iran? Iranul a fost acuzat de răspândirea instabilităţii în Irak, Siria, Liban şi Yemen prin miliţiile sale şiite, aşa numiţii proxi.   A venit acum rândul vecinilor. Există multe grupări şi ţări din regiune care au interesul de a încuraja protestele de la Teheran. Protestele majore din Iran ar putea, într-o succesiune de tip domino, să încurajeze la rândul lor protestele din alte ţări, mai ales dacă protestatarii iranieni vor reuşi să profite de preluarea unor proprietăţi ale statului. De exemplu, jurnalistul german Julian Ropcke, de la Bild, susţine că, la 30 decembrie 2017, protestatarii „au preluat oraşul Kashan“, inclusiv secţia de poliţie. Merg protestele dincolo de opţiunile unor „hardlineri(duri) şi moderaţi“? Protestele au arătat că există o mare cantitate de frustrare în Iran care depăşeşte naraţiunea simplistă a „hardlinerilor“ şi „moderaţilor“, prin care multor analişti occidentali le place să vadă Iranul. Spre deosebire de protestele din 2009, în care protestatarii au fost văzuţi în mare măsură în calitate de partizani politici ai „moderaţilor“, aceste proteste, până acum, par a fi fără lideri şi neconfirmate de accente politice, dar au dezvăluit problemele economice şi nemulţumirea pe scară largă faţă de regimul islamist, mişcările deţinând susţinători într-un spectru larg al populaţiei. Lucrurile în Orientul Mijlociu Lărgit sunt într-o continuă mişcare şi nu poţi prevedea unde va izbucni o nouă tornadă. Împărţirea arbitrară de-a lungul timpului, prin diferite tratate, a Orientului nu face altceva decît să aducă la suprafaţă din cînd în cînd nemulţumirile populaţiei faţă de actuala situaţie. O întrebare se naşte după toate evenimentele de la finele anului 2017? Va rămîne ONU soluţia de mediere în Orientul Mijlociu lărgit sau ne aflăm la o răscruce, la fel ca în anii 30, când Societatea Naţiunilor a început să se destrame?

Citeste mai mult: adev.ro/p1yobu

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: Cele mai nesănătoase culturi sunt cele care cer oamenilor nesănătoși să performeze zi de zi

PoliticDan Mihalache: Am primit săptămâna trecută delegația consiliului local Baia Mare

EconomieVictor Negrescu: Deficitul bugetar va fi mai scăzut decât cel prognozat de CE

ExternGrațian Mihăilescu: Alte 23 de orașe au primit Mission Label la Bruxelles

SocialCsibi Magor: Cele mai nesănătoase culturi sunt cele care cer oamenilor nesănătoși să performeze zi de zi

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a sărbătorit alături de Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) 110 ani de la înființarea acestuia, prin lansarea NFT-ului „110 ani de Olimpism în România”

EditorialAlexandru Grumaz: Noua hartă strategică a Europei

CulturaCristina Popescu: Anul Avram Iancu, 200 de ani de la naștere



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe