Matei Bogdan
Publicat în 15 martie 2023, 18:48 / 44 elite & idei

Alexandru Grumaz: „Imperiul malefic” și noua armată din Zhijiang 

Alexandru Grumaz: „Imperiul malefic” și noua armată din Zhijiang 

de Alexandru Grumaz

Ronald Reagan a câștigat Războiul Rece fără să tragă nici măcar un foc. Cel de-al 40-lea președinte al Americii a aplicat necruțător presiuni economice, militare și morale asupra imperiului sovietic, în același timp având grijă să evite conflictul direct cu o putere cu nucleară.

Vorbind la o convenție a Asociației Naționale a Evanghelicilor din Florida, pe 8 martie 1983, președintele Ronald Reagan se referă public la Uniunea Sovietică ca fiind un ”Imperiu malefic” pentru a doua oară în cariera sa. El a folosit pentru prima dată expresia într-un discurs din 1982 ținut în Camera Comunelor din Parlamentul britanic. Unii au considerat că folosirea de către Reagan a terminologiei inspirate de filmul Războiului Stelelor a fost o retorică democratică strălucitoare.

Alții, inclusiv unii membrii ai comunității diplomatice internaționale au considerat-o controversată, deoarece Reagan a decis să descrie simplu și clar adversarul libertății. Poziția agresivă a lui Reagan față de Uniunea Sovietică a devenit cunoscută sub numele de Doctrina Reagan. Acordurile la care a ajuns Reagan au fost departe de a fi echitabile pentru Rusia ele fiind aproape întotdeauna în favoarea Washingtonului.

De exemplu, Tratatul privind Forțele Nucleare cu Rază Intermediară din 1987, a pus pe sovieticii sa distrugă trei rachete pentru fiecare rachetă americană distrusă și a păstrat avantajul major al SUA și al NATO în aer și pe mare. Noua doctrină militară a lui Reagan și dorința de a-i ajuta pe afgani care erau în război cu sovieticii oferiseră o pârghie pe care liderul de la Kremlin pur și simplu nu o putea egala. Chiar și așa, dorința lui Reagan de a se angaja în negocieri, dorința de a construi încredere, ținându-se de cuvânt și de a încerca să înțeleagă perspectiva sovietică i-a dat lui Gorbaciov confortul unei negocieri agreabile. 

Continuarea, aici.

Ultima ora:

ObservatorAlexandru Grumaz: Lecțiile istorice ale relației dintre SUA și China

PoliticSebastian Burduja: Pentru România, relaţia cu Emiratele Arabe Unite este una strategică

EconomieBogdan Chiriţoiu: România a rămas pe creştere economică, după un an de război la graniţe

ExternOvidiu Nahoi: Mii de copii ucraineni deportați în Rusia – ce poate face justiția internațională?

SocialCristian Andrei: Un editorial Bloomberg zice că dispare „socialul” din rețelele sociale

EvenimenteBogdan Aurescu anunță că România și Ucraina vor organiza, la București, prima Conferință la nivel înalt privind securitatea la Marea Neagră în cadrul Platformei Internaționale Crimeea

CulturaFlaviu Predescu, în direct, la Unirea FM

EditorialAlexandru Grumaz: Lecțiile istorice ale relației dintre SUA și China



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe