Matei Bogdan
Publicat în 23 noiembrie 2022, 12:35 / 35 elite & idei

Alexandru Grumaz: Relații diplomatice și arme pentru Ucraina

Alexandru Grumaz: Relații diplomatice și arme pentru Ucraina

de Alexandru Grumaz

Relațiile internaționale pot fi o afacere dificilă din punct de vedere moral. Uneori ceea ce este moral este de asemenea greșit din punct de vedere strategic. De aceea este necesar un dialog permanent între beligeranții din tabere diferite.

Când Henry Kissinger a vorbit la telefon cu ambasadorul sovietic Anatoli Dobrinin pentru a împiedica ca războiul israeliano-arab din 1973 să se transforme într-un conflict între marile puteri, relațiile dintre Washington și Moscova se încălzeau, dar erau încă zbuciumate de o intensă rivalitate globală determinată de obiective reciproc incompatibile.

Când George Shultz negocia un acord de control al armamentului cu sovieticii la mijlocul anilor 1980, armele americane ucideau trupele sovietice în Afganistan, iar Moscova oferea guvernului sandinist din Nicaragua sprijin militar pentru a rezista și a distruge Contras susținut de SUA. Ce ciudate sunt operațiunile geostrategice sub comandă politică. Secretarul Apărării Lloyd Austin și ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, nu și-au vorbit, începând cu 24 februarie 2022, până la jumătatea lui octombrie 2022, când cei doi șefi ai apărării au discutat de două ori în trei zile.

Briefingurile publicate de Departamentul Apărării sunt cât se poate de succinte și nu ne spun prea multe despre ceea ce s-a discutat, în afară de observația generală că Secretarul Apărării al SUA, Austin, un fost general de armată de patru stele, a respins explicațiile Moscovei pentru războiul din Ucraina. Ceea ce ilustrează conversațiile dintre cele două puteri militare, mai mult decât orice, este cât de rare au fost. Într-adevăr, motivul pentru care atât de multe posturi de știri au scris despre apelurile telefonice Austin-Shoigu a fost pentru că au fost ”extraordinare” pentru timpurile de astăzi.

Acest lucru nu este neapărat reconfortant, pentru că atunci când vremurile sunt grele și tensiunile sunt mari, dialogul este esențial. Aparent, oficialii americani și ruși tocmai au ajuns la această realizare iar acest fapt ne demonstrează ca diplomația chiar și cea militară este încă de actualitate. Președinții Biden și Putin nu au schimbat cuvinte de la jumătatea lunii februarie (deși spre meritul său, Biden a indicat că este dispus să facă acest lucru pentru a-i scoate pe americanii precum Brittney Griner și Paul Whelan dintr-o celulă dintr-o închisoare rusă).

Continuarea, aici.

Ultima ora:

ObservatorOvidiu Nahoi: Falsul patriot – un portret de Ziua Națională

PoliticCristian Bușoi: Felicitări Ambasadei României în Belgia

EconomieDan Mircea Cipariu: Povestea PNRR trebuie privită din perspectiva următoarelor provocări

ExternCristian Unteanu: Ajutorul pentru Ucraina pe timp de război – ce țări ajută? Cum? La ce nivel? Cu ce?

SocialOvidiu Nahoi: Falsul patriot – un portret de Ziua Națională

EvenimenteMihai Manole: Suntem onorați să primim premiul pentru „Public Transportation Partner 2021 – 2022 in Romania”, în cadrul Vertiv Roadshow 2022 – Bucharest

CulturaFlaviu Predescu: Condeie române în Italia. Invitată scriitoarea Camelia Morda Baciu

EditorialAlexandru Grumaz: O pace imposibilă!Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe