Matei Bogdan
Publicat în 19 octombrie 2022, 09:54 / 175 elite & idei

Alexandru Grumaz: Va continua războiul în Ucraina fără Putin?

Alexandru Grumaz: Va continua războiul în Ucraina fără Putin?

de Alexandru Grumaz

Va continua războiul Rusiei în Ucraina dacă președintele rus Vladimir Putin va părăsi mandatul din indiferent ce motive? De la invazia rusă din februarie au curs scenariile privitoare la viitorul lui Putin, dispariția sa ipotetică fiind un rezultat al sănătății precare sau al unei acțiuni politico/militare interne.

La baza acestei deliberări se află speculații sau poate speranța, că, fără Putin, Rusia ar putea fi mai predispusă să abandoneze războiul din Ucraina și să caute o pace negociată. Istoria ne aduce aminte ca un lider care a început un război costisitor și prelungit este rareori dispus să pună capăt războiului fără victorie. Și încă un fapt. Rareori schimbarea conducerii facilitează pacea dar poate fi un precursor necesar pentru încheierea războiului.

Un transfer de conducere în Rusia în timpul războiului cu Ucraina  ar putea merge în multe direcții diferite. Sunt o mulțime de potențiali succesori, de la Dmitri Medvedev până la Evgeni Prigozhin sau de ce nu la Serghei Sobianin, primarul Moscovei, care a căutat constant să se distanțeze de războiul lui Putin din Ucraina. Moscova nu are pe străzi niciun un simbol al desfășurării războiului în Ucraina sau așa numitei ”operațiuni speciale”.

Unii au ridicat chiar și posibilitatea, deși puțin consistentă, ca liderul opoziției, Alexei Navalni, încarcerat să-l înlocuiască pe Putin. Kremlinul se confruntă cu mari probleme. Actualul mediu politic intern al Rusiei, caracterizat printr-un joc intens de blamare care înfruntă conducerea politică versus cea militară, ar fi deosebit de periculos pentru succesorul lui Putin și ar descuraja orice mișcare de a abandona obiectivele de război ale Rusiei în Ucraina și de a căuta pacea, cel puțin pe termen scurt.

Acest lucru este valabil chiar și pentru un succesor care s-a opus sau nu a susținut în mod deschis războiul lui Putin înainte de a prelua mandatul. Astfel, războiul lui Putin poate continua fără Putin! Și asta ne face să ne uităm în istorie. Flancată de Europa și Asia, Rusia a trecut prin trei invazii majore în istoria sa: invazia mongolilor în secolul al XIII-lea, Napoleon în 1812 și Hitler în 1941. Războiul împotriva Kazanului vecin din 1552 condus de Ivan cel Groaznic este unul din primele exemple. Kazan a fost un stat musulman la aproximativ 750 km est de Moscova, un succesor al imperiului mongol (750 este o distanță similară cu cea la care se află Kievul de Moscova- numita de militari, obsesiv, adâncime strategică).

Continuarea, aici.

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: Cele mai nesănătoase culturi sunt cele care cer oamenilor nesănătoși să performeze zi de zi

PoliticDan Mihalache: Am primit săptămâna trecută delegația consiliului local Baia Mare

EconomieVictor Negrescu: Deficitul bugetar va fi mai scăzut decât cel prognozat de CE

ExternGrațian Mihăilescu: Alte 23 de orașe au primit Mission Label la Bruxelles

SocialCsibi Magor: Cele mai nesănătoase culturi sunt cele care cer oamenilor nesănătoși să performeze zi de zi

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a sărbătorit alături de Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) 110 ani de la înființarea acestuia, prin lansarea NFT-ului „110 ani de Olimpism în România”

EditorialAlexandru Grumaz: Noua hartă strategică a Europei

CulturaCristina Popescu: Anul Avram Iancu, 200 de ani de la naștere



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe