Matei Bogdan
Publicat în 15 noiembrie 2022, 12:21 / 39 elite & idei

Alexandru Grumaz: Vin ani grei pentru Europa

Alexandru Grumaz: Vin ani grei pentru Europa

de Alexandru Grumaz

Vin ani grei” pentru Europa, a prezis pe 4 noiembrie președintele Germaniei, spunând că invazia Rusiei în Ucraina a „cufundat” continentul „într-o nesiguranță pe care credeam că am depășit-o: o perioadă marcată de război, violență și fuga, de preocupările legate de extinderea războiul într-un incendiu în Europa”.

Peste un milion de refugiați ucraineni au fugit în Germania, unde cetățenii se confruntă cu o „posibilă penurie de energie în această iarnă, după tăierea aprovizionării cu gaze rusești”, a informat Reuters. Președintele Frank-Walter Steinmeier a făcut remarcile de mai sus în discursul său anual privind „Starea uniunii”, care a venit la doar câteva zile după ce a vizitat Kievul pentru prima dată de când Rusia a invadat-o acum nouă luni. Germaniei i s-a cerut să se rupă de gazul rusesc. Ce însemnă acest lucru? Dezindustrializarea! Aceasta înseamnă sfârșitul preeminenței economice a Germaniei.

Cheia creșterii PIB-ului în Germania, ca și în alte țări, este costul consumului de energie pe lucrător. Secretarul de Stat american Anthony Blinken a declarat că Germania ar trebui să înlocuiască gazul rusesc care sosește prin conductele ”low-cost”, cu gazul lichefiat american la prețuri care sunt clar mai mari ca cele rusești.

Pentru a importa acest gaz, Germania va trebui să cheltuiască rapid mai mult de 5 miliarde de dolari pentru a construi capacitatea portuară necesară pentru a procesa LNG (gazul natural lichefiat). Efectul direct și sigur va fi acela de a face industria germană necompetitivă. Falimentele se vor multiplica, ocuparea forței de muncă va scădea, iar liderii germani vor impune țării o depresie economică cronică și implicit scăderea nivelului de trai. Aceasta este explicația a ceea ce președintele german a spus. Deutsche Welle a concluzionat asupra discursului președintelui cu o frază a lui Frank-Walter Steinmeier: „Această criză cere să învățăm să fim din nou modești”. Da o frază valabilă pentru noi toți!

Într-un articol pentru Politico, Scholz a scris că „China de astăzi nu este aceeași cu China de acum cinci sau 10 ani” și „pe măsură ce China se schimbă, trebuie să se schimbe și modul în care ne relaționăm cu China”. Reuters a citat surse nenumite ale guvernului francez și german spunând că Macron i-a sugerat lui Scholz să meargă împreună la Beijing pentru a trimite un semnal de unitate a UE și pentru a contracara ceea ce ei văd ca încercări chineze de a juca diferit cu fiecare membru al Uniunii. Dar cancelarul german a refuzat propunerea lui Macron. Decizia lui Scholz de a continua cu această călătorie „demonstrează concentrarea sa îngustă asupra intereselor germane de afaceri pe termen scurt, care a avut prioritate asupra oricărei considerații privind unitatea UE”, a declarat Mathieu Duchatel, directorul Programului Asia la Institut Montaigne din Paris, pentru DW.

Drept urmare Cancelarul Scholz s-a repezit pentru 2 ore de discuții și un dineu în China, la Zhongnanhai[1], singura piață mare de desfacere pentru producția germană după închiderea pieței Federației Ruse. Potrivit rapoartelor mass-media, directori de afaceri din 12 companii germane au participat la vizita din China împreună cu Scholz, inclusiv din sectoarele auto, chimie, farmaceutice și alimentare.

Continuarea, aici.

Ultima ora:

ObservatorOvidiu Nahoi: Falsul patriot – un portret de Ziua Națională

PoliticCristian Bușoi: Felicitări Ambasadei României în Belgia

EconomieDan Mircea Cipariu: Povestea PNRR trebuie privită din perspectiva următoarelor provocări

ExternCristian Unteanu: Ajutorul pentru Ucraina pe timp de război – ce țări ajută? Cum? La ce nivel? Cu ce?

SocialOvidiu Nahoi: Falsul patriot – un portret de Ziua Națională

EvenimenteMihai Manole: Suntem onorați să primim premiul pentru „Public Transportation Partner 2021 – 2022 in Romania”, în cadrul Vertiv Roadshow 2022 – Bucharest

CulturaFlaviu Predescu: Condeie române în Italia. Invitată scriitoarea Camelia Morda Baciu

EditorialAlexandru Grumaz: O pace imposibilă!Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe