Alexandru Lăzescu: Fanteziile putiniste ale lui Donald Trump
de Alexandru Lăzescu
„Iluzia fantezistă a unei prietenii cu Putin face ca o posibilă victorie a lui Trump să fie dezastruoasă și pentru valorile și instituțiile americane“. (Timothy Snyder)
Istoricul american Timothy Snyder, profesor la Yale University, autorul unei cărți de referință în ceea ce privește Europa Centrală și de Est (Bloodlands: Europa între Hitler și Stalin), cunoaște bine Rusia și modul de a gândi al liderilor de la Moscova. Iată de ce un articol apărut recent în The New York Review of Books, Trump’s Putin Fantasy, merită toată atenția. Pentru că devoalează consecințele potențiale ale manierei în care Trump privește relațiile bilaterale dintre cele două țări prin prisma unei relații idilic-fanteziste între el și Putin.
În mod tradițional, președinții republicani au adoptat poziții mai ferme în relația cu Moscova și au privit NATO drept un actor esențial al securității europene. Pentru Donald Trump, din contra, NATO este o organizație „perimată și scumpă“. În paralel, el a avut, în câteva rânduri, remarci admirative la adresa lui Vladimir Putin, un personaj autoritar care este evident pe gustul său. Însă, dacă despre asta s-a mai discutat, iar Trump, așa cum ne-a obișnuit, și-a nuanțat sau a retractat parțial declarațiile pe acest subiect în urma reacțiilor critice din mass-media, s-a vorbit puțin despre semnificația deciziei sale de a-l alege pe Carter Page drept unul dintre consilierii săi pe politică externă. Page a întreținut legături strânse cu oligarhii ruși și cu gigantul Gazprom, unul dintre principalii vectori de influență geopolitică ai Kremlinului. În aceste condiții, nu e de mirare că el este unul dintre cei care au susținut ideea că intervenția Moscovei din Ucraina nu este decât un răspuns la „politicile agresive care au împins NATO în imediata vecinătate a Rusiei“. Faptul că personaje influente de la Moscova, precum ideologul Alexander Dughin sau starul de televiziune Dmitri Kiselev, ale cărui vederi antioccidentale sunt notorii, vorbesc cu simpatie despre Trump este în sine un semnal relevant.
Pentru Snyder, admirația lui Trump pentru Putin este naturală. „Trump se prezintă drept arhitectul unui imperiu financiar care este gata să încalce toate regulile, ceea ce face, în alt plan, și Putin. Până acum, Trump nu a putut decât să-și abuzeze verbal contestatarii la mitingurile sale electorale, în timp ce oponenții lui Putin sunt asasinați.“ Un context pe care liderul rus, format la școala KGB în arta de a descifra și exploata slăbiciunile adversarilor (pentru el, crede Snyder, Trump este „un om mărunt care poate câștiga o mare putere“), nu avea cum să nu-l speculeze. „În trecut, Putin s-a dovedit extrem de abil în a atrage de partea sa politicieni de prim rang în cazul cărora vanitatea prevala în dauna decenței, precum Silvio Berlusconi sau Gerhard Schröder. Premiza de bază a politicii externe a Federației Ruse în raport cu Occidentul este aceea că «statul de drept», «domnia legii» sunt doar niște glume; iar din punct de vedere practic, obiectivul urmărit este acela de a găsi oameni proeminenți din Occident care împărtășesc aceeași opinie, demers în care Moscova a avut până acum succes în Europa. Însă până la Trump, ideea de a găsi un politician american de calibru care să devină în mod voluntar un client al Moscovei părea puțin probabilă. Trump reprezintă un exemplu fără precedent și, prin urmare, trebuie cultivat drept un viitor client al Rusiei.“
Cu câteva săptămâni în urmă, într-un articol publicat de The Washington Post, ambasadorii unora dintre cei mai importanți aliați ai Statelor Unite se plângeau, desigur, off the record, că nu știu cu cine trebuie să vorbească pentru a înțelege „viziunea“ lui Trump în materie de politică externă, pentru că declarațiile în materie erau absolut bulversante. La scurt timp după aceea, în cursul unei întâlniri cu editorii aceluiași cotidian, Donald Trump a făcut publice, în sfârșit, numele celor cinci consilieri pe chestiuni de politică externă. Ceea ce a urmat, dacă ne luăm după declarațiile ulterioare ale candidatului republican pe acest gen de subiecte, de la Japonia și Coreea de Nord până la problemele securității în Europa, nu a reușit însă în niciun fel să tempereze neliniștile. Ideile care stau la baza declarațiilor sale publice privind chestiuni geopolitice majore nu sunt nimic altceva decât unele transferate simplist din practica afacerilor imobiliare. Inserate în fraze întrerupte în mod repetat de trei sintagme repetate obsesiv: „good deal“, „bad deal“, „believe me“. În plus, ceea ce îngrijorează pe mulți este că, dacă cumva ajunge la Casa Albă, el va fi mai tentat să-și pună în practică „ideile“ în materie de politică externă, pentru că cele interne, precum construcția unui zid la granița cu Mexicul (plătit de acesta din urmă) sau interdicția de călătorie în America pentru musulmani, sunt de-a dreptul fantasmagorice.
În aceste condiții, nu e de mirare că perspectiva unui posibil președinte Trump stârnește îngrijorări masive, chiar în interiorul establishment-ului republican. Într-atât încât magnatul Charles Koch, care împreună cu fratele său a creat cea mai extinsă rețea de suport financiar pentru cauza conservatoare și candidații republicani, a declarat recent, într-un interviu pentru postul de televiziune ABC, că, în opinia sa, Hillary Clinton ar fi un președinte mai bun decât Donald Trump și chiar Ted Cruz.
De partea cealaltă, este de părere Snyder, Rusia speră ca o victorie a lui Trump să aibă efecte dezastruoase pentru puterea și influența americană în lume. Mai mult, crede el, „iluzia fantezistă a unei prietenii cu Putin face ca o posibilă victorie a lui Trump să fie dezastruoasă și pentru valorile și instituțiile americane“.
revista22.ro
Ultima ora:
ObservatorRobert Lupițu: Ursula von der Leyen și Keir Starmer au adoptat o declarație comună pentru întărirea cooperării strategice UE – Marea Britanie, inclusiv prin organizarea de summit-uri bilaterale
PoliticNicolae Ciucă, întâlnire cu reprezentanții comunităților evreiești din mai multe țări: România trebuie să fie patria tuturor cetăţenilor săi, indiferent de etnie, credinţă sau limbă
EconomieLucian Croitoru: Cum am pregătit noi viitoarea recesiune
ExternRobert Lupițu: Ursula von der Leyen și Keir Starmer au adoptat o declarație comună pentru întărirea cooperării strategice UE – Marea Britanie, inclusiv prin organizarea de summit-uri bilaterale
SocialLigia Deca promovează sportul în școli, cu ajutorul marilor campioni români
EvenimenteRadu Magdin va vorbi la Viitorul afacerilor de familie în România – Ediția a III-a, 03 octombrie 2024
EditorialAlexandru Grumaz: Europa, incapabilă să răspundă celor două crize – Ucraina și Orientul Mijlociu
CulturaCristina Popescu: Cultura. De la tradiție la societatea informațională
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe