Alexandru Lăzescu: Principii democratice și jocuri electorale
de Alexandru Lăzescu
E mult show în abordarea disputei politice pe tema sistemului de vot la locale.
Dacă asculți declarațiile din aceste zile ale liderilor politici, mai ales ale celor din PSD și PNL, pe tema sistemului de vot la alegerea primarilor, ai impresia că în joc e însăși soarta democrației românești. Să ajungi să vorbești de boicotarea localelor nu e puțin lucru! E interesant, pe de altă parte, cum PSD, care i-a înfierat în repetate rânduri în trecut pe cei care „umblă cu pâra la Înalta Poartă a Bruxellesului“, a dat fuga la locul cu pricina pentru a se plânge lui Martin Schulz, coleg socialist și președinte al Parlamentului European, incriminând abuzurile potențiale care s-ar putea face la București. Problema e că între timp apelul la intervenția Bruxellesului, într-o Uniune Europeană în care s-au căscat falii majore, de la nord la sud și de la est la vest, aflată în pierdere sensibilă de prestigiu și autoritate, nu mai are nici pe departe impactul din trecut. Din contra, mai ales în contextul crizei migrației, atacurile la adresa UE au devenit chiar un bun vehicul electoral. Este o nouă realitate de care o parte dintre liderii politici autohtoni ar trebui să țină seama.
În fapt, e mult show în abordarea disputei politice pe tema sistemului de vot la locale. Mai ales din partea PSD. Chiar dacă, în mod evident, votul majoritar la primari avantajează partidul, care a rămas liniștit cu zestrea de aleși locali transferați fraudulos prin ordonanța de urgență din 2014, o schimbare a sistemului nu ar avea nici pe departe efectele majore despre care vorbesc liderii PSD. A recunoscut-o și Liviu Dragnea, la sfârșitul întâlnirii cu premierul Cioloș, când a spus că nu are nimic în principiu cu modificarea legii, doar că nu acum, ci pentru următorul ciclu electoral. Iar dacă ne uităm pe cifre, vedem că la sistemul de vot cu două tururi de scrutin din 2008, PSD a obținut 36 de procente dintre mandatele de primari, în timp ce, în 2012, când s-a trecut la votul majoritar într-un singur tur, a obținut 37 de procente. Însă prin declarațiile teatral-dramatice, prin amenințarea cu boicotul, PSD vrea să câștige puncte în plan politic și electoral. Mai întâi, pentru că se poziționează astfel ferm în opoziție, în raport cu puterea reprezentată de triunghiul Cotroceni-PNL-Guvernul Cioloș. Lucru care nu era deloc clar până acum. În al doilea rând, pentru că disputa obligă partidele parlamentare mai mici din siajul PSD, e vorba de UNPR și ALDE, să adopte poziții mai tranșante. Ceea ce va conta mai târziu. S-a văzut asta deja urmărind declarațiile comune Tăriceanu-Dragnea după discuțiile cu premierul. E adevărat, cele două partide, ca și UDMR, care de asemenea nu dorește schimbarea sistemului de vot, nu au marșat pe ideea boicotului. Dar asta nu e foarte important, pentru că nimeni nu ia în fapt în serios această variantă.
Din punct de vedere tehnic, sistemul de vot cu două tururi este de preferat, asigurând o mai mare reprezentativitate. În planul efectelor concrete nu e o mare diferență. Pentru că nu s-a înrăutățit brusc calitatea administrației locale după ce s-a modificat formula de vot. Lucrurile au mers în mare cam pe același făgaș, adică deloc strălucit. Pe de altă parte, nu e clar deloc că PNL ar ieși mult mai bine, dacă până la urmă s-ar schimba totuși sistemul de vot, în condițiile vidului de lideri și de imaginație politică pe care le vedem astăzi la liberali. Poate doar la București acest factor să conteze cu adevărat. Un lucru, e drept, deloc neglijabil, ca percepție publică, mai ales din perspectiva alegerilor generale.
Cele mai afectate sunt partidele mici. Actualul sistem elimină teoretic negocierile pentru turul doi la primari prin care acestea ar putea obține o serie de pârghii de influență în consiliile locale. Dar și aici lucrurile sunt nuanțate. Foarte probabil, PSD va avea în cele mai multe situații aranjamentele gata făcute dinainte. Cu ALDE și UNPR. Ceea ce lasă pe dinafară Mișcarea Populară, M10 și alte formațiuni care au apărut între timp prin țară, unele exclusiv locale. Așa se și explică de ce, în ciuda mirării retorice a doamnei Gorghiu, primele două susțin PSD, în timp ce celelalte militează pentru schimbarea Legii electorale. Paradoxal, dar cel mai prost din toată această bătălie politică ar putea ieși PNL. Dacă tentativa va fi un eșec, va exista un impact psihologic negativ nu doar asupra activului liberal, ci și asupra oamenilor din administrația publică în general. Dacă reușește (ceva nu foarte probabil în acest moment), oferă PSD muniție de atac electoral, PNL fiind astfel asimilat fără dubiu cu puterea, ceea ce pentru un partid deloc popular în percepția publică nu e deloc recomandabil.
revista22.ro
Ultima ora:
ObservatorMarco Badea: S-a lansat raportul „Starea Climei – România 2024”
PoliticKlaus Iohannis, de Ziua Națională a Victimelor Holocaustului: Generațiile de astăzi trebuie să stopeze discursul instigator de ură care capătă din nou amploare
EconomieRăzvan Nicolescu: Aş propune un parteneriat pentru viitor companiei E.ON, ca să nu plece din România
ExternRufin Zamfir: Ieri am marcat un an de la atacurile barbare ale Hamas asupra populației israeliene
SocialNicoleta Munteanu: Ora practică de antreprenoriat Kids in Business a început la Mark Twain International School Bucharest -şcoala primară cu productia de Slime-lipicios de distractiv!
EvenimenteAndrei Dudoiu: One of the most exciting startup competitions in Europe – the How To Web Spotlight Competition!
EditorialAlexandru Grumaz: Si vis pacem, para bellum!
CulturaLorena Stoian: Comisia Europeană oferă tinerilor 35.500 de permise de călătorie gratuite prin DiscoverEU!
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe