Matei Bogdan
Publicat în 3 aprilie 2024, 17:21 / 100 elite & idei

Alexandru Petrescu: RCA n-ar trebui să fie un subiect de politici publice, n-ar trebui să fie un subiect de convulsii sociale

Alexandru Petrescu: RCA n-ar trebui să fie un subiect de politici publice, n-ar trebui să fie un subiect de convulsii sociale

Asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) nu ar trebui să fie un subiect de politici publice şi nici un subiect de convulsii sociale, ci un aspect ce ne acompaniază viaţa, a afirmat joi, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Alexandru Petrescu, menţionând că şi-a propus în mandatul său să reintroducă conceptul de RCA în zona de normalitate.

„RCA n-ar trebui să fie un subiect de politici publice, n-ar trebui să fie un subiect de convulsii sociale, nu ar trebui să fie preocuparea majoră a industriilor, a fiecăruia dintre noi. Ar trebui să fie pur şi simplu un aspect ce ne acompaniază viaţa. Este o poliţă pe care trebuie să o avem, fiindcă este obligatorie şi cam atât ar trebui să fie. Şi parte din mandatul meu este să reintroduc conceptul de RCA în zona de normalitate, să ajungem să nu mai vorbim despre el, să ajungem să nu ne mai preocupe, să ajungem să nu mai fie un inhibator de business, să ajungem să nu ne mai facem business planuri în jurul cheltuielilor cu RCA-ul. Dar pentru asta trebuie să ne lansăm pe un parcurs de remediere şi, evident, să deschidem discuţia şi despre alte modele de asigurare”, a spus Alexandru Petrescu, la conferinţa cu tema: „Asigurări. Politici prezente şi viitoare”.

El a declarat că, din toată plaja de asigurări, RCA acoperă peste 50% spre 60% şi sunt multe alte tipuri de asigurări absolut benefice unei societăţi moderne, despre care vorbim foarte puţin.

„Am reuşit luni să trecem de Senat un set de amendamente, 21 la număr, a trecut şi de plenul Senatului, urmează să intre în Camera Deputaţilor. Amendamente care, cred eu, vor atenua efortul financiar al asiguraţilor, fiindcă acolo veţi vedea stipulată posibilitatea de a plăti RCA în rate. Veţi vedea posibilitatea a de a suspenda efectele poliţei de asigurare civilă auto pentru o perioadă şi a le prelungi cu o perioadă egală cu suspendarea pentru transportatorii sezonieri sau pentru cei care doresc, dintr-un motiv sau altul, să suspende pentru o perioadă poliţa. Şi alte lucruri importante, cum ar fi obligativitatea de interoperabilitate. Avem o lege, n-are norme de aplicare în termen reali.Interoperabilitatea se întâmplă oarecum, însă nu într-un mod unitar. Deci, să existe obligativitatea ca absolut toate datele despre expunerea asiguratorilor să ne fie transmise zilnic. De asemenea, date dinspre CNAIR, dinspre MAI, dinspre BAAR, astfel încât să pot să fiu în poziţia să adopt instrumente digitale”, a afirmat Alexandru Petrescu.

De asemenea, el a precizat că o prioritate a mandatului său este adopţia de instrumente digitale de supraveghere prudenţială. Preşedintele ASF a afirmat că la nivelul autorităţilor europene subiectul ţine agenda în proporţie de 80%, în timp ce la noi e mult prea puţin prezent elementul de digitalizare.

„Estimarea mea este că parcursul de remediere, adopţia de instrumente digitale, în momentul în care vom putea fi în poziţia să avem la un click distanţă rapoarte, acurateţe, expunere versus solvabilitate, toţi ceilalţi indici care ne pot arăta elemente de degradare economică, acest parcurs va lua între 12 şi 24 de luni. Aici implicând training, crescând nivelul de abilitate digitală al unora dintre angajaţii ASF, implicând, desigur, achiziţii publice, implicând configurarea unui caiet de sarcini care să deservească exact ceea ce noi avem nevoie la nivelul Autorităţii”, a spus Alexandru Petrescu. 

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: Cel mai mic task ne poate încărca în momentele în care înțelegem sensul acțiunilor noastre

PoliticTheodor Paleologu: Devotio moderna | Eu cu cine gândesc? | Podcast cu Răzvan Ioan | EP 86

EconomieCorina Murafa: Ne-am chinuit capetele în secțiunea de Agricultură și Mediu din Comitetul Economic și Social European cu dezvoltarea sustenabilă a zonelor rurale, cu o tranziție justă în sistemele agro-alimentare și cu promovarea agriculturii ecologice

ExternAndrei Caramitru: Cei care speră ca vreodată Rusia să fie democratică sau sa avanseze economic sunt duși cu capul

SocialCsibi Magor: Cel mai mic task ne poate încărca în momentele în care înțelegem sensul acțiunilor noastre

EvenimenteAndrei Stoian: I had the pleasure of participating in the Romania – The Republic of Moldova Business Forum

EditorialAlexandru Grumaz: Cum va răspunde Iranul la lovitura Israelului de la Damasc

CulturaCristina Popescu: Astronomie. EvenimenteClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe