Matei Bogdan
Publicat în 22 decembrie 2021, 12:42 / 148 elite & idei

Alexandru Rafila, despre demisie în cazul în care nu va fi acceptată angajarea răspunderii Guvernului pe certificatul verde: Pot să fac acest lucru

Alexandru Rafila, despre demisie în cazul în care nu va fi acceptată angajarea răspunderii Guvernului pe certificatul verde: Pot să fac acest lucru

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a declarat, întrebat dacă ia în calcul demisia în cazul în care nu va fi acceptată angajarea răspunderii Guvernului pe certificatul verde, că poate să facă acest lucru, pentru că are o răspundere profesională şi morală pentru cetăţenii României.

Întrebat dacă ia în calcul demisia în cazul în care nu va fi acceptată angajarea răspunderii Guvernului şi rămânem fără certificat verde în ianuarie, Rafila a răspuns: ”E o întrebare foarte bună. Pot să fac acest lucru, pentru că am o răspundere profesională şi morală pentru cetăţenii României. Şi dacă se va tergiversa şi repeta exerciţiul de imagine politică din vară, în mod evident, ar fi o soluţie onorabilă”.
El a precizat, în interviul pentru Spotmedia, că certificatul ar urma să intre în vigoare în trei săptămâni de la prima creştere a numărului de cazuri, precizând că, în vară, creşterea a început pe 5 iulie şi certificatul ar fi intrat în vigoare la 1 august.

”Din punctul meu de vedere, procedura aplicabilă este asumarea răspunderii Guvernului. PSD sprijină soluţia, rămâne de văzut dacă şi-o vor asuma partenerii noştri de coaliţie. Dacă vom tergiversa lucrurile, vom ajunge ca certificatul verde să fie aprobat foarte târziu şi efectele lui vor fi minime”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii.

Marţi seară, Rafila nega informaţiile care circulau pe surse conform cărora ar fi condiţionat rămânerea sa la Ministerul Sănătăţii de adoptarea proiectului privind certificatul verde, subliniind că, în opinia sa, acesta ar trebui adoptat de Parlament pentru că este necesar un instrument în cazul în care apare un val pandemic.

Alexandru Rafila a declarat că el nu şi-a anunţat disponibilitatea de a demisiona de la conducerea Ministerului Sănătăţii dacă nu este adoptat proiectul privind certificatul verde.

Rafila a afirmat că el crede că trebuie să treacă proiectul privind certificatul verde pentru a avea „un instrument dacă cumva apare un val pandemic”.

„Dacă nu apare un val pandemic atunci avem doar un cadru legal. Dacă nu trece certificatul verde avem cu toţii o problemă, nu suntem responsabili pentru ceea ce se întâmplă. Este responsabilitatea acestei coaliţii, PSD şi-a făcut datoria, a venit cu acest proiect, suntem dispuşi să îl susţinem din toate punctele de vedere. Asta e situaţia”, a declarat el.

Întrebat dacă are susţinerea PSD pentru a trece acest proiect, el a răspuns: „Da, absolut”.

„Nu fac parte din echipa de negociere a coaliţiei (…) PSD nu are cum să tragă de timp din moment ce a făcut această propunere”, a menţionat Rafila.

Marţi a avut loc o întâlnire între liderii PSD şi PNL, Marcel Ciolacu şi Florin Cîţu, la Parlament, însă nu s-a ajuns la un consens în privinţa certificatului verde.

Guvernul îşi doreşte ca legea certificatului verde să intre în vigoare imediat, pentru a se putea aplica automat în cazul declanşării valului 5 al pandemiei.

Pentru că Parlamentul pleacă în vacanţă până în februarie, Executivul mai are două zile să încerce să impună proiectul lui Alexandru Rafila, prin asumarea răspunderii Guvernului, dar pentru a face acest lucru trebuie ca proiectul lui Florin Cîţu, pe acelaşi subiect, să fie retras din dezbaterea paramentară sau respins definitiv în Parlament. În caz contrar, asumarea răspunderii Guvernului ar fi neconstituţională.

Proiectul PNL se află în acest moment blocat la comisia de sănătate din Camera Deputaţilor, fără raport.

Liberalii nu ar fi de acord cu asumarea răspunderii pe acest proiect, asta deşi premierul Nicolae Ciucă susţine introducerea lui cât mai repede.

Anterior, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că decizia în privinţa introducerii certificatului verde COVID-19 va fi una politică, în urma unui consens în coaliţia de guvernare.

„Oamenii sunt incitaţi, nu sunt informaţi absolut deloc şi ei au protestat împotriva a ceva despre care cred că nu aveau prea multe informaţii. Eu cred că trebuie să fim echilibraţi, dar trebuie să fim şi responsabili pentru sănătatea publică. Ideea este următoarea: decizia va fi politică. Trebuie să ajungem la un consens din partea coaliţiei. Atât eu, ca ministru al Sănătăţii şi ca profesionist în sănătate, ca şi colegii mei din PSD, sprijin această iniţiativă. Rămâne ca ceilalţi parteneri ai noştri din coaliţie să accepte această soluţie sau să o îmbunătăţească, dar trebuie să găsim o soluţie, astfel încât noi să fim pregătiţi înainte de valul pandemic (…) Dacă noi adoptăm, să spunem, până la sfârşitul acestei luni sau în prima săptămână din luna ianuarie acest certificat, atunci o să putem să numărăm săptămânile de creştere corect. Dacă noi însă o să-l adoptăm, să spunem, pe data de 1 februarie, atunci o să mai trebuiască să mai aşteptăm nişte săptămâni să crească numărul de cazuri. Or, nu este în regulă”, a explicat Alexandru Rafila, marţi, la Parlament.

Chestionat despre o posibilă asumare a Executivului pe proiect, Rafila a precizat că, din punctul său de vedere, „este o manieră care duce la o adoptare rapidă şi care face posibilă aplicarea lui atunci când ne aflăm pe un trend crescător”.

Vă recomandăm şi:

Ministrul Sănătăţii: „Valul al cincilea al pandemiei va dura mai mult de o lună şi jumătate. Lunile de risc maxim sunt februarie şi martie”

Rafila: În România este un mit că persoanele care au diverse boli cronice nu ar trebui să se vaccineze. Dimpotrivă, la ele se recomandă vaccinarea

www.adevarul.ro

Ultima ora:

ObservatorGabriel Andronache: Digitalizarea sistemului energetic național: soluții și proiecte inovative pentru o infrastructură energetică modernă

PoliticOana Țoiu, despre victimele violenței domestice: ”Nu poate nimeni în locul lor să apeleze la autorități, însă sunt câteva lucruri care le pot fi de ajutor”

EconomieGabriel Andronache: Digitalizarea sistemului energetic național: soluții și proiecte inovative pentru o infrastructură energetică modernă

ExternRadu Carp: Umbra lui Putin în Italia post-Draghi – între Rousseau şi Montesquieu

SocialNicoleta Munteanu: Povestea româncei care este parteneră într-o companie care are în responsabilitate peste 6 miliarde de euro şi care a dezvoltat singură un program unic pentru copiii din toate şcolile din România

EvenimenteFlavia Popa şi Ciprian Stănescu – Climate Change Summit şi cum schimbăm paradigma mediului

CulturaDan Mircea Cipariu: ORLAN, file de corp și auto-hagiografie

EditorialAlexandru Grumaz: După Putin ultranaționaliști? (III) (lecții din războiul din Ucraina)Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe