Matei Bogdan
Publicat în 17 mai 2023, 07:47 / 86 elite & idei

Alexandru Rafila: Țară, țară, vrem medici. Specialiștii căutați la sesiunea extraordinară a rezidenţiatulu. „Sperăm să schimbăm această situaţie”

Alexandru Rafila: Țară, țară, vrem medici. Specialiștii căutați la sesiunea extraordinară a rezidenţiatulu. „Sperăm să schimbăm această situaţie”

Majoritatea posturilor rămase neocupate scoase la concurs la sesiunea extraordinară a rezidenţiatului care are loc duminică sunt în specialităţile chirurgicale şi medicina de urgenţă, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, care şi-a exprimat speranţa ca aceia care vor le ocupa să nu o facă doar temporar, ci să-şi termine pregătirea şi să profeseze în aceste domenii.

  • „Avem circa 1,5 candidaţi pentru fiecare dintre aceste posturi şi sunt specialităţi care au posturi mai numeroase neocupate, locuri şi posturi ca să fim corecţi, adică există şi două situaţii în care sunt două spitale care au posturile deja anunţate ca şi loc de muncă.
  • Majoritatea celor rămase neocupate sunt în specialităţile chirurgicale: 99 la domeniul chirurgie, peste 40 la ortopedie. Un lucru care ne preocupă şi sperăm să schimbăm această situaţie este legat de medicina de urgenţă. Nu mai puţin de 95 de posturi la medicină de urgenţă nu au fost ocupate.
  • E clar că este ceva legat de atractivitatea acestei specialităţi şi de dificultate, pentru că este o specialitate dificilă.
  • Ne propunem ca, odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a Educaţiei, universităţile să-şi câştige locul bine meritat în pregătirea acestor medici de medicină de urgenţă şi medicina de urgenţă să se desfăşoare la fel ca toate celelalte specialităţi medicale în cadrul universităţilor şi, respectiv, Facultăţilor de Medicină şi de Farmacie”, a afirmat Rafila, într-o declaraţie făcută la UMF ”Carol Davila” din Bucureşti.

El a precizat că la medicina de familie sunt puţin peste 40 de posturi rămase libere, menţionând că, prin noul contract-cadru care se va lansa în curând, se vor îmbunătăţi veniturile şi atractivitatea profesională pentru această specialitate.

Continuarea, aici.

Ultima ora:

ObservatorKlaus Iohannis: România și-a atins deja 62% din țintele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă

PoliticKlaus Iohannis: România și-a atins deja 62% din țintele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă

EconomieCristian Grosu: Ieșirea din economia liberală de piață

ExternRobert Lupițu: “Planul (B)reton” – Comisarul european din partea Franței ar putea concura pentru a o succeda pe Ursula von der Leyen la șefia Comisiei Europene

SocialAlexandra Gătej: De ce este fooaarte greu să practici bunătatea în vremea noastră

EvenimenteElena Calistru: Am ajuns la Geneva pentru WTO Public Forum

CulturaDan Mircea Cipariu realizează ateliere de lectură și scriere creativă în cadrul proiectului ”Țesem legături”

EditorialAlexandru Lăzescu: G7 vs BRICS – competiția pentru o nouă ordine mondialăClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe