OraNoua.ro
Publicat în 30 martie 2016, 20:21 / 520 elite & idei

Alina Inayeh: Nu cred că Europa a început lupta împotriva terorismului

Alina Inayeh: Nu cred că Europa a început lupta împotriva terorismului

Directoarea German Marshall Fund Romania, Alina Inayeh, a declarat la emisiunea „24 de minute” că, sâmbătă dimineață, la Brussels Forum, ministrul belgian de Externe a spus că se pregătesc alte atacuri în Bruxelles. Alina Inayeh a precizat că nu există o comunicare bună la nivelul serviciilor de securitate, iar organizația teroristă Stat Islamic exploatează această slăbiciune a forțelor de ordine. De asemenea, ea a precizat că Europa nu a început cu adevărat să lupte împotriva terorismului.

De asemenea, Alina Inayeh a declarat că există o lipsă de coordonare la nivelul serviciilor de informații din Europa și a arătat că liderii politici trebuie să insiste pentru o mai bună comunicare.

„La Bruxelles am avut Brussels Forum – adunarea anuală – ministrul belgian de Externe ne-a zis pe podium sâmbătă dimineaţă că se planifică alte atacuri în Bruxelles. La trei zile s-au întâmplat. Este vorba de o slăbiciune a forţelor de securitate belgiene. Nu e comunicare bună la nivelul serviciilor de securitate belgiene. Deşi se ştie de această situaţie şi se ştiu slăbiciunile, de ce de la atacul din Paris nu s-au luat măsuri? E o problemă a Belgiei şi a întregii Europe, care implică şi lipsa de implicare şi coordonare”, a spus Alina Inayeh.

Alina Inayeh a declarat că lupta împotriva terorismului nu a început cu adevărat în Europa.

„Nu cred că lupta împotriva terorismului a început. Nu cred că s-a înțeles adâncimea fenomenului, fenomenul în sine. Trebuie să începem. Odată ce începem putem câștiga lupta. E clar că celule teroriste continue să se mobilizeze și sunt cu un pas înaintea noastră. E important să vedem cum se vor dejuca planurile. Poate că noi nu am inţeles că acest pericol e mai mare. Poate am privit Parisul ca pe un incident izolat, că nu se va mai intâmpla. Nu am inţeles că problema e mult mai gravă. Nu putem vorbi de o colaborare numai între UE fără să apelăm la SUA, care trebuie să intre în acest joc”, a spus directoarea German Marshall Fund Romania.

De asemenea, Alina Inayeh a vorbit și despre radicalizarea europenilor. Ea a atras atenția că nu este doar o problemă a Belgiei sau a Franței, ci a întregului continent.

„Atacatorii sunt cetăţeni belgieni. Țările au o problemă. Problema este a întregii Europe. Trebuie să ne uităm cum sunt integrate aceste persoane din spaţiul Orientului Apropiat. Cum sunt trataţi. Există problema și în Marea Britanie și în Germania. Și de acolo pleacă tineri să se alăture DAESH. Cred că lipsa de integrare reală este rădăcina de la care pleacă acest fenomen. În Belgia este foarte cunoscut cum întregi cartiere din Bruxelles sunt adevărate ghetouri, în care tinerii nu au alte opțiuni. Nu sunt integrați, nu sunt tratați ca cetățeni belgieni”, a spus Alina Inayeh.

Alina Inayeh a atras atenția că impactul atentatelor teroriste se poate vedea în faptul că spațiul Schengen este pe punctul de dispărea, și în valul de ură care îi cuprinde pe cetățeni față de întreaga comunitate musulmană.

„Dispariția spațiului Schengen, un atac asupra simbolului Europei. Impactul se vede la nivel politic și la nivelul societății. La nivel de societate se poate urmări foarte ușor în social media. Oamenii extind frica față de terorism asupra tuturor musulmanilor, populației arabe. Se vede un val de mânie împotriva a tot ce înseamnă acest element din Orientul Mijlociu. A influențat creșterea partidelor populiste și poate degenera în ură și violență împotriva acestor persoane”, a comentat directoarea German Marshall Fund Romania.

Alina Inayeh a comentat și reacția președintelui american la atentatele de la Bruxelles. Ea a precizat că Barack Obama a trecut în plan secund lupta împotriva terorismului.

„Important nu este ceea ce a spus ci ceea ce a făcut. S-a dus la un meci de baseball, ceea ce arată foarte clar atitudinea pe care președintele SUA o are față de terorism. De a nu lăsa terorismul să ne altereze modul de viață. Ca indivizii să își urmeze prioritățile ca și cum aceste atacuri nu ar fi existat. Statele să continue ca și cum nu ar fi existat atentatele. E ceea ce face de fapt și Obama. A trecut terorismul în plan secund. Justificarea este: nu vrem să speriem poporul american”, a conchis Alina Inayeh.

Alte ediții ale emisiunii „24 de minute” pot fi văzute AICI.

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

PoliticKlaus Iohannis anunță candidatura României la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

EconomieIonuț Stanimir: Primul Raport de Inteligență Financiară realizat de BCR – Situația financiară este a doua dimensiune importantă pentru români, după sănătate

ExternElena Calistru: Un pic de voință de a te mișca spre mai bine

SocialAlina Rizi: Sa regenerezi orasul ia timp

EvenimenteFlaviu George Predescu: Vă invit la lansarea cărții mele „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Andrei Gavrilă

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe